Rybaření v Chorvatsku

30.03.2014 11:58

Chorvatsko je již tradičně oblíbená destinace českých a slovenských turistů. Kromě lenošení na pláži je možné dovolenou využít i jinak. Pro většinu turistu je velmi zábavné, ale i poučné potápění resp. šnorchlování, které nám dopřeje možnost nahlédnout do povodního světa.

Ovšem jak bychom se cítili jako rybáři, když by jsme neměli možnost nahodit své pruty do velké mořské říše.

Povolení k lovu

Většina rybářů navštěvující Chorvatsko jisté ví, že i lov na moři je zpoplatněn, tedy i k lovu ze břehu je třeba rybářské licence. To že Chorvatské úřady tolerují lov čudel ze břehu je jedna věc, ale i z jachtařskýcích revírů webu je ihned jasné, že lov na moři bez příslušných povolení je tvrdě postihován. Povolení je možné si opatřit ve všech větších městech jako je třeba Zadar, Split, ale i na sladkovodním Vranském jezeru. Díky příslušné licensi máte možnost lovit ryby jak ve slané, tak i ve sladké vodě. Ceny „povolenek“ nejsou malé, ale s porovnáním s drtivou většinou českých privátních revírů jde o častku, která nikoho nevytrhne. Konečné rozhodnutí je však na vás.

Jak jsem lovil čudly

Nadpis tohoto odstavce je spíše parafrází velkého díla od Oty Pavla. Lov drobných rybek na moři je možné považovat pro nás suchozemce za pionýrské počínání. Proto i při lovu ryb mající délku okolo dvaceti centimetrů je cítit novota a nebojím se říci i adrenalin.

Turistů je na břehu vidět mnoho, ale úlovky jsou spíše vyjímkou nežli pravidlem. Důvodů je mnoho, ale jde i o fakt, že většina takových lovců nejsou skuteční rybáři, ale lidé co se rybaření běžně nevěnují.

Pokud se chopíte příležitosti a vstoupíte do podvodního světa, tak ihned pochopíte jak na to. Není to žádná věda, ale chce to cit pro vodu, bistrost a ostražitost. Pak vám nic nebrání v tom nachytat velké kvantum ryb. Řekněme si to na rovinu. Převážná část ryb není konzumní a i pro příležitostného konzumenta ryb úlovek nepředstavuje plný žaludek. Ano objeví se i ryby, které jsou ceněny jak domorodci, tak i hostujícím rybářem. Ovšem spoléhat na tyto úlovky nelze a tak pokud se pokusíte rybařit ze břehu, tak samotné počínání berte pouze jako zábavu či sportovní rybolov při populárních myšlenkách Chyť  a Pusť.

Jak na to

Každý má své oblíbené techniky rybolovu. Většina z nich by jistě fungovala i na moři, ale já byl nucen silně poddimenzovat svou výbavu na pětimetrový bič, dva druhy vlasce, splávky, bročky a háčky. Toť vše co je potřeba. Můžete si vzít bolonezku, machtku nebo i feeder. Vše je jen na vašich možnostech.

Na montáži se všechno ukáže platí u nás doma …

Ano to je skutečně tak. Vhodně zvolená koncová montáž vám umožní lov jiných druhu ryb.

Montáž a): Pokud použijete toto srovnání bročku na vlasci, tak můžete očekávat záběry převážně mořanů obecných. Zpravidla se nástraha nedostane na dno, kde  na své sousto čekají jiné ryby.

Montáž b): Tato alternativa vám dává šanci propašovat nástrahu na mořské dno, kde můžete získat záběr i od jiných druhů ryb než od všude přítomných mořanů.

Kde lovit

Odpověď na tuto otázku je celkem jednoduchá. Všude kde není monotoní dno. Oblíbil jsem si jeden přístav proto, že se tam nejen drží ryby, ale jsou tam vlnolamy, který je magnetem pro ryby všeho druhu. Výhodou je i minimální tlak rekreantů a tak máte klid pro své počínání.

