LOV KAPRŮ V NOCI

22.06.2015 14:21

Kaprařina a lov kaprů je fenoménem dnešního rybaření. A v mnoha ohledech se není čemu divit. Lov kaprů je spojený s delším pobytem u vody, které alespoň u mě evokují vzpomínky na první trampy co za první republiky zakládali osady nebo žili pod širákem v přírodě. Myslím, že ne všichni se honí jen za trofejními kilogramy, ale že se i jako já těší na nerušený pobyt v přírodě. A sám za sebe přiznávám, že takový styl miluji. V klidu posedět s kamarády, ugrilovat si pěnou flákotu masa, tu zapít pivkem a trpělivě čekat na záběr. To považuji za ten relax, který při pracovních dnech postrádám.

Připravit dlouhodobou výpravu znamená kvalitní přípravu. Je to jiné než vyrazit na vytipované místo s vidinou velké ryby nebo i s feedrem do „divočiny“. Ano i to má své kouzlo, ale pořád máme v patách ČAS, který neúprosně ukrajuje z naší chvilky co jsme si ušetřili na úkor čehokoliv k vodě. Vždy si pokládám otázku jak efektivně využít čas. A vždy mě to táhne k nočnímu rybolovu … lépe řečeno k nočnímu lovu kaprů. Trochu to ve mně evokuje heslo „Kdo spí doma nic nechytí“.  Je to smutné, ale je to čas. Sám mám málo času přes den a to mnohdy u kvůli aktivitám, které si přidělávám nerozumně sám, ale večer či v noci? V tomto ohledu si mohu gratulovat, že nejsem velkým zastáncem TV vysílání a neuchvátil mě ani žádný z vysílaných seriálů. Takže otázka zní co s načatým večerem … je to jasné jde se na ryby.

Nonstop  –  lov s přerušením

Teď se dostávám k nejpalčivější části či tématu co se týká nočního lovu. Paradoxně se nejedná o vybavení nebo neschopností přežití v přírodě, ale jde o legislativu.  A je celkem jedno jestli teď řešíme lov přes jednu noc či delší výpravu. Nad problémem vesměs zákazu celodenního lovu se musí každý zamyslet sám. Jde najít vždy kompromis či vhodné řešení.  Výjimek z rybářského řád je jako šafránu. Proto si dovolím uvést ty svazové revíry kde je možné chytat NONSTOP.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                421 073 VLTAVA 21 – 22: ÚN HNĚVKOVICE

431 028 MŽE 4

431 040 OHŘE 19

481 501 VLTAVA 16 – 19: ÚN ORLÍK

 

Na těchto revírech je možné praktikovat lov NONSTOP od 16.06.2015 – 31.08.2015 (vyjmuto ze stránek www.rybsvaz.cz). Pokud bych byl jako rybář odkázaný pouze na těchto několik revírů, tak nikdy bych neměl možnost přičichnout ke kouzlu lovu nonstop. Jako slabou náhražku vidím letní uvolnění a povolení lovu 20 hodin denně. Ovšem 4 neaktivní hodiny považuji za mrhání drahocenného času. Když to trochu přeženu, tak jde skoro tvrdit, že tyto hodiny je lepší prospat doma v peřinách než u vody v kopřivách.  Každopádně je to jediné uvolnění kdy se můžeme jako rybáři věnovat nejdéle lovu. Jak jsem již naznačoval dříve, tak nejedná se o jediné možnosti. Jako další z variant zmíním tu, kterou z principu zavrhuji, porušování rybářského řádu. Bez ohledu na trest, který může přijít, tak mě to přijde neférové jednání oproti ostatním rybářů, kteří chtě nechtě dodržují zavedená pravidla. Ano, to jsem se zmínil o ne zrovna příjemné variantě, ale existují i soukromé revíry, které mají „povolený“ lov 24 hodin denně.  Jakým způsobem dosáhli takové výjimky je nejasné, ale jde zde lovit beztrestně i v noci.

 

A teď přichází dilema se kterým se musí každý z nás popasovat. Ovšem připouštím, že můj odpor k porušování pravidel lovu je silnější než k soukromím revírům. A to je dáno i tím, že jsem měl to štěstí a našel jsem i takové, které nefungují pouze na matematickém základu.

 

Vybavení pro lov v noci

Na vybavení které si k vodě vezmete sebou nezávisí kvalita rybaření. Ale pokud chcete strávit příjemných pár hodin v přírodě, tak je na místě si sebou vzít alespoň minimum věcí. Samozřejmě pokud je v plánu dlouhodobá výprava, tak bivak a kompletní vybavení je vhodné si vzít sebou, ale pokud se jedná jako v mém případě lov přes noc, tak bohatě si vystačím s lehátkem  a spacákem. Pokud bude chladněji je vhodný i přehoz přes spacák. Takové vybavení bohatě postačuje pro lov přes noc při zachování si určitého komfortu. Málo kdo z dnešní společnosti si dovolí spát pod širákem. Bez pochyb to má své kouzlo a jako hlavní výhodu vidím, že nemusím sebou brát další desítky kilogramů vybavení a vystačím si s lehátkem a spacákem, kde lehátko

supluje krátkodobě i křesílko. Pokud dojde na déšť nebo sněhové přeháňky, tak je dobré mít lehký skladný deštník, který zakryje hlavu. To se hodí samozřejmě i proti ranní rose. Další vhodné vybavení pro lov v noci je:

Vidličky ne stojan: Z důvodu hmotnosti doporučuji vždy dát přednost vidličkám. Osobně stojan využívám pouze na výpravách na víkend a delších.

