Tajemné boilies

30.03.2014 12:11

Boilies je zaklínadlem kaprařiny. Málo kaprářů si dokáže představit lov velkých kaprů bez boilies. Nejde o nejlepší nástrahu na kapry leč jde o nejvíce selektivní nástrahu, při které je velmi vysoká pravděpodobnost ulovení kapra a minimalizování nechtěných záběrů od jiných druhů ryb.

 

Díky velké oblibě kaprařiny u nás za posledních několik let se vytvořil velmi rozmanitý trh s nástrahami a to včetně boilies. Kde jsou ty doby, kdy se boilies kupovalo po kusech a kuličky měli stejný tvar, stejné složení a jinou vůni. Byla to doba pionýrů kaprařiny, která se k nám dostala pozdě, ale kdo se podívá na cestu co kaprařina urazila za několik málo let je úžasná. K takovému rozvoji přispěla jména dnešních legend české kaprařiny. 

 

Ač nabídka boilies je velmi pestrá a jistě každý najde tu svou nástrahu pro lov kaprů, tak si položme ruku na srdce a přiznejme, že dnešní kaprařina jako koníček je velmi drahá záležitost. Řekněme normální vybavení kapráře příjde na desetitisíce a špičkové na statisíce. To je fakt ,se kterým musí počítat každý, kdo chce dělat kaprařinu na dobré úrovni a maximálně samostatně bez pomoci druhých.

 

Ale teď se vraťme k boilies. Dobré a kvalitní boilies je veledůležitým prvkem v lovu kaprů. Zde má kaprář několik možností jak se k tomu postaví. Bude kupovat hotovky? Bude míchat mix od výrobce? A nebo si postaví své vlastní boilies?

Třetí možnost je předmětem tohoto článku, a tak se budeme věnovat tomuto tématu. Míchání vlastního boilies je do určité míry alchymie.Je dobré tuto činost pojmout i jako zábavu. Sám jsem k této činnosti přistoupil tak, že kapr ulovený na vlastní nástrahu má pro mě větší hodnotu nežli kapr ulovený na mix někoho jiného. V mnoha ohledech se lze na takový přístup dívat jako malichernost, ale kolik takových nás je? Spousta kaprářů by si přála ulovit velkého kapra na svoje vlastní boiles, ale brání jim v tom zpravidla čas a nedůvěra k takovému boiles.

 

Kdo si dělá vlastní kuličky musí počítat s tím, že ne každá kombinace musí být úspěšná. K otestování účinnosti takové návnady/nástrahy je zapotřebí čas, který nám ubírá čas vlastního rybaření. Pokud ustojíme tuto nekrátkou dobu, tak máme možnost získat vysoce kvalitní a chytlavou nástrahu za peníz, který bude zlomkem komerčního výrobku. Otázkou je ,co pro to udělat?

Nakupujte levně

Pod touto radou se neskrývá nic jiného než najít dodavatele, který nenahraditelné suroviny prodává za nejnižší cenu, ale ne na úkor kvality. Věřte, že to samé v různých obalech nakoupíte za velmi rozlišné ceny ač jde o toho samého dodavatele.

 

Vařte ve velkém

Snížit cenu výsledného produktu můžete pokud budete nakupovat ve větším balení. Někteří prodejci, ale i výrobci boilies v ČR mají balení o 0,5kg, které je samozřejmě dražší než když nakoupíte jinde celý kilogram. Stejně tak lze snížit cenu finálního výrobku i tím, že vše připravíte najednou. Tím se samozřemě sníží náklady na dopravu surovin domů, pokud nemáte možnost nakupovat jinak než přes internet.

 

Ne každá surovina v boilies musí pocházet od rybářského prodejce

Je několik vzácných příkladů, kdy můžete nakoupit levněji a v mnoha případech i kvalitněji suroviny z obchodů se zdravou výživou, hypermarketech, ale i asijské tržnici. Pro příklad je možné poukázat na suroviny jako je sojová mouka, kukuřičná mouka, belachan, masokostní močka, rybí moučka či dokonce směs ptačích zobů. V některých případech je možné za mizivý peníz nakoupit i mlékárenské výrobky za skvělé ceny. Rovněž ne všechna aromata musejí pocházet z lahviček opatřených nápisem renomovaného výrobce, ale je možné sáhnout i po přírozené alternativě.

