VAŘENÍ: Vánoční krkonošské kyselo

28.12.2015 16:15
Pravda asi každý kdo jen trochu zná krkonošskou kuchyni, tak si musí poklepat na čelo nad "Vánočním kyselem". Ano je to pravda. Není rozdíl mezi Vánočním nebo letním kyselem. Ovšem u nás v rodině panuje tradice, že k obědu podáváme kyselo s bramborem. A tak je pro mě vždy toto stědrodenní kyselo. 
 
Suroviny: Chlebový kvas, sušené houby, vajíčka, sádlo, cibule, sůl a pepř. 
 
Postup: Jednoduchý ale zamaže se dost nádobí. V jednom hrnci vaříme sušené houby, v druhém kvas (lze kvas přidat do vody s houbama ... pak bude kyselo tmavé, ale jinak to je jedno). Uvařené houby přidáme do vařícího se kvasu, který naředíme vodou. Na pánvy si na sádle usmažíme řídká vajíčkaa přidáme do kysela, pánvičku lehce očistíme a na sádle zvlášť smažíme dozlatova vajíčka. Také přidáme do kysela. No a bašta je hotová ... jen dochutíme solí a pepřem. Případně jeli to nutné přikyselíme octem, ale vzhledem k tomu, že u nás se kyselo podává až druhý den, tak samo dozraje do idealní kyselosti.