Mrazivé letní překvapení
Již nějaký čas jsem přemýšlel nad návnadou pro plavanou, která bude velice rychle působit. K realizaci zcela nové návnady mi pomohl jeden článek, který jsem četl asi před sedmi lety. Původní nápad jsem trochu vylepšil, aby jej bylo možné použít pro plavanou. Hned v úvodu jsem si stanovil podmínky pro novou návnadu.
- Musí umět přilákat ryby.
- Musí být funkční i při velkých letních vedrech.
- Musí obsahovat levné a snadno dostupné komponenty.
- Po rozpadu musí na dně zůstat těžké komponenty (jako jsou partikl, atd.).
Tato základní pravidla jsem, jak doufám, splnil bezezbytku. A proto bych vám rád popsal, jak si mé „tajemství“ připravit snadno a rychle doma.
Budeme potřebovat:
- kukuřičný šrot
- cukr (nejlépe moučku)
- dětské piškoty
- strouhanku ze sladkého pečiva (případně z bílého pečiva)
- drcené/strouhané boilies nebo partikl (vhodná je naklíčená pšenice, řepka, konopí)
- kakao (na obarvení, kdo chce, tak může použít hlínu nebo barvivo)
- mléko
- aroma (není nutné)
- trochu oleje
Dále je třeba nějaká nádoba. Pro naše účely postačí kelímky od jogurtu nebo jiné plastové kelímky, nejlépe ve velkém množství. (Zahrádkáři mohou použít tácy na sazenice, jsou k dostání v různých velikostech. Dírky na dně zalepíte izolepou. Jen pozor, aby se vám tác vešel do mrazáku.)
Protože budeme směs mrazit a led je lehčí než voda, tak bude nutné do směsi přidat i štěrk nebo menší kámen. A jako poslední je potřeba mraznička.
Jak na to?
Zmražená návnada těsně před použitím.
Do větší mísy (dle požadovaného množství) nalijeme mléko a osladíme jej cukrem. Pokud chceme, aby směs měla tmavou či jinou barvu, tak teď je ta správná doba k dobarvení. Sladké mléko obarvíme kakaem. Kdo chce, tak v této fázi může přidat i aroma, ale není to nezbytně nutné.
Do mísy nasypeme kukuřičný šrot, strouhanku, drcené boilies (partikl) a necháme směs tak 15 ? 30 minut v klidu, aby jednotlivé složky nasákly.
Snažíme se, aby nám vznikla řídká kaše, kterou budeme plnit jogurtové kelímky. Ty nejdříve vymažeme olejem, aby se dal obsah po zmrznutí lépe vyklopit – zmrznutím se objem obsahu zvětší a jde to těžko.
Plníme tímto systémem: trochu kaše a vrstva dětských piškotů a zase kaše a piškoty. Zhruba doprostřed vložíme kámen (štěrk) a zase pokračujeme vrstvou kaše a piškotů. Jako poslední vrstvu použijeme kaši. Kaše by měla být dostatečně řídká, aby piškoty zvlhly (piškoty můžeme klidně vlhčit i mimo v mléce). To je důležité proto, aby směs po vyjmutí z mrazničky byla kompaktní a netrhala se při delších hodech. Když dokončujeme poslední vrstvu, je dobré přidat i psí suchar. To proto, že na zakrmeném místě při postupném rozmrazování směsi vypluje na povrch a my vidíme, kde máme zakrmeno, ale to je jen detail.
Piškoty dávám proto, že se ve vodě po rozpuštění budou velmi zlehka povalovat u dna nebo těsně nad ním a zaručeně budou prvním soustem, které ryby sežerou.
Rád uvedu do tohoto článku jeden osvědčený a vyzkoušený recept, který je totálním lákačem kaprů ;-). Jednoduchá příprava a velké výsledky!
FROSTY SWEET BANANA
Banány, mléko, cukr, kukuřičný šrot, piškotová strouhanka, drcené boilies, kakao na obarvení
Postup: Banány, oslazené mléko vložíme do mixéru a rozmixujeme. Nalijeme do misky a přidáme kukuřičný šrot. Necháme nasáknout a přidáme drcené boilies. Dále již postupujeme tak, jak bylo popsáno výše.
Do této směsi nepoužívám žádnou chemii, protože i bez chemických aromat lze úspěšně lovit.
Pokud chcete vidět rozpad v reálném čase, tak můžete ZDE (video klip, 680 kB).
Možná mnohé z vás napadne otázka, proč se s něčím podobným vůbec patlat. Nevím, jestli vám dokážu přesvědčivě odpovědět, ale pokusím se uvést několik výhod, které toto řešení nabízí.
- Jako první výhodu vidím fakt, že již nemusíte postupně hodiny vlhčit či vařit jednotlivé složky krmení a pak je u vody zase míchat. V tomto bodě zase lenost (moje :-)) vítězí.
- Druhou nezanedbatelnou výhodou je, že toto řešení je velmi účinné. Umí přilákat ryby!
- Návnady jsou velice snadné na výrobu.
- Neméně důležitou výhodou je, že si návnady můžeme vyrobit dostatečně dopředu.
- Spojíte takto i složky, které jinak vůbec nelepí a nelze s nimi zakrmovat návnadovými koulemi (partikl, kukly, ovoce...).
- Mezi poslední velké výhody patří fakt, že můžeme velmi přesně zakrmit i na větší vzdálenosti.
Ale abych jen nevychvaloval, tak je třeba uvést i zápory. Tím záporem je, že mražené krmení neodolá vysokým letním teplotám, a proto musíme používat termotašky nebo ještě lépe přenosné ledničky (takové ty plastové s předmraženými destičkami). Pro krátkodobý lov postačí, když návnady vložíme do několika (asi šesti) vrstev igelitového pytle. U vody vše zabalíme do namočeného hadru a položíme někam do stínu. Hadr musí být mokrý – odpařováním se ochlazuje. Tak můžeme krátkodobě uchovat krmení v optimální formě. Rychlost rozmrazování lze snížit na úkor atraktivity návnady tak, že místo mléka s cukrem použijete obyčejnou vodu.
Závěr
Myslím, že mražené návnady najdou uplatnění i v jiných technikách lovu ? u feederu a kaprařiny. Dokonce si umím představit podobné nezatížené návnady při lovu na mlaskačku s matchových prutem. Nikde v článku jsem neudával množství. Důvodem je to, že rybařinu beru částečně jako experimentování a možnost pro improvizaci, a proto nejsem zastánce přesných pravidel. Tak je na vás, abyste našli ty nejlepší poměry ;-).
Možností je spousta a na nás je, abychom je využili.