Lov velkých kaprů s match prutem

30.03.2014 11:38

Již jednou jsem psal do KAPRa o lovu kaprů s match prutem. Tento článek by měl plynule navázat na článek „Lov kaprů s match prutem“. Ovšem tento příspěvek má přízvisko VELKÝCH kaprů. To je docela zásadní rozdíl co se týče nároků na rybáře, ale stejně tak i na jeho vybavení, krmení a strategii. Zatímco nalapat velké množství menších kapříků za jednu vycházku není problém, tak ulovit slušného kapra za několik vycházek již problémem je. Zde je otázkou jestli plýtvat mnoho času na svazové vodě s tím, že výsledek bude o to sladčí nebo si jít vyzkoušet pravý adrenalin na soukromí revír. Volba revíru je tedy spíše věcí osobního přesvědčení, takže nechť každý zvolí po svém.

Hlavní rozdíl v lovu je strategie a odlišná technika. V tomto případě se již plavaná mílovými kroky přibližuje k samotné kaprařině. Možná se ptáte v čem je ten hlavní rozdíl popř. podoba s kaprařinou. Je to ve formě přilákání kapra, ale stejně tak i ve vyhledávání kapra. I u plavané je možnost zvolit si spíše statický lov s tím, že čekáme na dobrém místě a tušíme, že se velká ryba objeví a nebo se zaměřujeme na konkrétní ryby, kterým bez velkého navnadění naservírujeme lákavé sousto, kde již příliš nezáleží na jeho složení a výživných vlastnostech jako na samotné lákavosti.

Změny ve vybavení

V tomto případě se nebude jednat o koupi nového prutu nebo nového navijáku. Pokud již vlastníte robustnější match prut, tak není co řešit. Pokud máte o něco slabší, tak jedinou nevýhodou bohužel i pro kapra bude délka zdolávání. Naopak co by mělo zesílit je vlasec, kde nahradíme standardní 0,18 mm i kmenem o průměru 0,20 mm i takové nenápadné zesílení vlasce zkrátí dobu zdolávání kapra na minimum. Obdoba je i u koncového návazce, který je také dobré zesílit  na optimálních 0,18 mm. To samozřejmě platí pokud nelovíme na extrémně průzračné vodě, kde silnější silon by mohl být problém. Ovšem převážná většina kaprových vod má spíše tendenci být kalnou, ale je třeba počítat i s opačnou situací.

Zvětšit bychom měli i háčky. Použití plaváčkových háčku v tomto případě není úplně nejvhodnější, protože má tendenci řezat tkáň, ve kterých jsou zapíchlé a zvláště pokud kapr vyvolává silný tah.

Obdobně jako háčky je třeba posílit i obratlík, který používám jako spojovací prvek mezi kmenem a koncovým návazcem.

Návnady

Tato část je v mnoha ohledech tou částí, která pobouří skalní plaváčkáře. Na rozdíl od použití krmných koulí s přídavkem partiklu či živé složky je v případě lovu velkých kaprů vhodné sáhnout po výrobcích jako jsou třeba rychle rozpustné pelety. Určitě nemáme zapotřebí používat pelety typu halibut apod.. Vhodné pelety jsou takové, které se rychle rozpadají a vytvářejí krmný mrak. Dalším doplňkem může být malé množství i boilies rozkrájeného na půlky popř. miniboilies. A jako doplněk vařený partikl jako kukuřice, pšenice, v malém množství i burské oříšky.

Je třeba si uvědomit, co od takového lovu očekáváme. Na rozdíl od klasické kaprařiny kde očekáváme, že se nám kapři budou vracet, tak v případě plavané máme jen několik málo příležitostí ulovit velkého kapra z hejna. Takže v prvé řadě musíme na takové místo výrazně upozornit (krmným mrakem), a poté musíme malým množstvím krmení donutit k tomu, aby přijímali potravu včetně naší nástrahy. Nejednou se vám stane, že za úspěšný lov můžete považovat jednoho kapra z jednoho fleku, pak je výhodné se přesunout na jiné stanoviště.