Kdy lovit

Obecně se u moře doporučuje ráno a večer. A já nemohu nic jiného než souhlasit. Moře bývá tou dobou klidné a tak je možné snadno sledovat splávek. Večer považuji za nejlepší období. Pravě v podvečerních hodinách se ke břehu stahují i větši bratříčci námi běžně lovených ryb. Stejně tak se objevují ryby, které jsou alespoň pro mě velmi aktraktivní. Touto rybou je host místních vod Jehlice rohozubá. Tato ryba je dravec, který v klidu ignoruje vaši kuličku těsta, ale sledovat lovící Jehlici je zážitek do konce života.

Nástrahy a návnady

Lovit můžete takřka na cokoliv. Rybky jsou nesmírně aktivní a atakují jakoukolivnou nabízenou poživatelnou nástrahu. Sám jsem používal obyčejné chlebové těsto. Zkoušel jsem i s úspěchem slávky, ale jejich opatřování znamenalo potápění se v přístavu a prohledávání trupů starých lodí či kotevních lan. Proto z pohodlnosti jsem radši vypracoval těsto ze starého chleba, které fungovalo na veškeré mnou lovené ryby.

Jak jsem poznal během šnorchlování, tak ryby dobře reagují na jakýkoliv zákal. A nemusí jít pouze o zákal z krmení jaký známe od nás. Ono mnohdy není možné si sebou přibalit několik kilogramů krmení z domova. Ovšem zde to není ani nutné. Bohatě postačí místní hlína, která je dostatečně tmavá a ryby na ni reaguji skutečně bleskově. Dá se říci, že pokud do minuty či dvou nemáte záběr, tak je něco špatně.

Co můžeme ulovit

V této části článku bych se rád zmínil o tom co můžeme chytit. Záměrně neuvádím, že jde o souhrn  všech možných ryb, které lze lovit. S rybami a živočichy se kterými jsem se nesetkal, tak o těch se zmiňovat nebudu a pokud, tak jen v hromadném výčtu. 

Mořan obecný – poprávu mu náleží první místo. Jde o velmi početný druh. Je to snadno lovitelná rybka. Je snad všude a ve velkých množstvích. Ať na háček nastražíte cokoliv, tak bude to jistě první rybka, která se pokusí ukořistit vaši nástrahu. Není nijak zvlášt velká a ani bojovná, ale

ve vodě se pohybují velká hejna. Tedy pokud najedou máte o zábavu postaráno.

Hlaváč rudoústý

Rybka která mě ze všech úlovků nejvíce učarovala. Jde o rybku podobnou naší vrance i jeji život je jí podobný. Hlaváč se žije u dna kde se zpravidla schovává na svém teritoriu mezi kameny. Pokud ji chceme ulovit musíme koncovou udici upravit tak, aby se nástraha dostala až ke dnu přes nenasitné mořany. Souboj s touto rybkou nijak zvlášt adrenalinový, ale narozdíl od ostatních ryb je hlaváč přeborník ve schovávání mezi kameny. Proto rybář musí vyvynout i um a nedovolit aby rybka dosáhla svého cíle.

Cipal

Jde o rybu rozšířenou po celém středomoří. Jde o jeden  z mála druhů ryb co je domorodci i turisty ceněn  kvůli chutnému masu. Nejde o velkého bojovníka, ale zde pro jeho atraktivitu hraje hlavě jeho velikost, která je vyšší než u jiných běžně lovených rybek. Cípalovím domovem je vodní sloupec, který obývá spolu se všudy přítomnými mořany.

Pouze encyklopedicky uvedu i jiné druhy ryb, které můžete ulovit:

Slizoun pruhovaný               Pyskoun duhový       Kněžík duhový         

Kanic písmenkový                Mořčák chutný         Okáč obecný

Jehlice rohozubá

Raritkou může být ulovení mořských krabů, které vás jistě překvapí svou majestátností. Vlastně i můj první Jadranský úlovek byl krab o rozpětí klepet 40cm. Sám jsem se divil co čtrnáctka vlasec vydrží.  

                    

Závěr

Co dodat na závěr? Je to jednoduché. Pokud se svého milovaného koníčka nechcete vzdát ani na dovelené, kterou si na vás vaše rodina vynutila, tak neváhejte a do zavazadel si přidejte bič, pár splávků, bročků a háčků. Tím máte postaráno o všechny volné večery. Splávek houpající se na mořské hladině má své kouzlo a pokud máte romantickou duši, tak není co řešit.