TRADIČNÍ NÁSTRAHY NEJSOU PASÉ

04.11.2014 11:52

V tomto článku bych se rád zaměřil na ne již tak často používané, ale přesto úspěšné nástrahy, které lze použít na feeder. Dnešní doba je uspěchaná a kde kdo volí nejlépe a nejrychleji dostupné nástrahy. Ať již jde o feederovou klasiku jako je masný červ, kukuřice z plechovky či továrně vyráběné těsto. Když zavzpomínám na své rybářské začátky, tak jsem úspěšně používal jiné nástrahy a po delší době jsem se k nim i vrátil. Jsou dostupné, dají se modifikovat dle potřeb a můžeme jich mít neomezeně bez ohledu na roční období či stav peněženky. Jednotlivé nástrahy bych rozdělil do několika kategorií, které sice nevyjadřují jejich úspěšnost, ale kategorii nástrah samo o sobě.

Pečivo: bylo a snad i nadále bude základem tradičních nástrah na položenou, tak i na samotný feeder. Ať se jedná o chleba nebo drobné pečivo jako jsou housky, rohlíky atd. Máme zde možnost nastražit samostatné pečivo na háček nebo z něj vyrobit úspěšné těstíčko či případně můžeme bíle pečivo napařovat, lisovat i sušit. Výsledek bude vždy stát za to. A je celkem jedno jestli si připravíme efektivní a tradiční pařený rohlík a nebo moderní rohlíkové boiles. Možnosti a fantazie jsou nekonečné a ryby vždy rozumnou variantu nástrahy úspěšně přijmou.


Luštěniny/obilí: nejsou jen kukuřice z plechovky, ale úspěšné jsou i vařené fazole, hrách či přímo kukuřice. I u luštěnin platí to samé co i u pečiva. Jde různě upravovat. Ať jde o samotné vaření s tím, že přidáme úspěšné aroma či ochucovadlo. Nebo můžeme nechat luštěniny po přidání cukru zkvasit kde si vytvoří své osobité aroma. Nejenže budou atraktivní pro ryby, tak díky kvašení se i konzervují a tak není problém si připravit více nástrah bez obav z jejich zkažení. Když jsem se zmínil i o obilí, tak považuji za velmi zajímavou variantu pšenici, která je také možná uvařit a případně i zkvasit, ale úspěšná je i naklíčená. Chce to čas, ale výsledky přinese.

Hmyz/červy:hmyzu je na celé planetě nejvíce druhů a ne všechny se využívají jako nástrahy. Učebnicové nástrahy jsou mouční a mastní červy. Žížaly a dešťovky jsou kategorií samu od sebe. Co teprve patentky a další drobní červíci. Možností je stále mnoho. Jsou známé úlovky na kobylky, slimáky i pijavice. I zde se otevírají nové možnosti. Vše je jen o zkoušení a improvizaci. A díky tomu i rybaření získává zvláštní nádech. Červy samozřejmě nejde vařit nebo lisovat, ale je možné je ochutit. Ať již chemickou esencí či přírodní jako je česnek, chilli, koření nebo jen cukr či sůl.

Zde výše uvedené nástrahy určitě nejsou všechny možné. Možnost nastražit na háček cokoliv co je úspěšné je možností asi nekonečno. Lze užít i nástrahy naprosto umělé, které jsou dipované s příchutí čehokoliv. Ale o tom tento krátký článek být neměl. Měl být spíše připomínkou toho co kdysi fungovalo a stále je úspěšné. Není nutné vždy kupovat nástrahy v obchodě, ale mnohdy je máme před očima a s trochou snahy a času z ní uděláme úspěšnou nástrahu …