VAŘENÍ: Smažená rýže se zeleninou

14.11.2015 20:12

Klasický recept z asijské provenience. Původně jsem si myslel, že přidám i kuřecí  maso, ale trochu jsem to přehnal se zeleninou a houbami. Nakonec  se ukázalo, že maso nebylo vůbec nutné a chuť delikátní. Rád si pochutnám na plném talíři takové chuťovky.

Suroviny: Rýže, cibule, pórek, mrkev, bílé zelí, česnek, žampióny, jarní cibulka, shitake, jidášovo ucho, sojová omáčka, rybí omáčka, bílé suché víno, sušené chilli, pepř.

Postup: Rýži ideálně jasmínovou uvaříme dle návodu, cibuli nakrájíme na měsíčky, pórek na půlkolečka, mrkev na sirky, zelí na čtverečky, česnek na plátky, houby na nudličky. Postupně podle tvrdosti smažíme na kapce oleje. Mezitím si připravíme zálivku na omáčku. Sojovou omáčku, rybí omáčku, bílé víno a chilli. Když zelenina trochu povadne přidáme uvařenou rýží a chvilku smažíme. Zalijeme omáčkou a chvilku povaříme. Nakonec přidáme čerstvou jarní cibulku … a je hotovo a podáváme s chilli omáčkou.