Rybářská školička 2 – Plavaná – psáno pro kamelot

06.04.2014 18:15

Plavaná patří k základním a nejstarším rybolovným technikám.  Již ve středověkých anglických knihách je vyobrazen rybář držící v rukou dlouhý bič (druh udice bez navijáku) jak loví ryby na Temži. Plavaná je velmi vhodná technika pro začátečníka a pokud vás zaujme, tak se jí můžete věnovat i na profesionální cestě závodníka. Další výhodou je, že pro začátek nepotřebujete mnoho vybavení a postačí minimum, ale to jen pro začátek.

Princip plavané

Plavaná jak se vyznačuje tím jak název napovídá, že se používá splávek, který je jako hlavní signalizátor záběru. Ryba při záběru v zásadě dělá se splávkem 3 typy pohybů. Splávek se potápí, vynořuje se nebo se pohybuje do strany. Je pouze na zkušenostech rybáře jak záběr vyhodnotí.

A podle něj reaguje. Při dobré technice vnazení má rybář o zábavu postaráno. Není proto vzácností, že při dobrém dni má rybář na kontě i 60 ryb za dvě hodiny lovu. Nemůže si však moc vybírat nad velikostí a druhem, ale jako zábava je plavaná ne jedné z předních příček rybolovných technik.

Co budete potřebovat

Technik plavaní je více druhů a podle toho se řadí i udice. Můžeme využít techniky lovu na bič kde je vlasec připojen je špičce prutu, případně využít bolognesskou techniku, která se hodí na řeky, ale pro začátečníka, který to myslí s rybařením vážně je nejvhodnější „závodní prut“ od anglického“ match rod“, tím, že se nazývá závodní neznamená, že jej používáme jen k závodění. Právě naopak jedná se o prut vhodný pro rekreační rybaření. Jde o třídílný, lehký prut, který zaujme svým výkonem. Takový prut třeba doplnit vhodným navijákem. Naviják bohatě postačí o velikosti 2500 (terminus technikus :o)) s rychlým převodem. Pokud nevíte kde a jak nakoupit stačí se podívat na renomované značky výrobců rybářského vybavení a pro začátek sáhnout do nižší střední třídy. To samé platí i o prutu.  Nadále potřebujeme vlasec, který na klasické rybaření od 0,14 do 0,18mm. Pružný a rychlý prut výborně pracuje s tenkým vlascem, aniž by se vlasec přetrhl v tahu. Dalším co při technice plavané využijete je podběrák s dlouhou násadou. Jako další drobnosti a pomůcky patří podpěrka prutů, bročky na vyvážení splávku, sedačka.

Splávek

Jak jsem psal již výše, tak splávek se tím nejdůležitějším ukazatelem záběru u plavané. A tak je na místě být bdělý a ostražitý a sledovat splávek a ne diskutovat s kamarádem. Jsou záběry, které se již nemusí opakovat. Splávek je před použitím potřeba vyvážit tak aby byla čára ponoru na splávku současně s vodní hladinou. S tím, že počítáme s tím, že koncová montáž (v tomto případě háček s nástrahou) se musí blížit ke dnu. Je možné i při speciálních technikách lovit i ve vodním sloupci, ale pro začátek se držíme blízko u návnady)

Vnazení a návnady

Návnada je základem úspěchu při lovu většiny nedravých ryb. Ryby se stahují k návnadě a jsou ochotné přijmout i naší nástrahu (tj. co umístíme na háček). Návnady je možné zakoupit přímo již namíchané v rybářských potřebách, ale současně také si je můžeme samy doma připravit. To již je ale jiná kapitola našeho seriálu, zatím pro úspěšný začátek se zaměřte na komerčně vyráběné návnady.

Vhodné nástrahy

Za návnadu nám poslouží jak speciální těsta, která je možné koupit, ale ve většině případů si vystačíte s rohlíkem čerstvým, pařeným, kukuřicí, vařenou pšenicí, masnými červy a samozřejmě i zakuklený červ je pro ryby pochoutkou. V neposlední řadě i žížala je sázka na jistotu. Zatímco rohlík zakoupíme pohodlně zakoupíme v potravinách, tak červy (snad), tam nehledejme. Pro ty je nejlepší se vypravit do chovatelských potřeb, kde kromě masných červů můžete sehnat i moučné červy.

Červy je třeba uchovávat na chladném místě aby se červ nezakuklil, pokud tedy nechceme rychle mít kukly. Pro tento účel se hodí lednice, ale o tom mamince ani tatínkovi neříkejte :o)

Příště: se společně podíváme na techniku s názvem položená. S plavanou se ještě setkáte ve speciálních vydaní tohoto seriálu.