Rybářská školička 3 – Položená – psáno pro kamelot

06.04.2014 18:19

Položená patří hned po plavané k základním rybářským technikám se kterými se u vody setkáte. Jde o techniku pasivní kdy rybář láká ryby pomocí návnady k nástraze, která spočívá na dně případně splývá nad dnem.  Tato jako základní technika je vhodná pro celý rybářský život a také „na těžko“ chytá většina rybářů. Modernější technikou je lov na feeder, kdy záběr ryby signalizuje pohyb špičky speciálního prutu. Při klasické položené naopak signalizuje záběr číhátko v rybářském slangu označovaný jako „policajt“. Pohybem vzhůru či klesáním signalizuje záběr. Sofistikovanější metoda položené se nazývá kaprařina, kde jak je zjevné je cílenou rybou kapr. Tím však možnosti položené samozřejmě nekončí a je možné tak lovit i dravé ryby. Při jednodušším vysvětlení jde v podstatě jen o to co na háček umístíte. Což není naprosto přesně, ale vysvětlení se vám dostane v dalších dílech, kdy se podíváme na lov dravců na položenou.

Co budeme potřebovat

V mnoha ohledech si vystačíme se základním vybavením od plavané, ale s tím, že bude potřebovat robustnější a tužší pruty. Ty by se pro jemnou plavanou nehodily. A proto si pořídíme teleskopické či dělené pruty o univerzální délce 360cm a o odhozové gramáži okolo 100g. Délku a vrhací nosnost se odvíjí od typu vody na které budete lovit, ale lze říci, že výše uvedené parametry lze považovat za univerzál. Prut je třeba osadit navijákem, ke jen na vás jaký typ smekacího navijáku zvolíte.  Přední, zadní či baitrunnerová brzda.  Při výběru je vhodně volit naviják o velikosti cívky 50-60. Musí být dostatečně robustní na to aby vydržel opotřebení běžným používáním. Co se týče výrobců, tak bych se přimluvil za renomované výrobce a jejich nižší střední třídu. Určitě bych vás rád zdržel od nákupů na tržnicích a supermarketech. Dejte si čas a zajděte si do prodejny rybářských potřeb, kde vám určitě poradí obsluha.

Pokud máme již pruty, navijáky a vhodný vlasec, tak nám již zbývá opatřit si krmítka či závaží.  Do začátku doporučuji krmítka, která lze naplnit návnadou a tím tak funguje i jako zátěž  a vyhnete se tak možnosti nepřesného krmení ke koncové montáži.  Pokud již máme i krmítka, tak si pořídíme vidličky, signalizátor záběru (policajt). Tím můžeme vyrazit k vodě. V dalším odstavci se podíváme na to, jakou pochoutku umístit na háček.

Návnady a nástrahy

Aby ryby věděli kde mají hledat potravu je třeba si místo provnadit. Samotné techniky vnazení jsou poměrně obsáhle a tak si teď něco povíme o složení směsi. Máme dvě možnosti buď sáhnout po komerčně připravených směsích nebo si připravíme základní směs doma, která obsahuje kukuřičný šrot, pšeničný šrot, vařenou kukuřici, naklíčenou pšenici, vařenou řepku … experimentování se meze nekladou. Je možné takovou směs ovonět i některou z dostupných esencí. Základem je vytvořit soudržnou směs, která vydrží nahození a dopravení na lovné místo, ale poté co neporušená dorazí na vodní dno, tak se začne pomalu rozpouštět a drobné částečky návnady se začnou vzplývat ve vodním sloupci.

Co se týče nástrah, tak v mnoha ohledech záleží na tom na jaké ryby se zaměříme. Pokud se zaměříme jak je klasické na kaprovité ryby, tak využijeme obdobné nástrahy. Ryby mají ve velké oblibě vařenou kukuřici, rohlík, chlebovou kůrku, těsto z chlebové střídky, vařený hrách, ale samozřejmě i živočišné nástrahy jako je hnojáček, masný či bílý červ.  Na tom co naservírujeme rybám odpovídá i výsledek našeho lovu.  

Příště si povíme něco aktivní metodě lovu dravých ryb jako jsou štiky, okouni, pstruzi, ale i sumci. Ta metoda se jmenuje přívlač.