Luxusní žebra aneb hradní bašta za pár kaček

24.06.2014 08:06

Koukám takhle do mražáku a nedávno jsem tam dával krásná placatá vepřová žebra. Není nad to se jednou pořádně nadchnout a udělat si opravdovou lahůdku. Leč ačkoliv žebra byla placatá, tedy ideální na grilování, tak počasí zrovna nepřálo této úpravě žebírek a tak zbyla k dispozici jen trouba. Jde o velmi jednou přípravu a o to jednodušší pečení. Tak pojďme na to.

Suroviny: Vepřová žebra (lépe placatá, ale ve finále je to jedno), koření Adamovo žebro, olej, cibule, česnek, pivo, chilli.

Postup: Jak jsem sliboval velmi jednoduché. Vepřová žebra nasolím a do masa vtírám směs koření. Promasíruji maso i trochou česneku, oleje a proložím cibulí. Ideální je připravovat si žebra večer před vlastním pečením. Druhý den včas před obědem si připravíme dostatečně velký pekáč a nakrájíme další cibuli a na ni položíme žebra. Podlijeme vodou, chilli papričkami a pivem. A přikryjeme alobalem. A teď je důležité kolik máme času a jak máme velký hlad. Osobně doporučuji péci max. do 180C po dobu třeba i 3-4 hodiny. Když masíčko změkne pod alobalem, tak jej odkryjeme a necháme za častého podlévání výpekem dopéct. Každopádně okolo 250C pod alobalem a poté i dopečení bez alobalu zabere 2 hodiny. Žebírka se také rozpadají a jsou chutná, ale nedám dopustit na pomalé pečení. Jako většina pokrmů, které se pomalu pečou či dusí (třeba lorna), tak výsledek stojí vždy za to.