 

Experimentujte s alternativními surovinami

Tento bod trochu vychází z předchozího. Tedy ne vždy je nutné držet se zažitého klišé. Máme před sebou širokou paletu možností ,jak nahradit některé suroviny bez snížení hodnoty výsledného výrobku. Příkladem může být použití kůry citrusových plodů nebo použití koření či aromatické zeleniny. Vznikne tak neotřelé boilies, které bude mít v mnoha případech navrch, protože nebude pro kapra ještě „okoukané“.

 

Čersvé suroviny voní lépe než aroma v lahvičce

U tohoto odstavce je možné se podívat do vlastní kuchyně. Čerstvě namletý pepř má výrazně lepší aroma nežli pepř mletý, který se prodává běžně v obchodech. A takto lze pohlížet na použití čerstvých surovin do boiles. Nakolik je dobré přidat návnadě příchuť, když můžeme vytvořit návnadu, která bude kaprovi chutnat a přivede ho k naší nástraze. Proto je na místě se podívat na suroviny jako je ovoce nebo z masových směsí třeba čertvá játra.

 

Uchovávejte větší množství boilies odpovídajícím způsobem

Pro uchování boilies je možné využít několik metod konzervace. Jako vše některé mají své klady, ale též i zápory. Pro dlouhodobé uchování boilies bez ztráty kvality je vhodé mražení a sušení. Mražené boiles má výhodu ve své rychlé použitelnosti. Stačí rozmrazit a lze používat. Pokud použijete čerstvé suroviny, tak je zde velké riziko znehodnocení boilies plísní. Z toho důvodu je vhodné takové boilies spotřebovat do několika dní. Použitelné je jistě i jako návnada či nástraha na celovíkendové chytání.

 

Sušené boilies regenerujte

Tento nápad jsem zaregistroval prvně od anglické legendy moderní kaprařiny, leč nápad považuji jako velmi smělý. A to smísit rybniční vodu s tekutou potravou a aromatickými surovinami použitých při vlastní výrobě boilies. V této směsi nechat boilies máčet dokud nedostane vlastnosti blížící se čerstvě uvařeného boilies.

 

Zkušenosti s boilies

Osobně jsem se s boiliesem setkal relativně pozdě. První zmínku o boilisu jsem zaznamenal v roce 1994 v prvním vydání knihy Chytání velkých kaprů od A. Littela.Dlouho mě to nedalo spát a tak krátce na to jsem se začal o tyto kuličky zajímat. Ačkoliv v knize bylo vypracováno několik receptů se surovinami, které jsem v té době považoval za nesehnatelné. Z toho důvodu jsem se vydal do jedné rybářské prodejny a co jsem neviděl na pultě, několik voňavých kuliček. Prodavač je měl pouze na kusy a ještě dnes si vzpomínám, že staly po 3 Kč. Pár kousku jsem nakoupil a po krátké době jsem mazal s rancem k vodě. Po namáhavé práci jsem umístil kuličku na háček a čekal až ty největší kapři z Rozkoše mě budou padat k nohám. Samozřejmě jsem odcházel s prázdnou.

 

Trvalo hodně let než jsem se odhodlal pro nový pokus. V té době již bylo možné zakoupit kilový pytlík kouzelně vonících kuliček. Po přečtení několika článků od prvních kaprářů jsem již nějaké výsledky měl, ale nic co by byť jen přibližovalo rybám z časopisů, které jsem měl doma. A tu přišel nápad vyrobit si vlastní boilies, které určitě nachytá obry. A tak jsem začal dle doporučení v časopisech či na internetu sestavovat první recept. Po uvaření se kuličky zdáli být přesně takové jaké jsem znával z pytlíku od prodejců. Ovšem co se stalo držel jsem se všeho čeho jsem měl, ale ryby je ignorovali. Pokračovalo několik dalších a dalších více méně spíše neúspěšných pokusú. Proto jsem se rozhodl vrátit na úplný začátek na základní směs 50/50, která stále v tu dobu frčela nejen u kaprů, ale tak i u samotných výrobců. Postupem času se má směs 50/50 měnila a přestávala býti již jen moukou s vajíčkem. Dosáhl jsem časem k několika receptům, které fungovali a fungují a jak pevně věřím, tak ještě nějaký čas fungovat budou. V tomto článku jsem chtěl několik vybraných receptů představit, hlavně z hlediska jejich složení, které až na vyjímky není tradiční. Jde o dva recepty na sladké boilies a o dva recepty na masové bázy.

