Lov kaprů po anglicku 3

31.03.2014 18:46

Vlasec je oproti ostatním stylům rybolovu velmi podstatný, protože pokud chceme lovit opatrné kapry, kteří již odrostli časům, co byli na sádkách. Proto musí náš vlasec splňovat takové vlastnosti, aby byl lov opravdu jemný.

VLASCE PRO PLAVANOU

Kmenový vlasec

Kmenovým vlascem nazýváme tu část vlasce, která začíná na cívce navijáku a je až po mikro obratlík. Zde hledáme takové vlastnosti, které by měl splňovat správný plavačkový vlasec. A to poměrně vysoká pevnost v uzlu, poměrně vysokou průtažnost, dostatečnou ochranu proti oděru a hlavně nízký průměr. Pokud lovíme kapry a chceme co největší procento kaprů bezpečně zdolat až do fáze podebrání, volíme vlasec o průměru 0,16 – 0,18 mm (dle podmínek). Tato síla silonu je podle mých dosavadních zkušeností nejlepší. Díky malému průměru vlasce můžeme snadno odhodit splávek na velké vzdálenosti. Pevnost takového vlasce je zcela vyhovující. Průměrná pevnost uzlu u vlasce se pochybuje okolo 2,5 kg, což může být pro většinu rybářů, kteří se dosud nevěnovali plavané, málo. Ovšem takový vlasec je schopen zdolat kapry okolo hmotnosti 5 kg, kapry větších hmotností můžeme zdolat jen díky našim zkušenostem.

trabucco

Návazcový vlasec

Je to ta část vlasce, která začíná od obratlíku až po háček. Ač se to zdá, že je to snadné a jasné, tak ve skutečnosti to tak jednoduché není. Stojí před námi otázka volby správného průměru vlasce, která se mění podle okolností, za kterých kapry lovíme. Proto si vše ukážeme na náležitých názorných případech.

1) Voda je kalná: Taková situace nám hraje do karet, protože si můžeme dovolit použít silnější návazce. V našem pojetí budeme volit návazce od 0,16 mm dolů.
2) Voda je velmi čistá: Zde nemáme moc příležitost využít silnější návazce než 0,14 mm. Ryby v takové vodě jsou mnohem podezíravější než ve vyloženě kalných nebo špinavých vodách, ale i tak na návazec o nosnosti okolo 2 kg v kombinaci s odhozovým prutem můžeme bez problémů zkrotit i kapří velikány.
3) Ve vodě jsou vázky: V této situaci volíme přirozeně silnější návazce. Problém nastává v situaci, kdy je voda opticky velmi čistá, ale na dně je spousta vázek. V takové situaci zkoušíme lovit metodou pokus – omyl a pokusit se s pomocí sv. Petra rybu otočit na volnou vodu.

Podkladový vlasec

U muškaření se takový vlasec nazývá backing. U ostatních rybolovných technik se takový výraz nepoužívá, ale nemyslím, že by to nemělo být až tak zcestné. Důvod proč se o něm u plavané vůbec zmiňuji je fakt, že naplnit celou cívku navijáku vlascem o průměru např. 0,16 mm je nejen neekonomické, ale i nepraktické, protože takový vlasec stárne i když se přímo nepoužívá k vlastnímu lovu. Usazují se na něm prachové usazeniny, stejně tak na něj působí UV záření, apod. a pro takový průměr vlasce se můžeme dočkat i nepříjemné situace, kdy takový vlasec bude tak poškozen, že může v té nejméně příhodné situaci selhat. Proto není od věci na samotnou cívku navinout „pouhých“ 100-150 m hlavního kmenového vlasce a zbytek cívky vyplnit pokladovým vlascem o vyšším průměru (např. 0,20-0,25) a během sezony i několikrát kmenový vlasec vyměnit. Taková investice se nám jistě vrátí v podobě množství bezpečně zdolaných ryb.

vlasce

NAVIJÁKY PRO LOV KAPRŮ NA PLAVANOU

Možná se mnozí z vás podivují nad tím, že se o navijácích zmiňuji až zde, ale měl jsem k tomu závažný důvod a to, že ačkoliv naviják kromě lovu na bič je základní lovná sestava pro každou techniku, tak se přímo nepodílí na úspěchu celého lovu. Ale i tak by jsme ho neměli podceňovat, protože i v plavané nás může vytáhnout z pěkné kaše…

Nechci se v tomto odstavci rozepisovat o navijácích, které jsem nikdy neměl v ruce, a proto se v takových případech o nich letmo zmíním.

