NA KAPRY S KRMÍTKEM

12.10.2015 13:57

Pokud se budeme bavit o moderní kaprařině, tak samotné krmítko mělo být již překonáno někdy na počátku devadesátých let, ale co je zajímavé, že se stále používá a má i své výsledky. Před několika málo lety samotné krmítko zapadlo v zapomnění u všech lovců kaprů, ale skoro bylo již kaprařských hříchem jej používat. Ale čas letí a i v Mecce kaprařiny zjistili před několika lety, že samotné krmítko nemusí být jen na feeder, ale i pro lov kaprů. Místo krmítkové směsi používáme Method mix. Používáme i drobně odlišná krmítka, ale jinak v mnoha ohledech se využívá desítek let zkušeností, které známe a nemusí být k nám importované ze zahraničí.



Proč krmítko?
Existuje mnoho způsobu jak zakrmit okolo naší nástrahy drobnou a rychle účinnou směsí. Pokud vynechám zavážení krmných koulí a budeme lovit pouze na „odhoz“, tak máme několik možností jak zakrmit. Krmné koule nastřílet prakem, pomocí vrhací tyče, rukou a nebo krmítkem. Obrovskou výhodou krmítka oproti dalším variantám je, že zakrmujeme s absolutní přesností. Sice po menší dávce, ale s velkou přesností. To se nám může hodit v případě když víme kde se kapři vyskytují. Při správném stylu nahazování můžeme minimalizovat i náraz o hladinu a tím tak moc nerušit kapry.



Krmítkovou směs nebo Method mix?
Ty dva pojmy jsou mnohdy zavádějící a přesto se jedná o stejnou věc. Ač se mnou nemusí mnozí souhlasit, tak vždy se jedná o sypkou směs, která se umístí do krmítka (případně se ve formě krmných koulí nastřeluje na krmné místo). To platí pro oba dva pojmy. Obyčejná krmítková směs může být směs šrotů a strouhánky, ale silněji marketingově posílený method mix kromě šrotů, strouhánky, mouček může obsahovat i aditiva, která se přidávají do boilies. Pro ty co zatím stále mají zmatek v obou pojmech, tak postačí následující definice. Method mix je nadupaná krmítková směs o nejrůznější ne/přírodní atraktanty. Z čehož vyplívá, že stejně jako běžnou krmítkovou směs si můžeme vyrobit doma i method mix. V tomto směru rád experimentuji a oproti „obyčejné“ směsi si můžeme dát záležet na tom co potřebujeme aby se okolo krmítka dělo. Method mix může být pouze nosičem … nosičem partiklu či drobných pelet, které na dně okolo háčku odvedou svoji práci. Zatímco method mix má za úkol přilákat ryby plující ve vodním sloupci přímo k nástraze.

Jaké jsou v vhodné nástrahy?
Ať je method mix sebe lepší, tak za úspěšnost lovu odpovídá nástraha. A zde se dostáváme na rozcestí. Chceme chytat velké kapry? Zaměříme se na velké cejny? Budeme chtít chytat různé druhy ryb? Od toho se odvíjí co na háček případně pod něj nastražíme. Osobně rád vyrazím s krmítkem a kaprovými prutu. Proč? Pokud tuším kde se ryby, které hledám nacházejí, tak s method mixem dosáhnu rychlejších záběrů. To stejné platí pokud vyrazím na cejny s feedrem. Dobře prokrmené místo přináší záběry. Nemohu říci, že se jednalo o trofejní jedince, ale už jsem se dostal do té fáze svého rybářského života, že nemám zájem se honit za chimérou. Chodím rád k vodě a lovím pěkné ryby.



A teď trochu blíže k nástrahám. Nemá smysl popisovat dopodrobna všechny možné nástrahy, ale zmíním se spíše o svých favoritech. Při tomto typu lovu vynechávám veškeré „měkké“ nástrahy typu rohlík, chleba a podobně. Ideální nástrahy pro většinu mnou lovených ryb je obyčejná kukuřice, kdy několik zrnek prezentuji na vlase pod háčkem. Kukuřice je poměrně trvalá nástraha a vím, že mě ji nebudou atakovat masožravci jako sumci či sumečci. Při správné prezentaci je atraktivní jak pro kapry všech kategorií, ale tak i pro velké cejny či líny. To jsou ryby, které mě baví. Takže kukuřici doporučuji na prvním místě. Je vhodná i jako součást method mixu. Další zajímavou alternativou ke kukuřici jsou nakládané fazole nebo cizrna. V obojím případě prezentované na vlasu pod háčkem. Samostatnou kategorií jsou nástrahy typu boilies a pelety. Jedná se o vytrvalé nástrahy, které zpravidla nezajímají menší ryby, ale mnohdy opak je pravdou. Vzhledem k tomu, že chci rychlé záběry, tak i boilies či peleta musí být tak atraktivní, že se po ní ryby doslova utlučou. Tím, že dělám nástrahu atraktivní, tak se mnohdy sám vylučuji z možnosti ulovit ty největší ryby. Ovšem i při této strategii si sáhnu na velmi pěkné ryby, které překračují běžné velikosti. Tím se nenechte odradit od Vašich oblíbených a funkčních nástrahách. Znám vodu, kde spolehlivě fungují měkké foukané nástrahy a že boilies ani pelety tam nefungují … funguje prostě foukačka a chytá … to je fakt.



