Lov velkých kaprů

02.02.2015 20:51

Začínat s feedrem článek o lovu velkých kaprů je trochu nevhodné. Přeci jen feeder je velice citlivý, přesný, ale nedá se o něm uvažovat jako o prostředku k cílenému lovu velkých kaprů. A nebo to tak není? O tom již tento článek. Myslím, že je na místě si již v úvodu definovat co je velký kapr. Velký kapr je pojem, který každý vidí jinak. Pro někoho je velký kapr ten co dorostl do lovné míry, další metou je metr délky a pro jiného začínají být zajímavý kapři od dvaceti kilo nahoru. Pokud vím, že rekordní kapr je o hmotnosti čtyřiceti kilogramů, tak asi s pětikilákem moc rozruchu nepředvedeme. Ale pojem velký bych spíše přisuzoval podmínkám kde taková ryba žije. Na divoké vodě v malé říčce má sedmdesátník cenu dvaceti kilového kapra na velké vodě. A samozřejmě že pětikilový kapr ze soukromé vody také nebude zajímavý.
Osobně se na to dívám trochu jiným pohledem. Jde o to jakou radost nám úlovek udělal. Co jsme museli pro takový úlovek udělat. Chytil jsem rybu na soukromém revíru, ale musel jsem ji vyrvat z rákosů? A nebo jsem ji jen pasivně zdolal. To vše má něco do sebe a tak není na místě odsuzovat slovo velký kapr. Může mít pár kilo i několik desítek, ale vždy si může zasloužit označení velký. 

Běžný kapřík ze svazových vod 

Něco málo k vybavení:
V případě, že se cíleně chci vypravit na „velké“ kapry, tak musím tomu přizpůsobit své vybavení. Ne vždy je vhodný univerzální medium feeder, ale zavděk bereme silnější heavy. Pokud vím, že úlovek velké ryby je spíše náhoda, tak není problém vyrazit s light feederem, ale problém může nastat s úlovkem velké ryby. Zkušený rybář promění takový záběr v úlovek poměrně snadno, ale co by na to mohla říkat ryba. Ono přetahovat se s lehkým vybavením s větší rybou několik minut ne-li desítek minut není nic moc ani pro rybu ani pro rybáře. Takže pokud jedeme se pobavit na soukromý revír, tak určitě doporučuji minimálně medium, ale lépe heavy feeder. 
Co se týče navijáku a kmenového vlasce, tak vše přiměřeně. Ne vždy měním kmenový vlasec s novou vodou a to stejné se týká i navijáku. Každá změna od funkčního celku by měla být s rozumem. Určitě nikdo nepojede na velké ryby s vybavením na plotice. 

 

Nástrahy/návnady:
V tomto bodě sám nemám jednotný názor. Rád spíše vycházím z konkrétní situace u vody. Ačkoliv dnes díky internetu a dobré zmapovanosti revírů není problém si zjistit informace dopředu. Každopádně před námi stojí otázka jestli budeme chtít selektivně ulovit velkou rybu a nebo to necháme více méně náhodě a budeme si užívat dobrého zarybnění revíru. 
Vše má své pro a proti. Pokud budeme chtít ulovit jen a jen velkou rybu, tak se nám feeder trochu přibližuje pasivní kapradině a naopak pokud budeme volit strategii tradičního feederu, tak ulovíme menší obsádku revíru a velkou rybu nemusíme chytit vůbec a nebo jen náhodně. 
V tomto případě je rada drahá. Buď budeme nastražovat boilies a tím také zakrmovat nebo zvolíme krmítkovou směs/method mix obohacený hrubým partiklem případně malé či drcené pelety přijdou také vhod. Na tuto otázku si musí každý odpovědět sám. V každém případě budete investovat minimálně svůj čas, ale také v případě soukromé vody i peníze. 

Někdy se podaří i větší ryba ... 

Zkušenosti ze soukromých vod:
Ačkoliv nejsem častým návštěvníkem soukromích vod, tak i něco málo jsem nad nich odchytal. Měl jsem v mnoha případech to štěstí, že se jednalo o málo profláknuté vody, kde bylo úžasné lovit ryby a je jedno jestli šlo o kaprařinu, plavanou, přívlač, ale i feeder. Mělo to své kouzlo zaplatit určitý obnos a lovit svobodně dle svých úvah. Každopádně každý provozovatel chce mít hodně návštěvníků na revíru a tak se snaží co to jde o propagaci. Když má štěstí, tak se mu daří a rybářská základna okolo revíru se rozrůstá. TAK a jsem se se chtěl dostat :o)))) když je na revír i s velkou rybou vyvíjen velký tlak, tak se všechno osazenstvo ve vodě začne chovat jinak. To se samozřejmě týká i velkých kaprů. Do vody se dostane množství kvalitní i méně kvalitní potravy a ryby mají dostatek ne/přirozené potravy. Po několika uloveních se opět mění situace a ryby nepříliš aktivně reagují na nástrahy typu boilies/pelety. Co si v takové situaci počít, když povolenka je již zaplacena a ryby nechtějí reagovat. Ideální je zkusit něco co není běžné. Vyměnit boilies za kukuřici nebude to pravé ořechové. Buď použijeme boilies vlastní originální výroby nebo můžeme zkusit tradiční nástrahy (viz dřívější článek). Právě na soukromých vodách je potřeba býti poměrně bohatě vybavený nástrahami i návnadami. Opakem jsou ovšem takové vody, kde ryby jsou připraveny o svoji přirozenou potravu . A v tom případě je jen otázka času než bude lov úspěšný. 

Když opravdu se zaštěstí, tak dopadně i krásný lín 

Co dodat na závěr
V tomto článku jsem se nechtěl rozepisovat jak ulovit velkého kapra, protože o tom bylo již napsáno mnoho textu. Spíš jsem se chtěl věnovat i tématu co je velká ryby. Skutečně vždy velká ryba znamená i cenná ryba? To je věc na kterou si musí každý odpovědět sám. Stejně tak jestli je vždy zapotřebí trápit velké ryby náčiním na ouklejky … a nebo si zvolit vlastní strategii co chceme ulovit. 

Redakce feederweb eu 

745x100-rybari-gif-anim.gif