ÚVAHA: BOILIES VS. PELETY

21.04.2015 12:10

Není neznámé, že feeder v mnoha ohledech převzal několik svých postupů a metod od kaprařiny. A domnívám se, že i pro feeder to přináší několik zajímavých možností aplikace při lovu větších ryb jako je kapr, parma, jeseter nebo snad i sumec. Citlivou špičku jde vždy využít pro signalizaci jemného záběru. Ostatně kdo viděl podvodní videa o tom kolikrát kapr nasaje kuličku boilies a vyplivne je samo o sobě dost výmluvné. Hlavně co je podstatné na takových záběrech je fakt, že elektronické i mechanické signalizátory žádný záběr nezaznamenávají. Zatím co správně nastavená koncová montáž feederu ano.

Kapři milují pelety

Proč používat takové nástrahy ve feedru?
Samo o sobě je mnohdy vhodnější použít tradičních nástrah, ale v případě, že chcete lovit ryby vyšších váhových kategorií či jen eliminovat záběry od menších ryb, tak je boilies/pelety skvělá volba. Ovšem ne vždy. Jsou situace kde i tvrdé nástrahy nepřinášejí kýžený účinek. Jde hlavně o hladové vody kdy se na velkou kuličku pověsí patnácticentimetrový karas. Naopak pokud lovíme na produktivních a na potravu bohatých vodách, tak tvrdé nástrahy vyřeší i problémy s častým přehazováním a tím rušením lovného místa.

Mini boilies funguje při feedru báječně


Čemu dát přednost
Jednoduchá otázka a o to těžší odpověď. Nejde snad o jen o vlastní vkus, ale i o fyzikální parametry nástrah. Bolies vydrží pravděpodobně mnohem déle než sebe lepší peleta. Ovšem průměrný rozpad pelet bývá 2-4 hodiny dle velikosti a složení, ale během svého rozpadu emituje drobné částečky, které ryby zaujmou. Proto s feedrem dávám přednost peletám, ale bolies není radno vyřadit ze svého repertoáru nástrah. Dobře nadopované boilies položené na správném místě je zárukou, že jej ryby dříve nebo později objeví. Neplatí to samozřejmě vždy … ani u feedru ani u klasické kaprařiny. Je vždy třeba hledat místa kde by se naše cílová ryba měla vyskytovat. Kde ryby nejsou nemohou ani zabrat.

Mini boilies jsou jasná volba

V této krátké úvaze jsem se chtěl dotknout i témata, které není u lovu s feedrem běžné. A budu velmi rád když i vy s vašimi komentáři dané téma rozšíříte. Má smysl používat takový typ nástrah při jemném feedru? Co myslíte?

745x100-rybari-gif-anim.gif