 

Příposlech: Ano, příposlech používám i v situaci kdy spím přímo u prutů. Nemám rád pokud je u vody více rybářů, že hlásiče ječí v noci jako na lesy. Z toho důvodu na noc zvuk hlásiče vypínám a používám příposlech, který přeci jen je méně hlučný. Jako další signalizaci záběru využiji led diody u hlásičů a do dutých swingerů vkládám chemické světlo. Domnívám se, že takto lze pro signalizaci záběrů udělat maximum a neobtěžovat další lovící.

 

Čelovka: Pro mě je naprosto nemyslitelné jet na ryby bez čelovky. To ani nemyslím pouze lov kaprů. Již mnohokrát se mě stalo, že jsem při feedru nebo plavané vydržel u vody dlouho do večera. Což je sice sportovní, ale pokud si domu odnesete polovinu vybavení, tak to již na sportovnosti tratí. Takže  opravdu doporučuji i za světla mít čelovku připravenou k použití. Co se týče noc, tak jsem se po delší době naučil s čelovkou spát tak abych ji mohl použít. Protože čelovka, která vám ve spánku spadne do bláta je platná jako … .

 

Označení lovného místa: Podle rybářského řádu by mělo být rybářské místo osvětleno jasným nepronikavým světlem. To má samozřejmě své výhody i nevýhody. Tím, že si světelně označím místo získávám možnost lépe se v noci zorientovat při zdolávání ryby. Druhou stranou mince ovšem je fakt, že světlo stejně tak přitahuje divokou zvěř a zloděje.

 

Batoh či taška: na spotřební materiál, návazce, háčky, zátěže. Ideálně vše pečlivě připravené tak, že i potmě vím co z tašky vytáhnu. Pokud chytám mimo běžný „šrumec“ je u vody opravdu tma. Jedinou výjimkou je úplněk, kdy se dají číst i noviny.

A poslední co je třeba a nejde o vybavení je klid a ticho. V noci se zvuk vzduchem šíří mnohem mocněji než přes den. A proto jakýkoliv dupot, smích, mlácení a kdovíco dalšího je slyšet na hony daleko. Stejně tak to vnímají i ryby. Pravda je ta, že ne vždy to platí. Vzpomínám si jak jsem jednou takhle bivakoval vedle jakéhosi rock festu a já měl nervy v kýblu a rybám to bylo jedno. To je ovšem extrém. Proto je důležité se držet místního prostředí a podle toho se chovat.

A jak na samotné kapry. Velký, malý … hlavně že jdou. Je jasné, že strávit celou nic u vody bez záběru je škoda času. Může se to  stát, ale důležité je si připravit strategii lovu, která by nás měla tohoto nepříjemného závěru odprostit.

 

Noční rybaření je zajímavé, vzrušující, ale bohužel nepřesné. To samozřejmě myslím hlavně při lovu ze břehu. Pokud s lodí zajedeme k označené bójce, tak jsme schopni položit montáž na správné místo a přesně i zakrmit. Pokud ovšem lovíme ze břehu a je tma jako v ranci, tak nastává problém. Pravděpodobně nemáme bójku natož osvětlenou. Pokud nechcete lovit náhodně (což ovšem mnohdy také přináší zajímavé výsledky – 3 kuličky na PVA nastražuji rád), ale na zakrmeném místě a využít tak pravděpodobnosti, že šance na pěkný úlovek se zvýší, tak je třeba sáhnout třeba po feedrové technice zaklipovaného vlasce. Na místě, které považuji za to nejlepší zaklipuji vlasec a nahazuji stále stejným směrem a nástrahy mě padají na stále

 

stejné místo. Což při použití PVA jako nosiče návnady je fajn. Avšak jako ke každému dobrému nápadu je ALE. A v tomto případě jde o to, že pokud zabere větší ryba nebo si již při záběru vezme více vlasce z cívky, tak jsme svůj prut viděli naposled. Při feedru to řeším tak, že pokud mám větší rybu na prutě, tak se snažím bleskově odklipovat což polospánku není asi reálné. Řešení se nachází v několika návinech cívky navijáku ihned po nahození. Tudíž je třeba loviště přiměřeně přehodit, ale pouze o tolik aby se nám nerozpustil návnada umístěná v PVA.

 

Při lovu v noci nebo i když je jen tma je důležité znát své loviště dokonale. Tma přede mnou tma zamnou. A je velice nevhodné svou připravenou montáž pověsit na nejbližší větev. Proto je dobré si vybírat taková místa která znám z běžného denního rybaření nebo si jej mohu ohlédnout dostatečně včas. Pokud ani to ne, tak doporučuji místo bez keřů či stromu.

