VAŘENÍ V KOTLÍKU: Fazolačka v kotlíku
Není nad výživnou a chutnou fazolačku, která zahřeje když je venku zima. Typická fazolačka je červená, ala gulášová. Ovšem moc chutná je i krajová havířská fazolačka, ale o té již někdy jindy.
SUROVINY: fazole strakaté nebo bílé 0,5 kg, uzený báček nebo krkovice 0,5 kg, klobása uzená 30 dkg, cibule 20 dkg česnek 4 stroužky, sádlo 20 dkg, paprika mletá 10dkg, sůl, pepř dle chuti a majoránka dle chuti.
POSTUP: fazole namočíme den předem, cibuli i česnek orestujeme na sádle, zalijeme vývarem např. z vepřových kostí, přidáme kořenovou zeleninu na plátky, červenou papriku a vaříme doměkka, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a přidáme klobásu na plátky.