Zábavný lov kaprů z hladiny

30.03.2014 12:54

Lov kaprů z hladiny lze aplikovat několika metodami, ať již aktivně či pasivně. Oboje má své přednosti. I když dnes preferuji převážně lov aktivní a to tedy pouze s jedním prutem v ruce a kapřím šidítkem na konci háčku. V posledních několika letech se bohužel od vody vytratilo kouzlo lovu kaprů jinak než na boilies. Jako "špunt" jsem se nalovil kaprů na kůrku od chleba, míchal těsta, ale i na sladkou kukuřičku. Dnes jsou tyto doby pryč a velký část rybářů již loví jen na boilies, pelety a popř. i partikl. Popravdě zůstává i zaryté jádro těch rybářů, kteří loví kapry klasicky na srkačku a jiné "starší" metody. Dnes bych se chtěl na tomto místě zmínit o metodách, které jde využívat jak v pohybu, tak i v klidu na židličce. Jde o lov kaprů z hladiny, který bývá spojen jak s efektivitou lovu, tak i s adrenalinem.

Dlouhý návazec
Tato metoda je pasivní kdy rybář sleduje špičku prutu popř. i číhátko. Záběry bývají prudké a úniky zběsilé. Vzpomínám, že bylo léto a já jsem se vratil ze školy a chtěl jsem si jít sednout na dvě hodiny k vodě. Ostatní rybáři lovící klasicky ze dna neměli zrovna velký úspěch a tak jsem spíše počítal s tím, že si v klidku posedím a pokochám se životem okolo vody. Nahodil jsem dlouhý návazec s kůrkou chleba na hladinu u obou prutů a chtěl jsem si sednout. Dlouho jsem si neposeděl a začal cirkus který jsem nečekal. Záběr chodil za záběrem. Na jeden či dva pruty současně. Byl to opravdu ráj, který vydržel zhruba ty planované dvě hodiny. Poté se hladina uklidnila a již se nic moc nestalo. Za dvě hodiny se tak podivalo do podběráku 14 kaprů v průměru okolo padesáti - šedesáti centimetrů. Kupodivu jiná ryba než kapr a poměrně velký se o kůrku nezajímal. Takto jsem chodil k vodě po celé léto a dokonce i k podzimu při padajícím listí tato metoda fungovala.

Sestavení montáže je jednoduché. Potřebujeme návazec dle hloubky vodního sloupce a háček. Na konci návazce vytvoříme smyčku a na druhém konci přivážeme háček. Na kmenový vlasec navlékneme průběžnou zážež. Ideálně kapkovitého tvaru a na konec kmenového vlasce připevníme obratlík. Obratlíkem protáhneme smyčku návazce a montáž máme připravenou. Z praktického důvodu nedoporučuju delší návazec než je délka prutu. Kůrku prošijeme háčkem tak, aby byl uschovaný vně kůrky. Jako nástrahu lze použít jak již zmiňovanou kůrku chleba, tak rohlík, ale ten zpravidla nemá tak dlouhou životnost . Kůrka vydrží plavat skoro hodinu na hladině. Poté se pomalinku potápí což v mnoha případech pomáhá na atraktivitě. Stejně tak je možné chytat ve volně protekajících řekách , kde plovoucí nástraha bývá mnohdy také velmi atraktivní.
Měl jsem možnost na vlastní oči vidět, že pár rybářů ji okoukalo a protože co čech to kutil, tak ji začal jeden kolega vylepšovat do fáze adabsurdum. Vytvořil plováčky a nástavce, pro které měl samozřejmě vysvětlení. Zdali měl úspěch netuším. Co vám zde chci ukázat je to nejednoduší a podle mého názoru nejefektivnější jak jde kapry z hladiny lovit pasivní metodou s dlouhým návazcem.

Co se týče vybavení, tak lze pro tuto metodu využít jak dělené kaprové děličky, tak i klasické teleskopické pruty. Navijáky je třeba vybírat dle kvalitní brzdy, protože zaseknutý kapr z hladiny je jako rozjetá parní lokomotiva. A jako poslední, ale určitě neméně důležité součástí je podběrák s dlouhou rukovětí. Není zrovna nejsnažší kapra na dlouhém návazci nasměrovat do krátkého podběráku.
Druhou metodu, kterou bych zde rád představil je šoulačka či mlaskačka. Šla by více méně zařadit mezi plavanou či při použití umělého šidítka i muškařením.

Šoulačka - mlaskačka
Jak jsem se již výše zmínil, tak pro tento typ lovu je možné použít jak plaváčkový prut, tak i případně vláčecí popř. pokud jste muškaři, tak není problém si pořídit chlebovou mušku. Ať již použijeme jakýkoliv prut, tak princip lovu zůstává stejný. Konkrétně dostat se s nástrahou k rybě co nejblíže. Ideální doba pro tento typ lovu je léto a časný podzim, když kapři se buď vyhřívají na sluníčku nebo aktivně prozkoumávají listy plující po hladině.

