VAŘENÍ V KOTLÍKU: Bramboračka z hub co dal les

30.04.2015 07:44

Neznám jinou tradiční polévku od táboráku, která má mnoho variant a je velmi oblíbená. Jde dělat jak z čerstvých lesních hub případně i ze sušených, které mají více aroma a v nouzi nejvyšší přijde vhod žampion či hlíva ústřičná.

Suroviny: 1 celer, 1 petržel, hrst sušených hub, 2 cibule, rostlinný olej, 1 lžička sladké papriky, pepř, jarní cibulka, 4 mrkve, 5 brambor, litr vody, 2 lžíce hladké mouky, kmín, sůl a majoránka.

Postup: Ráno namočíme houby do vody. Zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké plátky nebo malé kostičky. Brambory budeme krájet až během varu polévky. Rozděláme ohýnek a zavěsíme nad něj kotlík. Až se rozpálí, dáme do něj olej a po chvíli přisypeme cibuli a kořenovou zeleninu. Občas promícháme a necháme změknout. Až uvidíme, že se zelenina začíná trošku zbarvovat, přisypeme slité houby a posekanou nať z celeru. Chvíli osmahneme, pak přisypeme mouku. Necháme obalit zeleninu, aby se mouka pořádně nasákla olejem a nezůstala suchá a po minutce zalijeme litrem vody. Pak přidáme lžičku kmínu a papriky, půl lžičky pepře a trochu soli, promícháme a necháme pod pokličkou vařit. Nakrájíme si brambory a až budeme připraveni, dáme je do polévky (my zároveň přidali i špekáček). Po deseti minutách přisypeme lžíci majoránky a posekanou nať z cibule, pár minutek provaříme a servírujeme.