Mlaskačka je stále mezi námi

29.03.2014 10:09

Lov ryb z hladiny je velice vzrušující technika, která  se trochu podobá lovu ryb na suchou mušku. Na mlaskačku můžeme lovit velmi pěkné ryby. Lov touto technikou není módní záležitost posledních let, ale jak možná  každý ví, tak je to technika stará desítky let a do dnešních dnů účinná a zároveň používaná při mnoha příležitostech. Je škoda, že o tomto vzrušujícím stylu lovu nebylo dosud toho mnoho napsáno. A proto se pokusím tuto mezeru vyplnit.

Jak jsem již naznačil v úvodu tohoto článku, tak lov na mlaskačku je charakteristický lov nedravých ryb z hladiny, převážně na nástrahy rostlinného původu. Z hlediska technického vybavení si mlaskačka stojí velice dobře, protože pro ní není zapotřebí speciální vybavení jako pro jiné stylově odlišné techniky. Možná by bylo zajímavé uznat tento systém lovu jako samostatnou disciplínu, ale to jsem trochu odbočil od tématu.

 

Co potřebujeme

Prut – využijeme matchové pruty, pruty typu float carp, ale i přívlačový prut (když zrovna vláčka nejde).

Naviják – zde máme vcelku volné pole působnosti, ale dva základní parametry by jsme měli dodržet, a to jemně nastavitelná a citlivá brda(jakéhokoliv typu, jen ne volnoběžka). Naviják by měl být co nejlehčí, proto nejvíce vyhovují přívlačové navijáky.

Vlasec – kmen o průměru 0,16 – 0,22 mm. Návazec bych nepoužíval z tenčího vlasce, protože  v případě pokud nepoužijeme matchový prut s měkkou akcí, tak riskujeme jeho přetržení koncového návazce. Ale naopak větší průměr snižuje náš odhoz. Jako vždy, tak i při mlaskačce jde o to najít ten správný kompromis.

Háček – velikost háčku dle velikosti použité nástrahy.

Doplněk – Polarizační brýle, které nám pomohou při vyhledávání ryb.

                - Lehký např. aluminiový podběrák.

 

Technika

V případě stylu či techniky lovu není lov na mlaskačku vůbec složitý a technicky zvládnutelný pro každého. Mlaskačka jak ji vidím já je aktivní rybolov a proto nečekám až ryby přijdou ke mně, ale naopak já musím najít je. Proto pozorně vyhledáváme ryby (převážně kapra) jak vyhledávají potravu na hladině a také zde jim jí nabídneme.

Koncová montáž je tak jednoduchá, tak jak to jen jde a proto zde nehledáme jakékoliv záludnosti. Čím více je ”konec” překombinovaný tak lov ztrácí efektivitu ale i půvab. A proto návazec zhotovujeme jen a jen z návazcového vlasce, háčku a obratlíku. V případě, že hodláme lovit na větší vzdálenosti bude nutné si opatřit plovátko, ale i v tomto případě jde o zbytečné komplikování této úspěšné a jemné techniky, která snižuje citlivost celé sestavy.

Vlastní technika spočívá v tom, že když nalezneme na vodní hladině aktivitu ryb, tak okamžitě jim nabízíme naši nástrahu ( v případě hromadného odchytu nastřílíme prakem návnadu a poté co se kapři “cpou až se jim dělají boule za ušima” , tak nahazujeme nástrahu a při troše štěstí nevyplašíme celé hejno). Když opticky vidíme, že kapr přijal naši nástrahu, tak nečekáme a zasekáváme. Musíme mít seřízenou brzdu, tak aby nám unikající kapr nepřetrhl návazec (můžeme se těšit na divoké úprky – překvapený kapr si nenechá vše líbit). V tomto ohledu nám velmi pomáhá tlumit výpady ryby právě průtažnost vlasce a měkká akce prutu.

Ideální místo pro lov kaprů na mlaskačku

Koncová montáž

Konec jsem si trochu upravil dle novodobých zkušeností a proto nepoužívám již klasické napíchnutí nástrahy na háček, ale s oblibou užívám jednoduchý vlasový přívěs. Kdo má chuť tak může porovnávat úspěchy s klasickým vlasem nebo zkusit možnosti jako je tuhá nástraha na těle háčku, případně i D udice s POP-UP nástrahou.

