URBAN FEEDER

04.11.2014 11:59

Dnešní doba je hektická a každý z nás máme málo času. Na několikadenní výpravy není čas, občas i odjet na vzdálenější revír začíná být problém, ale pokud máme štěstí, tak i ve velkém či malém městě je nějaká stojatá voda, kterou provozuje ČRS nebo i řeka či říčka. Pokud z nějakého důvodu nemůžeme navštívit svůj oblíbený revír, tak nezbývá vzít za vděk ten co máme takřka u nosu.

Urban fishing je dnes populární pojem a v mnoha ohledech je více či méně spojený s kaprařinou, kde tento pojem začíná být populární. Ale v žádném případně nejde o novinku. Lovit ryby ve velkým městech bylo běžné a velice populární, ale postupem doby co se zvláště ve městech výrazně znečišťovala voda a i chování lidí se k sobě také zhoršovalo. Ano jisté nebezpečí vždy číhá na rybáře všude, tak i při městském rybaření. Každopádně jde o velmi zajímavou disciplínu a co se týče množství a velikosti ryb i mnohdy zajímavou. Ne všude budou velké ryby a ne vždy i velké množství, ale pokud mám chuť jít na ryby, tak i málo stačí k mému uspokojení.


Ačkoliv si při rybaření ve městě zpravidla neužijeme přírody, tak pod vodou byť zpravidla i v regulované řece najdeme obdobná místa jako v přírodních podmínkách. Obecně platí i velmi podobné technické postupy. I vybavení nemusíme výrazně měnit. Snad jen místo vidliček je někdy nutné vzít zavděk stojanem a ten postavit na beton.

Ryby z center měst nejsou plaché a jsou zvyklé na hluk či případně i vodní provoz a tak z pravidla nebývají podrážděné nahazováním krmítka či krmných koulí do vody. To považuji za jednu z hlavních výhod, že ostražitost městských ryb je tímto snížena. Ale ne vždy je snadné ryby přelstít. Ač strategie lovu je obdobná jako na přírodních lokalitách, tak mnohdy odpadky ve vodě znamenají ztrátu ryb. Bohužel většinou odpadky na dně fungují jako zajímavé místo, kde ryby mohou mít i svá stanoviště.

Co se týče výběru krmení a nástrah, tak se domnívám, že ryby ve městech nemají nějaké výrazně jiné požadavky. Ostatně říční ryby bývají stěhovavá a jsou schopné cestovat od jezu k jezu i několik kilometrů, takže mohou z města pryč. Na stojatých vodách, které jsou v centrum měst platí stejná pravidla jako na rybníku někde u cesty. Ryby znají hluk, údery do vodní hladiny a samozřejmě i případně odpadky. To se moc neliší (ostatně ani pravé přírodě si člověk kvůli odpadkům připadá spíše jako ve městě ) od městských revírů. Byť neplatí samozřejmě toto tvrzení o všech znám i jeden revír, který je v podhradí a tak samozřejmě je krásně čisto.

Nakonec vždy je to o rybách. Není mnoho revírů, kde ryby nejsou, tedy ne že neberou ale že nejsou … ryb není třeba mnoho, ale jsou a dají se i ulovit. A to už je na nás na rybářích …