Lov kaprů po anglicku 8

31.03.2014 19:01

A máme tu závěrečný díl tohoto seriálu! Tentokrát bych se rád věnoval tématu, jak se u vody chovat a co považovat za záběry, jak rybu zdolávat a jakým způsobem ji podebírat. Při použití anglického splávku rozeznáváme tři základní druhy záběrů, kterými nám splávek signalizuje, že se v okolí naší nástrahy cosi podezřelého děje.

 

VYHODNOCOVÁNÍ ZÁBĚRU

Stoupaný záběr („stoupák“)

Tento typ záběru je poměrně časný a je třeba se na něj i připravit, protože ti, kteří mají zkušenosti s pevnými splávky tento záběr neznají, což může vést ke špatnému přečtení záběru. Tento záběr nastává tehdy, kdy kapr nadzvedne jistící závaží a tím splávek díky své nosnosti stoupá směrem k hladině o tolik, o co ryba nástrahu nadzvedne. Tj. může to být 0,5 cm ale i o 5 a více centimetrů. Proto je třeba být ostražitý a takové záběry bezpečně proměňovat. Abychom zasekli v tom správném momentu, musíme mít vždy citlivý kontakt se splávkem. Toho docílíme pouze tehdy, pokud vlasec vedeme pod hladinou a jakékoliv pohnutí prutem znamená akci na háčku.

stoupák

Klesající záběr („klesák“)

Tímto záběrem probereme typ záběru, který znají všichni, a to i ti co se věnují plavané jen výjimečně. Záběr nastává v případě, kdy nástrahu nabízíme těsně nade dnem nebo pár centimetrů nade dnem, kdy ryba náš splávek potápí. Tento typ záběru bývá snadno čitelný, ovšem ani to nemusí být vždy pravda, protože pokud se setkáváme s opatrnými rybami jako je ostroretka, cejn, lín nebo větší kapr, tak záběry mohou být špatně čitelné, zvláště při horší povětrností situaci. Mnohdy v sobě dusíme otázku: „Nezaseknu předčasně či pozdě?“ a co je horší něž rozzuřený kapr, který je zachycen za hřbet. Pak začínají ty nejtužší souboje.

klesák

Záběr do strany

Záběr do strany se projevuje tím, že nám splávek „ujíždí“ do nějaké strany. To je signálem, že ryba již nástrahu nasála a ujíždí, aniž by tušila, že se nechala nachytat na naši léčku, případně se dál věnuje krmení. Zasekáváme v proti směru ujíždějící ryby. Tím máme velkou pravděpodobnost, že rybě háček nevytrhneme z tlamky.

do strany

ZDOLÁVÁNÍ RYBY

Na rozdíl od ostatních technik lovu kaprů jsme limitování výkonem prutu, a proto nemůžeme na kapra působit takovou silou jako se speciálním kaprovým prutem. Zde může nastávat problém v podobě vázek, u kterých je obtížné větší rybu otočit na volnou vodu. Ale i tak s trochou citu v ruce a s přibývajícími zkušenostmi se můžeme stát pro rybu rovným soupeřem. A ani tak není vyloučeno, že ji „pověsíme za větev“, což může být nepříjemné.

Jedním ze zásadních momentů zdolávání nastává ihned po záběru, kdy rybě ponecháváme tolik vlasce, kolik potřebuje (pokud ovšem nejsou poblíž vázky). Jak cítíme, že se ryba zastavila, začíná samotné zdolávání. Každá technika má svůj vlastní styl, ale mě se jako nejoptimálnější jeví „pumpování“, kdy rybář rybu přitahuje a mezitím než znovu začne přitahovat rybu navíjí vlasec. Pokud ryba tvrdě bojuje, tak se ji nejlépe postavíme tak, že prut držíme v 90 stupních a plně využíváme součinnost pružnosti prutu v kombinaci s činností brzdy navijáku. Poté co zjistíme, že ryba začíná slábnout, tak již začínáme opět s pumpováním.