 

Pokud se zmiňuji o znalosti místa kde lovím, tak to samé platí i o vodě. Nejde v tomto případě ani o konkrétní montáž, návnadu či nástrahu, ale o několik málo metrů vody co mám před sebou. Zdali nemám u břehu překážky do kterých by ryba mohla vjet. To platí jak o větvích, rákosu, ale i o civilizačním bordelu v podobě pneumatik, konzerv nebo jakého jakéhokoliv „bordelu“.  Zmiňuji to z toho důvodu, že dost často se mě stává, že několik metrů před lovištěm mám poměrně mělkou vodu a tak musím za rybou do vody abych ji bezpečně podebral. Mnohdy v létě nikdo neřeší obuv do vody, ale již jsem viděl mnoho chodidel pořezaných od rozbité láhve od piva nebo konzervy. Bohužel ne všichni se chovají u vody jako vzorní lidé a do vody házejí vše co se jim již nehodí. Je pozdě v noci nadávat na „bordeláře“ a mít nohu rozřezanou. Toto platí i o jiné nástraze, která se ve vodě vyskytuje. Osobně jsem několikrát mohl vyzkoušet jaké je holou nohou šlápnout na posečeny ponořený rákos. Věřte nic příjemného absolvovat takovou kůru při každém zdolávání ryby třeba i celý víkend.

Aby se ze vzrušujícího rybaření stalo peklo je velmi blízko. Proto je třeba držet se hesla „stále připraven“. 

Večer u vody platí správné heslo. Kdo se bojí nesmí do lesa. V našem případě k vodě. Kdo nikdy nerybařil v přírodě bude zajisté překvapen širokou škálou zvuků a ruchů co se okolo vody ozývá. Vždy je třeba počítat s návštěvou divokého zvířete, ale nejenom to. Sovy, ježci, myši dokáží v nočním klidu udělat pořádný horor. A kdo na to není připravený, tak bude jistě ne/mile překvapen. Vzpomínám si i na návštěvu divočáka, který se místo obyvatel bivaku věnoval raději odpadkovým pytlům (od té doby odpadky vždy odnáším okamžitě do kufru auta). Pokud má někdo panickou hrůzu z hlodavců jako jsou myši nebo potkani, tak musí počítat s tím, že i s těmi se u vody setká. Dodnes si vzpomínám jak jsem bivakoval u Labe na čerstvě sklizeném pšeničném poli. Zvířena z dalekého okolí měla okolo mého bivaku hostinu, která se s přicházející tmou stupňovala. Určitě zajímavý zážitek. Ale s tím každý kdo přichází do volné přírody musí počítat. Díkybohu ještě nemáme sterilní přírodu a tak se vždy najde možnost prožít nevšední zážitky. Kde jsou hlodavci jsou i hadi. Z hadů jsem pozoroval zpravidla různé druhy užovek, které jsou plaché, ale i tak je třeba dávat pozor a zbytečně je nedráždit.

No a poslední z čerstvých zážitku je poslední výdobytek sociální civilizace … bezdomovectví. Na své oblíbené řece jsem si našel podle leteckých map zajímavé místo kam byl i dost složitý přístup. Naložil jsem auto a odjel na ryby. Místo bylo vskutku zajímavé a množství překážek, které slibovalo zajímavé rybaření. Vše jsem si připravil co jsem na lov potřeboval, zakrmil, nahodil a šel si připravovat večeři. S postupujícím večerem jsem zjistil že v této pustině nejsem sám. Jako z pohádky kde se vzal tu se vzal chlapík v notně obnošeném oblečení s dlouhým plnovousem. Bylo mě jasné o koho se jedná. Byť nejbližší větší město bylo více jak dvacet kilometrů a okolní vesnice taky poměrně daleko, tak jsme v postarším chlapíkoj poznal regulérního bezdomovce. Troch jsem měl obavy jak si užiju rybaření, ale nakonec jako v případech šlo o zajímavý zážitek. Stálo to nemálo cigaret a nějaké plechovkové pivo, ale nakonec jsem byl i rád, že jsem si měl s kým popovídat. Z regulérního bezdomovce se vyklubal chlapík co se dostal po rozvodu dostal na ulici. A vzhledem k tomu, že měl rád přírodu a byl také rybář, tak co to šlo bydlel u řeky v jakési chatičce. Jídlo mu dala řeka a pití nedaleká studánka. Zajímavý životní příběh … ovšem co bylo i pozitivní pro mě … s díky odmítl můj konzervovaný guláš s tím, že již jedl a lépe :o).

U vody se dá poznat spousta nových a zajímavých věcí a to nejen ve dne, ale i v noci. Proto kdo ještě neměl tu šanci zkusit divoký noční lov, tak vřele doporučuji. Nakonec ne že by se mě to potvrdilo, ale v noci mají ryby brát nejlépe, tak alespoň zbyde i výmluva pro družku. Ovšem pozor na to aby jste nedopadli  jako chlapík z drnové Chajdy.

 

Přeji Vám příjemnou sezonu na vodách kde je povolený lov nonstop a nejen pěkné úlovky, ale i zážitky.