Nástrahy

Ač se to mnohdy tak nejeví, tak nástraha je spíše druhotná část úspěchu. Ostatně na youtube.com je dostatek videt ,kde zvídavý rybář přijde na to ,jakým způsobem se kapři krmí. Ve své podstatě kapři zakrmené místo luxují a nezdá se, že by vybíraly co konkrétně posvačí. Je vidět, že kapr sebere vše a co nerozdrtí požeráky, tak vyplivne zpět. Pro nás rybáře, ale to je trochu složitější, ovšem k tomu se vrátím až v následujícím odstavci. Teď jsou na řadě nástrahy jako takové. I zde se dopustím rouhání proti skalním plaváčkářům. Nástrahu je i při plavané možné umístit na vlas. Vlasový přívěs se zdá být z tohoto pohledu univerzální, ale není u plavané praktikován nebo alespoň jsem nikdy neviděl někoho kdo by jej použil a dovolím si tvrdit, že se jedná o velkou chybu. Volný háček má větší šanci se zapíchnout do kaprovy tkáně než když je na něm nástraha. Použití vlasového přívěsu nám dovoluje použít i netradiční nástrahy jako miniboilies, pelety, burský oříšek či tygří ořech, ale i řetízek z obyčejné kukuřice a nebo i živá složka jako rousnice. Důležité je zejména předložení nástrahy. Zkušenost říká, že ačkoliv je možné kapra lovit ve sloupci, tak nejefektivnější lov je ze dna a k tomu je nutné přizpůsobit i montáž.

Prezentace nástrahy a koncová montáž

Jak jsem se již zmínil, tak až na vyjímky je efektivní lov kapru ze dna. K tomu je třeba velmi jednoduše přizpůsobit koncovou montáž. Tento způsob zpracování konce montáže bývá někdy označován jako lov na polotěžko. Ostatně ten název není daleko od pravdy. Celý konec montáže je zobrazen na nákresu. S tím, že broček (popř. plastické olovo) který jednak funguje jako samotná zátěž, ale i jako podružný indikátor záběru, který v závislosti na posunu nástrahy zvedá splávek. Potápění splávku je již signál pro nás, že první nesmělé záběry jsme nepostřehli. Což může být někdy i problém při tom, kdy kapr má háček s nástrahou již hluboko v jícnu.

Samotná prezentace nástrahy je jak jsem se již zmínil na vlasovém přívěsu. Sice to není přímo nezbytné, ale několik srovnávacích pokusů dopadly kladně i pro používání při takovémto druhu plavané.

Aktivní metoda

Když se řekne aktivní, tak se člověku vybaví v pohybu. Je to tak i u rybáře, já se domnívám, že ano. Aktivní rybář zpravidla loví na lehko bez těžkých a objemných zavazadel přičemž  sleduje aktivitu ryb. Pokud není možné takovou aktivitu nalézt, tak se aktivní rybář začíná přibližovat pasivnímu rybáři. Ovšem tento odstavec patří aktivním metodám a tak se na ně pojďme podívat.

Po příchodu k vodě kde chceme lovit (s match prutem se zpravidla loví na stojatých vodách a proto i další informace se budou týkat hlavně stojatých vod) nalezneme  rybí aktivitu. Může se jednat o vyhřívající se kapry, popř. i vyskakující kapr může být znamením ne toho že jej ulovíme, ale spíše toho, že „takové velké“ ryby se na dané lokalitě nacházejí. Nejlepším signalizátorem je zvířený rybniční kal nebo pověstné pohybující se bublinky. To je místo okolo kterého bychom neměli bezduše projít. Nalézt krmící se kapry je to nejlepší co může být. Pak již jen zbývá nehlučně a klidně podstrčit kapříkům naše sousto. V tomto případě ani nedoporučuji krmit, bohatě postačí jen nástraha na háčku. Dalším bodem, kterého bychom se měli vyvarovat je nahození nástrahy se splávkem přímo mezi hejno kaprů. Velcí kapři bývají plaší a ostražití, takže jedinou schůdnou možností je takové místo přehodit a  pomalu po hladině dotáhnout nástrahu na správné místo. V tomto případě se vyplatí znát profil a hloubku místa kde lovíme pro správné seřízení splávku.

Jak jsem se již zmínil, tak je možné se zaměřit i na „vyhřívající se“ kapry. Ačkoliv ti za velkých veder nepřijímají potravu, tak před západem slunce je již situace jiná a plovoucí suchar po hladině je to správné sousto pro kapra. Vzhledem k tomu, že se samotným sucharem je možné lovit poblíž břehu, tak při této metodě využijeme kulové plovátko, které je z části zalito vodou. Při použití plovátka platí to samé co jsem napsal výše při odhozu s krmítkem, tak u plovátka to platí několika násobně. Proto je vhodné nejen rybu přehodit, ale součastně i přibrzdit plovátko před dopadem na hladinu.

Pokud se vám povede nehlučně nahodit a dopravit nástrahu k rybě, tak je to již jen na kaprovi jestli zabere či ne.