Je dobré aby háček byl vyvážen tak aby byl ve vodorovné poloze s nástrahou a tak na ramínko háčku navlekneme kousek korku nebo plovoucí pěnu (při použité pěny můžeme nástrahu zatraktivnit tím, že nakapeme atraktor v rozumné míře na POP-UP pěnu). Tím háček vyvážíme natolik, že cílová ryba (v našem případě kapr) nebude mít o něm ani ponětí. V tom tkví úspěšnost této metody!

 

Nástrahy

Nástrah které můžeme použít je celá řada, ale i tak se zde zmíním jen o několika z mála.

 

Chlebová kůrka je jedním z mých favoritů co se týká lovu z hladiny. Výhodou je, že vydrží na hladině poměrně dlouho. Snadno se aromatizuje. Nemění výrazně svůj objem. Po určité době křehne a ryby jí snadno sundají z háčku či přívěsu.

 

Rohlík je časem vypilovaná nástraha k dokonalosti a na většině vod není problém v jeho použití při lovu na mlaskavku. Výrazně mění svůj objem. Jeho stálost na hladině je o něco nižší než je u chlebové kůrky. Bezpečně proměňuje záběry díky své měkkosti.

 

Sušený pařený rohlík je můj tip pro vás. Jde o klasicky napařený rohlík, který je pokrájen na kostičky požadované velikosti a napíchnutý na špejle na kterém schne. Během procesu sušení není od věci použít práškový posilovač nebo směs koření. Po usušení jde kostička snadno ze špejle sundat a nastražit pomocí vlasového přívěsu (nejlépe D udice).

 

POP-UP boilies lze použít pokud máme dostatek času a trpělivosti abychom kaprům nabízeli tento druh nástrahy. Výhody jsou, že bez problémů vydrží plavat i 24h, atraktivita je poměrně vysoká, ale díky selekci pro tento styl lovu bohužel není příliš vhodná. Ale kdo má dost času, tak ji bezesporu využije a i úlovky budou jeho snaze odpovídat. Při správné lokalizaci krmících se ryb nemusí záběry na sebe dlouho čekat. Mezi klady, řadíme i fakt, že nemusíme po každém nahození/zdolané rybě měnit nástrahu.

 

Kukly jsou jedna z přirozených nástrah, které lze využít při lovu na mlaskačku. Ovšem jejich nastražení na vlas je omezené a v mnoha případech obtížné. Pro tento účel se hodí staré mrtvé kukly, které již plavou na hladině skladovací nádoby. Takto je můžeme dobře spotřebovat, protože na jiné použití se již nehodí.

 

Návnady

Jak jsem uvedl výše, tak mlaskavka podle mého pojetí je aktivní způsob rybaření a o nějakém velké krmné kampaně nemůže být řeč, leč je možné ne-li pravděpodobné, že narazíte na skupinu kaprů, kteří sbírají z hladiny hmyz či jiné živočichy a bylo by škoda na ně kladně nezapůsobit.

K takovému lovu vždy využijeme prak i při tom, že jedná o malé vzdálenosti, protože rozptyl návnady na velké ploše není dobrá taktika u žádné rybolovné disciplíny.

Za nástrahu nám dobře poslouží zlehka na olivovém oleji osmažený a pár kapkami tekutého atraktoru pokapaný chleb. Další možností je již výše zmiňovaný sušený pařený rohlík, který lze použít i jako návnadu. Případně plovoucí boilies či pelety.

 

Úlovky

Pokud vlastníte polarizační brýle tak si můžete svoji cílovou rybu určit(do určité míry), ale jinak díky získaným zkušenostem můžete snadno odhadnout velikost lovené ryby i podle charakteristických projevů na hladině.

V tomto případě nelze v podstatě slibovat trofejní kapry. Jediné co vám mohu na tomto místě slíbit, že si dobře zachytáte a nudit určitě nebudete. A při troše štěstí narazíte i na svého vysněného šupinatého krasavce, který vám řádně „zatopí“.

Závěr

V tomto příspěvku jsem chtěl shrnou pojem mlaskačko a ukázat, všem těm co ji nikdy nevyzkoušeli, že i taková archaická rybolovná technika je schopná chytat ryby i v době hypermoderních hlásičů, anglických splávků nebo boilies. Ti co již někdy na mlaskačku chytali nebo i chytají mi jistě dají za pravdu, že se při ní baví a málo která jiná disciplína lovu kaprů jí může nahradit. Když si odmyslíte způsob předkládání nástrahy, tak tento styl je velmi podobný muškaření a to tím víc pokud použijeme háček bez protihrotu. Proto se nebraňte a vyrazte mlaskat.