Luxusní žebračka aneb chlebová polévka jinak

05.05.2014 15:11

Žebračka jako jeden z původních krkonošských receptů se rozšířil takřka po celém území naší země. Je to dáno i tím, že je to recept z prostých chalup kdy tehdejší lidé měli radost, že měli co do úst a tak ani kousek ztvrdlého chleba nesměl přijít na zmar. Od té doby se mnoho věcí změnilo, ale při současném dění ve státě je možná i dobré někdy zavzpomínat nad recepty, které patří spíše do osmnáctého století. Leč původní žebračka byla polévka defakto z rozvařeného chleba. Což sice mohlo být chutné, ale ve finále asi žádný zázrak. Ale jednou jsem zkoušel variaci, která se uchytila. Je to značně vylepšená polévka, ale suroviny jsou prosté a dostupné v každé domácnosti ba i u vody.

Suroviny:

Cibule, Špek, Olej, Česnek, 2 krajíce tvrdého chleba, Sušené houby, Mletou papriku, Pepř, Ocet, Majoránku, Chilli, Muškátový oříšek, Vegeta, Maggi.

 

Postup: Jako vždy naprosto prostý a zvládne jej každý kdo udrží vařečku v ruce.

  1. Nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky špek dáme do hrnce. Možno přidat trochu sádla.
  2. Když je cibulka sklovitá přidáme česnek na plátky a případně pórek pokud máme.
  3. Když je vše hezky osmahnuté  přidáme chilli papričku/y a mletou papriku. Rychle osmahneme a přidáme vodu včetně hub.
  4. V pohodě čekáme než se voda začne vařit. Když už vypadá, že se vaří, tak naloupeme tvrdé krajíce chleba do hrnce a přikryjeme pokličkou.  
  5. Teď přichází fáze kdy je možné chléb s ostatním obsahem hrnce rozmichovat a mít tak hladký krém a nebo a to mám radši jen metličkou či šťouchadlem rozmíchat. Výsledek je poněkud rustikálnější a není to jednolitá směs.
  6. Dochází k dochucení celé polévky, ale dávejte pozor … v této fázi je možné, že se začne přichytávat k hrnci.
  7. K dochucení poslouží vegeta, maggi, ocet, pepř, majoránka a nesmí chybět muškátový oříšek.
  8. Už stačí jen lehce prohřát a podáváme. Na ozdobu může přijít pórek nebo jarní cibulka. Aby tam taky něco křuplo :o)

Ačkoliv jak jsem již psal je to upravená chudinská polévka, která se vaří ze zbytků, tak je opravdu chutná. A doporučuji vyzkoušet. Na první pohled, ale i chuťovně je to něco mezi gulášovou polévkou a kyselem.