Pasivní metoda

Na rozdíl od aktivní, je pasivní metoda vhodná pro ty co chtějí příjemně strávit den a nikam se moc nehonit. Sedí pohodlně na plaváčkové bedně nebo na stoličce a v klidu nikým nerušeně čekají až návnada k nim kapry pošle. Při pasivní metodě tedy není nutné kapry hledat, ale velkým pomocníkem je znalost revíru kde lovíte. Pokud víte, že se kapři na dané vodě rádi vyskytují „pod větvemi“, tak nebudete chytat na „betonovém plácku“, kde víte, že se tam kapři takřka nevyskytují. Při této metodě vycházíte z takových informací jaké jste získaly během klasického kapraření nebo i lovem na feeder či jen z babských klepů.

Takové horké místo si chce připravit stejně jako při klasické kaprařině. Tento lov už není tak akční, ale zase na druhou stranu vám dává stejné šance na ulovení a zdolání pěkné ryby s lehkým náčiním. Jak jsem se již zmiňoval v odstavci věnovanému návnadám, tak v ideálním případě si připravíme více míst pro případ, že by první zvolené nefungovalo dle vašich představ.

Zdolávání velkého kapra na lehké náčiní

Proč se o tomto tématu vůbec zmiňovat. Je to jednoduché a hlavně i praktické, protože plaváčkový prut nemůže silou konkurovat kaprovému prutu ,stejně tak jako kaprový prut stěží konkuruje prutu sumcařů, ale to samozřejmě není alfou a omegou. Velcí sumci byli zdoláni na kaprovou děličku a stejně tak velcí kapři uloveni na matchový prut.

Základem pro zdolání velké ryby je klid v mysli a rozumná práce s brzdou a samozřejmě trochu toho štěstíčka. Velký kapr není janek to asi ví většina z nás, ale s pomocí kaprového prutu jej můžeme od hrozící vázky odvrátit, ale s plaváčkovým proutkem ne. Z toho důvodu je na místě jiná strategie. V tomto ohledu se mě líbil článek od Michala Kučery „Karel pasák pálavských kaprů“. Ačkoliv tam je princip nebo spíše důvod jiný, tak kapr, který necítí odpor prutu se chová úplně jinak než-li když se do prutu opíráte a kapr zpravidla začne více přičemž vyhledává překážky kde se vás zbaví. Při zdolávání většího kapra je ideální mít brzdu nastavenou více na volno než bývá zvykem a odvíjení vlasce korigovat dlaní popř. prsty, protože vždy je nutné být s kaprem v kontaktu. Další zajímavou fintou, kterou jsem viděl při úplně jiném rybolovu je ponoření špičky prutu pod vodu. Kupodivu uklidňuje i naše kapříky stejně tak jako ty zahraniční rybky.

Výsledky jako takové

Asi vás již napadla myšlenka jestli lov kaprů s match prutem může konkurovat ve velikosti úlovků klasické kaprařině. Dosud je možné souhlasit a je možné i na plavanou chytit i velmi velké kapry. Nerad bych toto téma bagatelizoval ovšem mít na prutě velkou rybu je jedna věc a dostat ji před objektiv fotoaparátu je věc druhá. Reálná šance na vyfocení ryby s klasickým matchovým prutem je zhruba 5-10kg, ale tam je samozřejmě možnost zdolat i mnohem větší ryby, ale tam je budeme muset mít dostatek prostoru a času na zdolávání. Velký kapr na rozdíl od malého nedělá ve vodě přemety  ani pokud jej zbytečně nerozjančíme.

Možnost zaseknout, ale i zdolat velkou rybu je, ale výsledky se zpravidla dostavují se zkušeností s menšími rybami kapr ulovený takovou strategii bude mít pro vás jistě vyšší cenu než kapr ulovený klasickými metodami.

Závěr

A je tady konec. Pro ty co mají rádi spíše cestopisné články, tak tady je hromada spíše teorie, ale zase doufám, že ne tak suché jak bývala ve škole. Lov kaprů na lehké vybavení je nádhera a ten správný adrenalinový zážitek. Ovšem míra úspěšnosti mnohdy pokulhává za tím co bychom chtěli ,a jaké ryby máme na prutě ,a jaké dostaneme před objektiv. O to cennější bude každá fotka s kaprem uloveným takovým způsobem. 

Ano, kapry je možné lovit elegantně dokonce i rychle pomocí matchového prutu a je jen na vás, jestli přijdete takové rybaření na chuť či nikoliv.