VAŘENÍ: Vepřové v hoisin omáččce

07.11.2015 19:42

Miluji asijskou kuchyni. Spíše než variace na čínu mě nejvíce zaujala vietnamská či thaiská kuchyně. Ovšem u nás jsou pouze asijská bistra, která vaří euročínu ... což také není úplně špatná volba. Sice od originálu májí taková jídla daleko, ale jsou ve směs lehká, rychlá a z dostupných surovin. Co se týče dichucování, tak si vystačím se sortimentem co prodávají místní vietnamci ve svém obchodě. A že toho není málo. Tentokráte padla volba na hoisin omáčku ... zpravidla se označuje jako čínská BBQ omáčka a marináda. Ovšem to není její jediné vyučití a můžete ji použít přímo na vaření.

Suroviny: Vepřová krkovička, žampiony, jidášovo ucho, cibule, mrkev, zelí, pórek, česnek, hoisin omáčka, sojová omáčka, chilli omáčka, suché bílé víno, weisu, pepř a trocha oleje.

Postup: Maso nakrájíme na nudličky, žampiony na plátky a jidášovo ucho na nudličky,cibule na měsíčky, mrkev na sirky, zelí na čtverečky, česnek na plátky. Nejdříve si osolíme a opepříme maso a zprudka osmahneme. Uložíme bokem a na té samé pánvy smažíme postupně zeleninu od té tvrdší po měkčí. Tedy Mrkev, cibule, zelí, pórek, česnek ... mezi smažením si připravíme zálivku, která se skládá z trochy vody, oleje, vína, hoisin, sojové a chilli omáčky, trochu wei su (není nutné) a pro zahuštění kukuřičný škrob (není nutný). Když je zelenina prosmažená, ale stále křupavá přidáme maso a zálivku. Chvilku povaříme a servírujeme s rýží. Ideálně jasmínovou.  

Toto jídlo je chutné, lehké a dovolím si tvrdit, že i zdravé. Výrazné odlehčení od klasické české kuchyně.