VLASTNÍ VÝROBA KRMENÍ PRO FEEDER

05.12.2014 10:19

745x100-rybari-gif-anim.gif


Krmná směs je zásadním článkem při lovu na feeder, ale i zde může rybář využít možnosti nakoupit komerční směs. A nebo se rozhodne pro vlastní výrobu. Stane se i situace kdy není možné si koupit krmnou směs v obchodě. Ať již z důvodu, že nemáme obchod v místě bydliště nebo je svátek či cokoliv co nám brání v možnosti pořízení „profi“ krmení.
Ovšem vlastní výroba má i své výhody. Jednak přesně více co do takové směsi dáváme a co jak funguje a díky tomu si můžeme krmení upravit dle cílové ryby, počasí a nebo revíru kde budeme lovit. V neposlední řadě je zajímavým plusem i cena (i když ne vždy: může se stát, že při použití kvalitních surovin nám přijde směs dráž než v obchodě … ovšem i to můžeme regulovat). Míchání vlastního krmení je trochu alchymie, ale vždy je třeba pamatovat, co chceme vyrobit a tak je dobré se podívat na faktory či spíše prakticky, které je třeba dodržet.

Krmná směs má ryby přilákat a ne je nakrmit
Ač se jedná o směs KRMNOU, tak není dobré býti tím hodným strýčkem, který vytvoří hutnou a těžce stravitelnou směs. Z toho důvodu je nutné vybírat suroviny lehké na strávení, případně jejich stravitelnost upravit. Pražením surovin se mění nejen jejich stravitelnost, ale třeba i lepivost. To vše je důležité mít na paměti. Ideální je lehká a kyprá směs, která se z krmítka sama snadno a rychle vyplavuje (k tomu bych snad i dodal fakt, že jsem u vody viděl rybáře lovící tradiční položenou kdy nabijí krmítko a po době je stahují a v krmítku mají stále svou směs … není pak divu, že na takový beton ryby neberou).


Musí být pevná, ale i kyprá
Tento bod se více méně vrací k předchozímu. Ať již použijeme krmítko či krmné koule, tak není dobré posílat do vody krmné koule, které se nerozpadají a nebo naopak, že se rozpadají již za letu. To jsou mnohdy časté chyby, které nevytvářejí efektivní podmínky pro lov. Důležité je také pamatovat na to, že pokud lovíme na mělké stojaté vodě je ideální pokud se směs či obsah krmítka rozbije ihned po dopadu na hladinu. Ovšem v proudné řece je třeba aby při stejné situaci se dostalo krmení až na dno a odtud lákalo ryby. To vše lze upravit složením.

Nulová energetická hodnota a přeci jen úspěch
Zde je důležité připomenout, že je velmi dobré přidávat do krmné směsi přesátou hlínu. Ač hlína je sama o sobě nestravitelná, tak je to pro ryby skvělí indikátor, že se ve vodě něco děje. Pokud se hlína odplavuje z krmného místa, tak vytváří oblak, který je samozřejmě doplněný i vůní samotného krmení, takže krmné místo je nejen cítit, ale i vidět. Na mnoha převážně stojatých revírech je signálem pro ryby zvíření sedimentu na dne. Zpravidla tak dělají kapři, kteří přerývají dno a hledají potravu a při této činnosti se zvedá oblak hlíny, bahna … prostě sedimentu a láká další ryby k hostině. V některých článcích a knihách jsem četl, že není jedno jakou hlínu použijete. Někdo používá japonskou drcenou akadamu, někdo sází na antuku, rašelinu a kdoví co ještě. Osobně si hlínu opatřuji na zahradě z krtičin. Jednak je hlína nádherně kyprá a kamení prostá a při sběru udělám i nějakou práci navíc.

Selekce surovinami
V tomto bodě je na místě se zmínit, že určitá směs je směsí spíše na plotice, jiná na cejny a úplně jiná na kapry. V tomto ohledu selekci nevyhledávám a to z toho důvodu, že jsem rád, když ryby které lovím jsou více druhu. Pokud mé nástrahy atakují převážně menší ryby, tak zvětším velikost nástrahy a mám do jistí míry klid. Pokud na krmném místě mám pouze kapry, tak je dobré vynechat partikl, pelety či hrubší částice a kapři brzy odplují. V tomto ohledu je selekce spíše o selském rozumu než nad uvažováním, kterou surovinu ze směsi vynechat .

Partikl a pelety
Ovšem pokud chceme lovit větší a velké ryby, tak je na místě použití partiklu či drobných pelet. V případě lovu opravdu velkých ryb je dobré krmnou směs vůbec nepoužívat a krmit pouze hrubými částicemi a peletami.

Vhodné suroviny
Nemám sil abych vyjmenoval vše co lze do krmné směsi použít ať jde o šroty, moučky, drtě, rozmočené granule či pelety. Jde o to zkoušet a experimentovat co funguje. Díky tomu si každý může vytvořit svou vlastní účinnou směs, která předčí veškeré komerční.


Příroda nebo chemie
Tu bych ráz zmínil, že můžeme použít chemické esence, případně i přírodní extrakty či tekuté potravy. Ale je možné použít i suroviny jako jsou ovocné nápoje v prášku (šumák, tang … ) jde o poměrně levné a účinné ochucovadla směsí. Určitě je zajímavou složkou samotný cukr či dokonce sůl. Není nad to použít i koření z kuchyně. Ať jde o funkční česnek, ale může to být anýz, badyán, skořice, perníkové koření či co vás napadne. Vše je jen o samotném zkoušení c o lépe u vody funguje.

Pár receptů pro inspiraci:

Levná směs na stojatou vodu
Sladká strouhánka (vánočka, mazanec, piškoty … )
Kukuřičný a pšeničný šrot (jako plnivo)
Přesátá klína (z krtičince)
Mleté psí granule
Mletá řepka
Pšeničné klíčky
Sušené mléko
A do hotové směsi mražená nebo sterilovaná kukuřice.

Levná směs na tekoucí vodu
Šrot kukuřičný nebo pšeničný (případně mix)
Rozmočený a propasírovaný chléb
Ovesné vločky
Přesátá hlína
Vařené kroupy či rýže
Sušené mléko
Koření dle vlastního uvážení

Záměrně neudávám množství surovin. Nejsem zastánce přesného odvažování. Vím co chci vyrobit a podle toho postupuji a po několika omylech při zkoušení vím čeho přidat či ubrat. To už bude na vás … účelem tohoto článku není instantní recept na skvělou směs. Jde spíše o to najít cestu a jistotu ve vlastní výrobě.
Co dodat na závěr? Co mě osobně motivuje je že mám radost z každé ryby ulovenou na svoji vlastní směs případně i nástrahu. Je to naprosto jiný pocit a trochu se tím tak snažím „bojovat“ proti konzumní společnosti. Ono nakoupit pytlíky s krmením přidat vodu případně prosít nepovažuji za velké umění. Pravda je, že čas, který strávíte přípravou krmení vám může chybět u vody … proto třeba míchám suché směsi více než potřebuju a díky tomu se nemusím zdržovat. Je to na každém jak se k tomu postaví, ale jakmile začnete bude se vám těžko vracet k barevným pytlíkům v rybářských speciálkách.