FEEDER NA MALÝCH VODÁCH

04.11.2014 11:56
Malých vod je zpravidla jako máku. Od sebemenší kaluže, kterou někde používají i hasiči jako zdroj vody, tak po malé řeky či potoky. Zpravidla všude žiji ryby a je možné tam jít rybařit. Malý revír si každý představuje jinak, ale i hektarový rybníček ne dostatečně malý aby byl považován za malý revír. V předchozím článku jsem se zmiňoval o zapomenutých vodách, které zpravidla bývají extrémně chudé na potravu a je na nic minimální rybářský tlak. O se o malých revírech říci nedá. Samozřejmě mohou být i výjimky, ale z vlastní zkušenosti si dovolím tvrdit, že malý rybník na vsi je obsypán rybáři jak mršina mouchami. A tak ryby na takových vodách jsou zvyklé na hluk, krmení, poprask okolo vody a samozřejmě i různé nástrahy a návnady. Zatím co hladová ryba vezme zavděk čímkoliv co se dostane do vody, tak na malých stojákách ryby velmi dobře znají nástrahy a tak ty starší a zkušenější si dají zajisté pozor před snadnou nástrahou.



V tomto krátkém článku se nechci zmiňovat o montážích, prutech a vybavení obecně, ale spíše bych se zmínil o návnadách a nástrahách, které v tomto případě znamenají ESO v rukávě.

Návnady: i na malém kačáku se mlžete setkat top návnadami. Nebude vám ani divné, že uvidíte kvalitní komerční krmení. Důvod je jeden a celkem jasný … odlišit se. Pokud víte, že místní rybáři pouze vnadí šrotem se strouhánkou, tak sáhnete po nějakém komerčním krmení ( a nebo třeba vlastním … o tom až někdy příště). Většina rybářů bohužel vnadí více než je bezprostředně nutné a kolikrát díky nekvalitnímu krmení určitý kus vody zabijí tím, že se na dně jejich krmení kazí a ryby místo toho aby lákalo spíše odpuzuje. Není vždy nutné vnadit obrovským množstvím krmení. Je lepší si sehnat či udělat vysoce lákavé krmení do kterého zakomponujete i hrubé částice a ryby tak udržíte na svém krmném místo o něco déle. Ve finále to musí vždy znamenat, že ryby dají vždy přednosti vám než kolegovi po pravici či levici.



Nástrahy: co jsem psal v předchozím odstavci platí i o návnadě. Musí být hodně atraktivní a pro rybu neodolatelná. Je celkem jedno jestli se jedná o dipované miniboilies na vlase nebo lisovaný rohlík zaktraktivněný třeba česnekovou pastou. Volba vhodné nástrahy je na vaší úvaze, ale musí to být něco čemu ryby dají přednost před obyčejnou kukuřicí z plechovky nebo červem.



A co když je to úplně jinak. Zažil jsem také situaci, kdy jsem dorazil k malému rybníčku. Místní rybáři již lovili. Zkusil jsem svou svoji obvyklou strategii a ukázalo se, že ne vždy platí to co funguje všude jinde. Zde všichni lovili na stejnou nástrahu i návnadu. Žádná odlišnosti. I technika lovu byla jak přes kopírák … ale co bylo důležité, že měli záběry, které i proměnili v zajímavé ryby. A já si upřímně moc neškrtnul. Pracoval jsem tak, že když nefunguje tohle bude fungovat něco jiného, ale ono ne. Tak to šlo dokola. Mohl bych samozřejmě zvolit stejné nástrahy a návnady. Bohužel ne vždy ten nejlepší nápad přijde ve správnou dobu.

Určitě je na místě vyzkoušet jakoukoliv vodní plochu. Kolikrát se stene, že budete překvapeni co se skrývá v sotva půlhektarovém kačáku.