VAŘENÍ V KOTLÍKU: Dušené vepřové v zelenině

16.05.2015 20:45

Vaření v kotlíku je úžasné … je to poměrně rychlé, chutné a v neposlední době i zdravé. A tak mě napadlo místo klasických pokrmů zkusit něco co mám ve zvyku dělat v lorně. Ano vepřová lorna je super a dokonce takovou lornu mám, ale obřích rozměru na velký počet porcí. A tak ji v podstatě nepoužívám, ale v době „kotlíkové“ lze kotlíkem nahradit lornu poměrně dostatečně. A držet se poměrně na nízkém počtu porcí … není přeci nutné dělat 10 porcí pro dva lidi.

 

Jak tedy na to?

 

Suroviny: Vepřová plec, žampiony, mrkev, cuketa, pórek, česnek, cibule, grilovací koření, sůl, pepř, pivo, případně trochu chilli a olej.

 

Postup: Na oleji osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme naložené vepřové maso (přes noc marinované v grilovacím koření), necháme zatáhnout a podlijeme vodou či pivem. Maso dusíme dokud není na půl hotové pak postupně přidáváme zeleninu podle tvrdosti. Počínaje mrkví, žampiony, pórku, česneku až po cuketu. Dusíme do měkka a podáváme s pivem a chlebem.

 

Celý vtip je v tom, že zelenina mý být měkká, ale ne blátivá. To jsem trochu neodhadnul díky zápasu MS ČR – Kanada. Leč stejně to byl chutné, ale chce si to opravdu pohlídat ať místo dušené zeleniny nemáte kaši.

PS: Ten sosík je naprosto bezkonkurenční ... stačí snad jen ten sos a čerstvej chleba :o)  !!!