VAŘENÍ: Pečené uzené koleno na pivu

31.05.2015 20:29

Mezi labužníky si vepřové koleno – byť maso nižší kategorie –získalo velkou oblibu pro svoji šťavnatost i křupavou kůrčičku na povrchu.

Suroviny:

  • uzené koleno 
  • kořenová zelenina dle libosti (mrkev, celer, petržel)
  • 2 kuličky jalovce
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček pepře
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 3 dl piva
  • masový vývar

Kolena vložíme do vody s divokým kořením, zeleninou a česnekem a vaříme do poloměkka. Podle velikosti asi 45–60 minut.

Kolena vyjmeme, kůži nařežeme na kostičky, vetřeme do zářezůutřený česnek (možno i se solí, ale uzená kolena bývají dost slaná) a vložíme do pekáče na oloupanou cibuli a zeleninu.

Podlijeme vývarem, pivem a pečeme doměkka, dozlatova – dle velikosti kolene asi hodinu na 180°C. Poléváme a dbáme, aby se kůžička navysušila a neztvrdla.

Podáváme s tím, co máme rádi, se zelím, křenem, nakládanými okurkami, cibulkami, beraními rohy apod.