 

Pekelnej banán

rozmixované banány (dle velikosti 2-3)

sojová mouka 200g

pšeničná krupice 300g

Syrovátka 200g

chilli mleté (1 pytlík … tuším 20g)

Chilli omáčka (3-5 polévkových lžic)

Vejce (10ks dle velikosti)

Slunečnicový / řepkový olej (10-30ml … dle ročního období)

Roztopený med (2-3 polévkové lžíce)

Melasa (10-20ml)

Popis: Jeden ze vzácných případů šílených receptů s čerstvou surovinou. Banány se rozmixují a přidají do vajec. Ideální k mixování nepoužívat mixér, ale vidličku a s vejci je pěkně pomačkat.

Použitelnost – jaro - léto

 

Tropický mix

Nastrouhaná čerstvá kůra z pomeranče (kůra ze 4 pomerančů)

Nastrouhaná čerstvá kůra z citronu (kůra ze 4 citrónů)

Rozmixovaná dužina z ananasu (nouzově i kozervovaný ananas)

Syrovátka 200g

Sojová mouka 200g

Pšeničná mouka 250g

Vejce (10ks dle velikosti)

Slunečnicový / řepkový olej (10-30ml dle ročního období)

Roztopený med (2-3 polévkové lžíce)

Melasa (10-20ml)

Popis: Další netradiční mix, který svým způsobem vychází jako ten předchozí ze směsi 50/50. Zajímavostí tohoto mixu je, že jeho hlavním atraktorem je odpadový materiál. Tedy slupky od citrusů. Jako další doplněk je vymačkaná dužnina z ananasu. Pro takovou práci se hodí skvěle odšťavovač. Tekutinu vypijeme a dužninu s kůrou přidáme do vajíčka.

Použitelnost: jaro - léto

 

Transilvanský játro

Játra (cca 500g)

Pšeničná krupice (250g)

česnek (2 palice)

kukuřičná mouka (200g)

sojová mouka (200g)

vejce (5ks dle velikosti)

sůl (1-2 polévkové lžíce)

Slunečnicový / řepkový olej (10-30ml dle ročního období)

popis: Tento recept je klasickým pro přípravu boilies ze syrových jater. Syrová játra lze nahradit práškem ze sušených jater, který lze poměrně snadno vyrobit i v domácích podmínkách. Ovšem jeho příprava jen pro „borce“ se silným žaludkem. Toto bolies je lepší vařit delší dobu kvůli játrům, která jsou u tohoto receptu potenciálním původcem zaplísnění.

Použití – jaro až podzim

 

Pikantní lososovo-krevetová pochoutka

Lososová moučka (300g)

Krevetová moučka (100g)

Syrovátka (100g)

Pšeničná krupice (300g)

Sojová mouka (200g)

Vejce (10ks dle velikosti)

Chilli omáčka (3 polévkové lžíce)

Rybí omáčka (10 ml)

Esence kaviár (5 ml)

Melasa (20 ml)

Lososový olej (30 ml)

Popis: Opravdu vyhejčkaný recept, který vznikal a byl postupně vyvíjen po několik let. To že byl šlechtěný je poznat na úlovcích, které má na svém kontě. Dokonce i nějaké kuličky jsem dal kolegům, kteří chytali na několikanásobně dražší boilies od SOLARu a nevedlo jim k požadovaným výsledkům. Jednoduchý, levný a účinný.

 

Na těchto čtyřech receptech jsem vám zde chtěl prezentovat, že chytající boilies lze uvařit z různých surovin. Dnes oproti roku 1994 mě je jasné, že boilies není jediným faktorem, který rozhoduje o úspěchu kaprové výpravy.

V mnoha ohledech považuji za důležitější volbu místa nežli hodnotit kvalitu boilies podle jeho složení nebo nedejbože ceny. Už několikrát se ukázalo, že i skutečně velkého kapra jde ulovit na boilies za stokorun či méně za kilogram. Z toho důvodu nevěřím na magii boilies, ale dávám přednost strategii, která je schopná ulovit rybu, kterou chci na fotku. Do toho spadají jak výběr místo, návazce, háčky a samozřejmě i boilies.

Pikantní lososovo-krevetová pochoutka boduje

Co dodat závěrem

Je těžké vytvářet závěr u tématu o kterém by se dalo napsat několik knih. A z toho důvodu již pár kvalitních knih vzniklo. Je na vás jestli máte chuť experimetovat, nebo dáte přednost ověřenému mixu nebo hotovému boilies. Obé možnosti mají své pro a proti. Vždy je možné přejít na druhou stranu.

Doufám, že vás tento článek inspiroval a vznikne pod vašima rukama to pravé boilie tajemství.

Další kapřík, který dal přednost ostré chuti