Smekací naviják

Tento naviják je asi ze všech nejrozšířenější a podle toho také nejpoužívanější. V podstatě se smekací navijáky dělí podle druhu použité brzdy, a to naviják s přední, zadní, bojovou brzdou a baitrunner. Ze svého repertoáru vyškrtneme již v úvodu baitrunner (volnoběžku), protože pro plavanou je absolutně neopodstatněný. Naviják s bojovou brzdou se sice může za určitých situací hodit, ale pro její efektivní využití není v plavané prostor. Nakonec nám zůstaly navijáky s předním a zadním brzdným systémem. Nejlepší je, když si každý vybere to co mu vyhovuje, protože technologie výroby se natolik zdokonalila, že rozdíly mezi systémy jsou takřka nepoznatelné.

smekací naviják

Naviják by měl splňovat vlastnosti, aby přežil více než jednu sezonu a je třeba hledět na to, aby naviják byl:

a) Kvalitně zpřevodován, protože počet hodů během jednoho lovu se může pohybovat v řádu několika desítek včetně počtu zdolaných ryb, což se na špatně zpřevodovaný naviják brzy podepíše.
b) Kvalitní brzda je pro nás neocenitelným pomocníkem. I při měkké akci prutu můžeme ryby zdolat bez jediného protočení cívky, ale v případě záběrů větších ryb je právě kvalitní brzda jedinou naší výhodou proti tvrdě bojující rybě.
c) Kovová cívka není pro plavanou tak důležitá jako pro jiné techniky lovu ryb, ale faktem zůstává, že z kovové cívky vlasec dobře léta s nižším třením. Je notné si také uvědomit, že taková cívka zvyšuje hmotnost celé sestavy, proto může být také ideálním prvkem na dovážení.
d) Bytelný naviják je potřeba pro lov i jen průměrných ryb. V žádném případě bych na lov kaprů nedoporučoval žádné tintítko, u kterého máte pocit, že i když se na něj křivě podíváte, že se vám rozsype pod rukama. Proto je nejlepší volit velikost od 2500 po po asi 3000.
e) Jednou z velmi zásadních vlastností navijáku je jeho hmotnost. Při lovu držíme v podstatě celou dobu sestavu v ruce a každý gram navíc je po hodinách lovu cítit.

Samotný výběr bude vždy na vás a pravděpodobně na vás budou působit vlivy reklamy, dobrých – špatných referencí, mnohdy „odborných“ rad prodavačů. Jediné, co je možné vám poradit skrze tento příspěvek, je, ať si nákup dobře a dlouze rozmyslíte, přeci jen nebudete kupovat naviják na jednu sezonu.

Centrepin

Pro tento druh navijáku platí přesně to co jsem psal v úvodním odstavci a že se zde nechci zmiňovat o věcech, které jsem nevyzkoušel a neohmatal. Právě naviják centrepin jsem viděl jen jednou v akci.

Centrepin

Proč se o něm zmínit? Je to v podstatě nejjednodušší naviják jaký lze použít. V klasické verzi je jeho převod 1:1 a v mnoha vlastnostech se podobá muškařským navijákům. Právě jeho bezporuchovost jej stále drží v „aktivní službě“ . Výhodou je fakt, že jste s rybou neustále v přímém kontaktu. Na druhou stranu s tímto navijákem není možný odhoz v tom pravém slova smyslu. Více se na tomto místě o tomto typu navijáků nechci rozepisovat abych důvěřivého čtenáře neuváděl v omyl.