VAŘENÍ V KOTLÍKU: Francouzská bujabéza (bouillabaisse)

24.06.2015 09:05

Bujabéza je národní francouzskou polévkou, která je nejznámější hned po tradiční cibulačce. Bujabéza se připravuje z čerstvých mořských ryb (sladkovodní nefungují). Většina z nás musí dát přednost supermarketové produkci. Osobně rád jezdím pro mě nedaleké polské prodejny, kde ryby prodávají čerstvé a na ledu. Výhoda je, že si můžeme vybrat z více druhů ryb. V nouzi postačí i kdy dva druhy ryb, ale není nad to se pokud možno přiblížit původnímu receptu. Vše je ideální vařit dlouho a pomalu … tedy ideální pro kotlík.

 

Suroviny: celkem 2,5 kg filetů z různých mořských ryb (v nouzi mohou být zmražené), 250 g mražených krevet, 1–2 pokrájené cibule, 1 pórek, 4 stroužky česneku, 3–4 rajčata, bulvu fenyklu nebo kedlubnu a několik semínek fenyklu, bobkový list, kůru z jednoho pomeranče, 3–4 vlákna šafránu (v nouzi lze nahradit asi 1/2 lžičkou mleté kurkumy), 100 ml olivového oleje, 100 ml bílého vína, sůl a pepř na dochucení, lístky fenyklu a tymián na ozdobu

 

Postup: Ryby zalijte třemi litry vody, uveďte do varu a pět až šest minut prudce vařte. V pánvi na oleji osmahněte jemně nakrájenou zeleninu. Po pěti minutách ji spolu s kořením a většinou pomerančové kůry přidejte do polévky. Stáhněte plamen a čtvrt hodiny vařte. Pět minut před koncem vsypte krevety a vlijte víno.
Maso vyjměte, rozdělte na kousky a vraťte do polévky. Ozdobte jemně pokrájenou nebo strouhanou kůrou a několika lístky bylinek.