Jak vyrobit kvalitní method mix
Ač výroba nebo namíchání method mixu zní alespoň pro mě luxusně, tak je to jako namíchat „obyčejnou“ krmítkovou směs. I když je třeba si uvědomit jednu věc. Většina krmítkových směsí vytvářených doma na koleně bývá zbytečně moc „hustá“. Tedy že pokud tradiční rybář krmítkář nahodí svoje krmítko do vody zpravidla i zbytky krmítkové směsi vytáhne vody zpět. To je znační chyba. Zatímco při lovu na feeder je žádoucí aby se co nejrychleji obsah krmítka dostal do vody, tak to samé platí i u lovu na method mix. Jde o to obsah krmítka vyplavit co nejdříve do vody. A to tak aby drobné částečky stoupali ve vodním sloupci či případně je donášel proud. Co je však důležité, tak aby hrubé částice zůstali v okolí nástrahy. Je již celkem jedno jestli se jedná o minipelety nebo o partikl.

Podle toho vždy uvažuji co bude nosný prvek na kterém mohu případně i ušetřit a co chci aby v okolí háčku zůstalo.

Zatímco dříve jsem experimentoval s různými moučkami, strouhánkami a jiným sypkým materiálem, tak jsem se dostal do fáze, že jsem našel produkt, který vše již obsahuje. A tím jsou psí granule. Mají výbornou pojivost, ve své podstatě se vznášení včetně jejich drobných kousků. Když nemám čas a nebo chuť experimentovat použiji toto jednoduché pojidlo. Ovšem nelze logicky krmit granulemi samotnými. Kdo má možnosti ideální je rozmichovat je na prášek a postupně přidávat vodu nebo již lépe kaprařské ochucovadla (aminokomplex, dip, booster apod.). Pokud nemůžete z nějakého důvodu rozemlet granule, tak je nejjednodušší je zalít horkou vroucí vodou. Klidně den předem. Granule absorbují velké množství tekutiny, takže je můžeme zalít stejným množstvím tekutiny jako zabírají granule. Poté je důležité udělat kašičku. V tomto případě zpravidla směs obsahuje více vody než je nutné. A tak přichází „zahušťování“ . A to již mohou být minipelety, ovesné vločky, či cokoliv co do sebe natahuje vodu. Přičemž již přidáváme aromatické složky. Zahustíte dobře i rybími moučkami či podobným materiálem. Důležité je do takové směsi již přidat hrubé složky. Směs by měla být vzdušná, ale pevná. Jednoduchým testem je vhodit menší kuličku do kbelíku a sledovat jak směs pracuje. Není úplně na škodu pokud je směs tužší (nerozbije se ihned o hladinu), ale co je špatné když po několika minutách směs nepracuje vůbec. To je u takového produktu dost zásadní chyba, které se musí každý vyvarovat, kdo chce lovit takovou metodou.

Jak prezentovat nástrahu a strategie krmného místa






Na následujících snímcích je zřetelně vidět na čem je metoda method feeder založena. A je naprosto lhostejné jestli lovíte na feeder nebo kapraříte. Princip je vždy stejný. Můžete použít plničku kdy jemnou směs zalisujete okolo nástrahy nebo pěkně v ruce naplníte krmítko hrubší směsí a do ní umístíte svoji nástrahu. Je to naprosto jednoduchá prezentace nástrahy, která přináší své ovoce. K tomu není co dodat.
Co se týče strategie zakrmení je tam situace jiná. Hodně záleží na tom co vám sedne a co bude pro vás jednodušší. Krmné místo je třeba přiměřeně rozkrmit dle počasí, teploty vody nebo i podle ročního období. Ovšem domnívat se, že ryby dají zavděk malou porcí z krmítka a ihned se všechny „seběhnou“ k vaší nástraze je nesmysl. Je třeba prostor zakrmit a to lopatkou ve formě krmných koulí, pomocí prutu a většího krmítka nebo třeba pomocí praku. Lov technikou method feeder ať je používán se slabším i silnější náčiním je možné přirovnat plavané či feedru. Tedy kdo má zkušenosti v těchto dvou technikách bude určitě dosahovat výrazných úspěchů. Je třeba si vždy ale vzpomenout, že cílem není ulovit jakoukoliv rybu ale již slušnou rybu. Ne sice trofejní, ale takovou, která udělá radost.¨

Závěrem bych rád dodal, že ačkoliv metoda lovu typu method feeder má svoje kořeny na Anglických vodách, tak na našich vodách se takto loví ryby po generace. Již desítky let se používá krmítko, třebas i jen s mechanickým indikátorem záběru, ale vesměs to co se u nás provozuje úspěšně desítky let můžeme vždy ještě vylepšit. Není důvod se dívat na tuto „inovativní metodu“ skrze prsty, ale spíš si z ní vzít to nejlepší pro svůj styl rybaření. A je celkem jedno jestli lovíte velké kapry, feedrem nebo na tradiční položenou. Při několika drobných změnách můžeme dosáhnout dobrý výsledků aniž by jsme museli draze investovat do nového vybavení. Method feeder jde implementovat na jakýkoliv způsob položené … a to je přeci fajn nebo ne?