SOUPEŘ JAKO LOPATA

11.05.2015 21:25


Není nad to si poměřil své síly s rybou, která nepatří mezi extrémně bojovné, ale díky svému svaru těla umí ve vodě vytvořit takový odpor, že u většího kusu je již velmi zábavný samotný lov. Samozřejmě je řeč o Lopatě … tedy o cejnu velkém, který je poměrně dostatečně rozšířen natolik, aby se mohl stát sportovní rybou. S tím, že maximální velikost cejna se pohybuje okolo 90 centimetrů, tak zajímavé jsou velikosti okolo padesáti centimetrů. 


Cejna považuji za toho správného školitele lovu na feeder. Záběry jsou poctivé a dílky proporcím těla je i z malého úlovku velká radost. A aby také ne. V zahraničí je běžné, že na cejna se rybáři specializují. 
Další pokračování článku telegrafickou formou. Není třeba opakovat několikráte napsané. 

hodné vybavení: Na cejny v podstatě jakýchkoliv velikostí si vystačíte s light feedrem, který je dostatečně silný pro ulovení i větších exemplářů. Jako kmenový vlasec postačí průměr do 0,22mm. 
 

Montáž: osobně si stojím za 100% páternosterovou sestavou. 


Návnada: Pokud nechcete experimentovat, tak není od věci se v nejbližší rybářské speciálce podívat po speciálně namíchané krmítkové směsi na cejna. 

Nástraha: bílí červi, hnojáčci, larvy vodního hmyzu – zejména patentky, houska, oplatek, různá těsta, kroupy apod. 

Rekordy (TOP 3 z ČR) 

Délka Váha Revír Datum ulovení Nástraha
84 cm 6,80 kg ÚN Nechranice 26.6. 1999 bílý červ
77 cm 5,40 kg ÚN Nechranice 16.4. 1999 burizon, položená
68 cm 4,80 kg Vltava 5 20.10. 1999 hnojáček

Cejn je mimořádně zajímavou rybou a jistě si nezaslouží aby byl opomíjen ani se strany sportovních rybářů natož i rekreačních. Na samotný závěr uvádím i několik zajímavých receptů pro ty, kteří si nějakou tu rybu ponechají. 


Grilovaný cejn
Suroviny: Cejn, česnek a sůl
Postup: Cejna, zbavíme vnitřností, očistíme. Přidáme nastrouhaný česnek, sůl a zabalíme do alobalu. A grilujeme. Podáváme s bílým pečivem. 

Cejn velký do křupava pečený: Křupavá ryba pikantní chuti pečená s chilli pastou je podávaná s chlebem či bagetkou.
Suroviny: cejn, kmín mletý, sůl, pepř černý mletý, olej olivový a chilli pasta. 
Postup: Cejna vykucháme, očistíme od šupin a uřízneme opatrně dva filety, kde ale ponecháme žeberní kosti. Odřízneme ploutve a ještě opětovně dočistíme. Filety cejna osolíme, potřeme chilli pastou a bohatě posypeme kmínem. Předehřejeme troubu a na plech si dáme olejem potřený pečící papír a na něj položíme oba filety. Jeden kůží nahoru a jeden kůží dolů. Pomalu pečeme úplně do lahodného křupava. Podáváme samotné nebo s čerstvým chlebem či bagetkou. 

Cejn na zelenině vařený v alobalu
Suroviny: 4 porce cejna, 4 lžíce másla, dle chuti sůl a pepř, 1 cibule, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce petrželky, 1 mrkev, 1 kedlubna, 1 svazek ředkviček, 1/2 malého celeru
Postup: Ve 2 hrnkách vody, ve které jsme rozmíchali 2 lžíce soli, vaříme porce ryby asi 5 minut. Na 4 kusy alobalu potřeného máslem vložíme po jedné porci ryby, opepříme, přidáme lžíci másla, na kousky nakrájenou zeleninu, na kolečka nakrájenou cibuli, zakápneme citronem a posypeme sekanou petrželkou. Kraje alobalu přeložíme a zabalíme do tvaru balíčku, vložíme do kastrolu naplněného do dvou třetin vařící vodou a vaříme na mírném ohní 15 - 20 minut. Porce ryby podáváme s některou z omáček vhodných k rybám.