VAŘENÍ V KOTLÍKU: Halaszle

30.04.2015 07:42

Psát článek o vaření v kotlíku a ještě k tomu v rybářském časopise a nezmínit naprostou klasiku a to rybí polévku Halaszle. Problém nastává, že uvařit autentickou verzi je trochu problém. Vždyť existuje tiské halaszle, baja halaszle, balatonské halaszle, dunajské halaszle … a další místní recepty. Je toho opravdu hodně, ale takové základní přinášíme teď v následujícím receptu.

Suroviny: Suroviny: 1,5kg různých ryb (kapr, sumec, okoun, amur … ), sůl, 1 lusk papriky, 1 rajče, 2 cibule, 1 lžíce, 1-2 pálivé papriky.

Postup: Postup: Pak je nakrájíme na kousky a ochutíme solí. Nasekáme paprikové lusky a rajče na malé kousky a nakrájíme cibuli. Rybí hlavu, vyjmuté velké kosti a ploutve dáme do kotlíku/velkého hrnce s podušenou a prolisovanou cibulí a zalijeme dostatečným množstvím vody tak, aby bylo vše ponořeno. Přivedeme k varu, přidáme červenou mletou papriku a vaříme pod pokličkou jednu hodinu (vše téměř rozvaříme). Odcedíme vývar do kotlíku (hrnce) a přidáme větší kousky masa ryb, které jsme prozatím měli stranou. Přidáme jikry, mlíčí a nakrájené rajče a lusky papriky. Vaříme nad poměrně větším ohněm asi 20 minut, přitom obsahem nemícháme, jen občas s kotlíkem mírně zahýbáme ze strany na stranu. Uvařenou polévku je před podáváním ozdobíme plátky zelených lusků papriky Čerstvou nebo sušenou pálivou papriku podáváme zvlášť, aby si každý dochutil polévku podle svého gusta.