PODEBÍRÁNÍ RYBY

Pokud jsme zdolávání ustály a ryba již jde k hladině a „nadechuje se“ je to správný moment, kdy rybu podebrat. Pokud máme plaváčkový podběrák, tak máme v podstatě situaci o trochu jednodušší než kolegové, kteří mají krátké podběráky. Navést unavenou rybu do podběráku není snadný úkol, ale při troše šikovnosti s tím nebude mít nikdo problémy.Poté co rybu zbavíme háčku a pouštíme ji zpět do vody. Problémem může být malý či krátký podběrák, proto pokud se vydáme na kapry, tak nevolíme menší průměr plaváčkového očka než 60 cm a přitom by délka tyče měla být alespoň 3m.

kapr v trávě

FOTOGRAFOVÁNÍ

Dnes je poměrně časté se s ulovenými rybami vyfotografovat, než si je odnášet domů s vidinou masných řízků, a proto v případě, že se chceme s rybou vyfotografovat, tak neotálíme přípravou fotografické situace, protože si místo na fotografování vyhlédneme před vlastním lovem. Z toho důvodu je samozřejmostí na svém lovišti udržovat pořádek, abychom se jednou za své fotky nemuseli stydět. Než na rybu sáhneme, tak si vždy navlhčíme ruce. Poté ji uchopíme v oblasti za hlavou a řitní ploutví a necháme obětavého kolegu, aby mačkal spoušť. Není vždy nutné se fotografovat jen s velkými rybami, ale i fotografie s menší rybou na pěkném pozadí něco o nás vypovídá. V případě, že jsme u vody sami a vlastníme stativ, tak si při správné koordinaci pohybů můžeme pěkné fotografie zhotovit sami. Pokud nemáme stativ ani nějaký tvrdý podklad jako je vyčnívající kámen apod., tak si musíme vystačit s fotografií ryby položené v podběráku nebo na trávě.

fotka úlovku

autor seriálu s úlovkem

ZÁVĚR

Tento neplánovaný seriál měl úlohu všem, kdo jej dočetli až sem, představit úplně novou alternativu lovu kaprů. Nemyslím, že může klasickou kaprařinu nějak významně ohrozit. Tento styl je určen zvláště pro ty, co se nechtějí spokojit s obyčejným a v podstatě nudným sezením u prutů nahozených na položenou a doufat, že se nějaká ryba smiluje a na háček se pověsí. To ne. Je to alternativa pro ty, co skutečně chtějí lovit ryby a nejen o tom číst v časopisech. Je to také pro ty z vás, co jim čas hraje v životě významnou úlohu. Tato technika je nejen zábavná, ale i nesmírně efektivní.

Je možné a je i pravděpodobné, že se mi nepodařilo do textu dostat vše, co by mohlo zvídavého čtenáře zajímat, a proto bych rád tyto drobné mušky dodatečně napravil ve zvláštních článcích, které by měly odstranit všechny pochybnosti a nejasnosti, které by mohly nastat.

A mně nakonec nezbývá nic jiného, než vám popřát spoustu štěstí a spousty krásných úlovků, které vás zajisté při tak krásném sportu jako je rybaření potkají.

Rád bych tímto také poděkoval svým přátelům z C&R Klubu za možnost využít některé z jejich fotografií. Jmenovitě jde o Kendyho a Fosgena. Dík kluci!

 

DOPORUČENÁ LITERATURA

Zde bych vám doporučil knihy, které mohou zvídavého čtenáře nejen potěšit na duchu, ale zároveň i poučit. Dnes se na českém trhu nevyskytuje velké množství knih o plavané, ale s určitou rezervou nám může pomoci i klasická kaprařská literatura:

Kluwe-Yorck, Vincent: Plavaná s Vincentem
Štruncová, Ivana: Zábavná plavaná
Zalewsky, Tadeusz : Splávek a položená
Housby, Trevor: Velká obrazová encyklopedie rybaření
Litlle, Andy: Lov velkých kaprů
Kučera, Michal: Lov kaprů na českých vodách
Stano Sládek: Začínáme s lovem kaprů na boilies