Vybavení vlačkaře aneb netřeba se vláčet

29.03.2014 09:52

Když se dívám okolo sebe u vody na další kolegy, tak mě jich je kolikrát trochu líto, protože skutečně nevím co je horší jestli nést těžký prut a nebo obrovský ruksak s bagáží. Dovolím si tvrdit, že většina vláčkařů přešla k vláčení z jiné techniky rybolovu, kde vyjma muškaření rybář k vodě nese spousty vybavení. A právě tento tak trochu paradox v mnoha znás zakořenil.

Svého času jsem vlačel na nedalekém stojáku, kde byl kolega vláčkař začátečník. Tak jak to už bývá, tak na první den vlačení ulovil hezkou štiku, samozřejmě z ní měl velkou radost, leč když ji pouštěl, tak vypadal jako když vynesl několik puten uhlí na střechu mrakodrapu. Důvod byl jednoduchý a to, že vláčet s těžkým laminátovým prutem, který pamatoval ještě minulý režim a navijákem, který vážil minimálně dobrý kilogram se není co divit. Proto jsem si s ním na moment vyměnil prut a abych zkusil jeho vybavení ... musel jsem uznat, že kolega je silák, protože s tak těžkým a neohrabaným prutem nejenže byl problém lehoučký wobler vůbec nahodit, ale také na jakou vzdálenost o citlivosti nemluvě. Připadal jsem si jako když se pokouším vláčet s lešenářskou trubkou.

Přívlač je sport. O tom žádná. Nejen, že sportovně se loví dravci na umělé nástrahy, tak i během lovu nachodíme mnoho kroků a naházíme desítky - stovky hodů. Proto by měl být vláčkař maximálně odlehčen.

Doporučené vybavení vláčkaře

Lehký grafitový prut

Naviják, který vyváží prut

Polarizační brýle a klobouk popř. kšiltovku

Bag uložení nástrah, batoh, vesta, kufřík či taška přes rameno.

Podběrák popř. na větší ryby i vylovovací kleště.

Lehké, pohodlné a  pokud možno nepromokavé a prodyšné oblečení

Pevná obuv či brodící kalhoty

V letním horku není od věci mít u sebe i něco málo na pití.

V tomto krátkém článku jsem chtěl spíše shrnout aspekty přívlače do roviny vybavení. Přívlač jako jedna z mála rybolovných technik nepatří mezi nákladné techniky. To že může přerůst do žíly, která čerpá peníze z peněženky o tom žádná, ale je dobře, že se dnes objevují u vody mladí rybáři, kteří preferují aktivní rybolovné techniky a vůbec jim nevadí, že nemají TOP vybavení. A o tom si myslím, že přívlač je. Sportovně lovit ryby ...