VAŘENÍ: Pečené uzené koleno na pivu
31.05.2015 20:29
Mezi labužníky si vepřové koleno – byť maso nižší kategorie –získalo velkou oblibu pro svoji šťavnatost i křupavou kůrčičku na povrchu.
Suroviny:
- uzené koleno
- kořenová zelenina dle libosti (mrkev, celer, petržel)
- 2 kuličky jalovce
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček pepře
- 3-4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 3 dl piva
- masový vývar
Kolena vložíme do vody s divokým kořením, zeleninou a česnekem a vaříme do poloměkka. Podle velikosti asi 45–60 minut.
Kolena vyjmeme, kůži nařežeme na kostičky, vetřeme do zářezůutřený česnek (možno i se solí, ale uzená kolena bývají dost slaná) a vložíme do pekáče na oloupanou cibuli a zeleninu.
Podlijeme vývarem, pivem a pečeme doměkka, dozlatova – dle velikosti kolene asi hodinu na 180°C. Poléváme a dbáme, aby se kůžička navysušila a neztvrdla.
Podáváme s tím, co máme rádi, se zelím, křenem, nakládanými okurkami, cibulkami, beraními rohy apod.