Podle toho jaký prut použijeme, tak dle toho se budeme muset i přizpůsobit při samotném lovu. Já osobně preferuji jako prut kratší mačku (match rod), která při své délce 3,90m zpravidla bohatě postačuje. Při samotné mlaskačce se naváže na kmenový vlasec háček a na něj se umístí nástraha (chlebová kůrka, plovoucí peleta či granule pro psa). Poté je nutné nehlučně a co nejpřesněji nástrahu umístit co nejblíže kaprům. Což mnohdy je pro nás limitující faktor. Pro zatížení je možné použít kulové plovátko, či zatížený plovák, ale zde je velká pravděpodobnost, že úder plováku o hladiny ryby poplaší. Lepší bývá si najít vhodné místo pro nahození a nástrahu na háčku namočit na mžik do vody. Ta samozřejmě ztěžkne, ale nezměkne natolik aby spadla z háčku při nahození.

Mlaskačka jako taková je hodně podobná mé oblíbené přívlači a mnoho věcí je vhodné u přívlače převzít. To znamená chovat se opatrně a tiše. Sebemenší rozruch může ryby vyplašit. Pravda, že to neplatí vždy a všude, protože znám rybníček okolo kterého vede cesta a klidu zde mnoho není a ryby tak jsou na otřesy zvyklé. Leč prasklá větvička je dokáže řádně polekat. To platí v té době kdy se již sešeřívá a ryby se pomalu chystají ke dnu. Když je okolo vody ticho, tak je nutné dávat více pozor na hluk než na pohyb. Přes den je vhodné se vyvarovat divokých pohybů a výrazného oblečení. Ačkoliv údajně ryby neděsí barvy, tak ať je to pravda či ne je vhodné si oblékat tlumené oděvy. Přeci jen jsme u vody ne na diskotéce.

Kde takto lovit
Pro obě metody se hodí podobné typy vod. Spíše menší uzavřené vody. Ač jak jsem se zmínil, je možné tak lovit krásné kapry i na řece, tak tam není úspěch zpravidla zaručen. Ovšem kde je, že? Osobně preferuji menší rybníčky do 3-4ha.Výhodou zde je, že kapří hejna plují v menším prostředí tak je vyšší pravděpodobnost, že najdou vaše sousto nebo že vy najdete je. Je dobré využít možnosti dobře zarybněných revírů a proto není od věci využít možností privátních revírů. Nemusí se zrovna jednat o kaprodromy, ale spíše o rybníčky, kde se jejich majitelé či pronajimatelé o ryby starají formou svého koníčku a tak není peníz za povolenku jejich hlavním příjmem. V takových vodách většinou plavou nepoškozené ryby. Velikostně o něco větší než na svazových vodach (relativní pojem). Nejde sice o obry, ale jde s úspěchem chytat kapry do 70cm. Což na mnohých svazových vodách rybář o takových kaprech tajně sní. Mnohdy se ani nedivím a zasním se také.

Nástrahy Jako posledním tématem, kterým jsem se chtěl zabývat v tomto článku je nástraha a co jde dát na háček. Již jsem se zde zmiňoval o chlebové kůrce, kterou zde již rozebírat nebudu. Každý ví a zná jak se používá. Další ze zajímavých a úspěšných dráždidel můžeme použít granule pro pejsky. Co jsem měl možnost vidět, tak většina z prodávaných granulí plave a proto se nedají použít jako nástraha na dno, ale v našem případě jde úspěšné použít korále z těchto granulí a k háčku je připevnit vlasovou metodou. Obdobně to platí i o klasickém plovoucím boilies, které je možné samožřejmě také použít.
Jako jinou a poměrně zajímavou alternativu patří červy a žížaly. Oboje je nutné nechat nadnášet plovoucí pěnou či polystryrenem. Na druhou stranu hýbající se nástraha je pro ryby mnohem atraktivnější. Proto také pokud ryby nereagují na chlebovou kůrku ačkoliv nejsou tak daleko od ní aby ji nemohli registrovat, tak s chlebovou kůrkou opatrně pocukáváme a tím tak můžeme zaujmout pozornost ryb. Živá nástraha pohyb vytvoří za nás což je v tomto případě velmi výhodné.

Závěrem bych rád popřál těm co jednu z těchto metod zkusí hodně štěstí, alespoň tak co jsem měl možnost poznat sám. Konečně se ukáže kde, kolik a jakých ryb vlastně žije.