X
GRILOVÁNÍ: Grilovaná kuřecí křidélka
08.07.2015 10:00
Grilovaný kuřecí křidélka považuji za jednu z mála nedoceněných chuťovek na gril. V prvé řadě doporučuji nakupovat chlazené křídla a ideálně u řezníka, který k tomu nechá i pořádný kus ramínka. Vtip je v tom, že kilo takových masitých křídel u řezníka nakoupím za cenu...
VAŘENÍ V KOTLÍKU: Francouzská bujabéza (bouillabaisse)
24.06.2015 09:05
Bujabéza je národní francouzskou polévkou, která je nejznámější hned po tradiční cibulačce. Bujabéza se připravuje z čerstvých mořských ryb (sladkovodní nefungují). Většina z nás musí dát přednost supermarketové produkci. Osobně rád jezdím pro mě nedaleké polské prodejny, kde ryby...
VAŘENÍ V KOTLÍKU: Fazolačka v kotlíku
22.06.2015 11:09
Není nad výživnou a chutnou fazolačku, která zahřeje když je venku zima. Typická fazolačka je červená, ala gulášová. Ovšem moc chutná je i krajová havířská fazolačka, ale o té již někdy jindy.
SUROVINY: fazole strakaté nebo bílé 0,5 kg, uzený báček nebo krkovice 0,5 kg, klobása uzená 30 dkg,...
VAŘENÍ: Ovarová uzená žebra
14.06.2015 19:37
Naprosto prosté a luxusní jídlo. V žádném případě se nejedná o baštu pro dietáře nebo dokonce žlučnikáře. Po ovarových uzených žebrech žlučník tančí v rytmu samby. Ale což zcela jednou a výjimečně se dá odpustit vše. Tentokráte byla žebra vylepšena o cibuli a divoké koření, které sice...
GRILOVÁNÍ: Grilované vepřové nožičky
14.06.2015 19:36
Vepřová nožička … na první pohled těžce nechutná věc. Ale každé zvíře by mělo být zděláno se vším všudy a tak jsem na zkoušku zakoupil vepřové nožičky. Na internetu jsem našel poměrně spoustu receptů, ale nakonec jsem zvolil variantu grilování. A domnívám se, že gastro zážitek mohl...
GRILOVANÍ: Grilovaná vepřová žebra
14.06.2015 19:34
Neznám větší pochoutku z grilu než šťavnatá grilovaná žebra s dobrou BBQ omáčkou. Vše začíná u nákupu a to koupit taková žebra na kterých je opravdu maso. Nebo koupit si poctivý bůžek a žebra si odříznout doma a podle své vlastní libosti. Pokud bude na žebrech málo masa, tak pravděpodobně...
GRILOVÁNÍ: Vepřový špíz na grilu
06.06.2015 21:40
Všude okolo vedro jako v pekle a ke společenské večeři se hodí grilovaný pokrm jako pěst na oko. A aby se i odlehčilo samotné jídlo, tak nejvhodnější varianta je špíz. Je krásný, barevný a chuťově dokonalý.
Složení: Marinované vepřové maso, cibule, špek, paprika, žampion … tak málo...
VAŘENÍ V KOTLÍKU: Chlebová polívka s párkem
04.06.2015 08:30
Klasická žebrácká polévka vylepšená o párek. Nejlepší způsob jak zpotřebovat starý chléb.
Suroviny: Tvrdý chléb, 1,5 l vývaru, 200 g tvrdého chleba, 60 g sádla, 1 cibule, mletá sladká paprika, sůl, 2 vejce, 100 g párků, zelená petrželka
Postup: Suchý chléb nakrájíme na kousky. V kotlíku...
VAŘENÍ V KOTLÍKU: Bramborový guláš bez uzeniny
04.06.2015 08:28
Když bramborový, tak bramborový. Takže netřeba shánět buřt či jiné maso a vystačíme si jako s hlavní ingrediencí … s bramborem. Ovšem to, že maso se v takovém guláši nenachází, tak v žádném případě nelze říct, že je to pokrm špatný … ba naopak. Vyzkoušejte a posuďte sami.
Suroviny: Brambory 1 kg,...
VAŘENÍ: Pečené uzené koleno na pivu
31.05.2015 20:29
Mezi labužníky si vepřové koleno – byť maso nižší kategorie –získalo velkou oblibu pro svoji šťavnatost i křupavou kůrčičku na povrchu.
Suroviny:
uzené koleno
kořenová zelenina dle libosti (mrkev, celer, petržel)
2 kuličky jalovce
3 bobkové listy
6 kuliček pepře
3-4 stroužky česneku
1...