Lov kaprů po anglicku 2

31.03.2014 18:45

Prutů, kterých můžeme použít pro lov kaprů na plavanou je celá řada, ale ne všechny využijeme bezezbytku a některé zůstanou pro běžné rybáře zapovězeny a uvidíme je jen v rukou specialistů na konkrétní techniku. Není nikde vysloveně řečeno, že pro cílený lov kaprů na plavanou nemůžeme použít jiné pruty než níže uvedené, ale i tak je rozhodnutí na vás.

PRUTY

Bič

Nejstarší forma rybářského prutu, která byla poprvé popsána v knize „Boke of St Albans“ vydané roku 1496. Tento prut zcela ztělesňuje to, co jsem psal výše a je vcelku jedno, zda se jedná o teleskopický bič nebo o děličku. Lov kaprů na bič je sice efektivní, ale absence navijáku nám značně zkracuje naše pole působnosti. I když amortizér (guma upevněná špalíčkem k prutu a kmenovému vlasci) částečně supluje naviják, tak většinou ryby nad 2 – 3 kg je nemožné bezpečně zdolat. Tento typ prutu se pro lov s anglickým splávkem nehodí, ač není vyloučeno se s tímto prutem pouštět za malými kapry.

Boloňský prut

Výborný prut pro lov na tekoucích vodách. K tomuto účelu byl i navržen před lety v Itálii poblíž města Bologna (stejně jako boloňské špagety :-). Tento teleskopický, tenkostěnný prut je velmi lehký. Bohužel právě síla jeho stěn nám znemožňuje zdolat větší ryby, které by na takový prut vyvinuly takový tlak, že by mohlo dojít ke zborcení stěn prutu. Ideální prut pro ty, kteří nechtějí hned z počátku investovat velké penzum do matchového prutu, ale chtějí si lov s anglickým splávkem jen vyzkoušet nanečisto. Pro takové případy se hodí levné boloňské pruty vyrobeny z laminátu, které přeci jen snesou vyšší zatížení než pruty moderní. Nevýhodou takových prutů je jejich hmotnost, která je přirozeně vyšší.

Zavodní prut (match rod, lidově matchka)

s prutemTeď jsme se dostali k prutu, který je pro nás jako stvořený. Tento typ prutů se zrodil v nedaleké minulosti v Anglii, kde se dodnes těší spolu s feederovým prutem velké oblibě. Jak již napovídá název, tak je z toho patrné, že tento typ prutu byl vyvinut pro závodní potřeby, kde se po letech dostal i mezi nezávodící rybářskou veřejnost. Prošel takovou technologickou inovací, že od počátků, kde základní materiál tvořil štípaný bambus, přes laminát, který prospěl jeho popularizaci, až nakonec do dnešních dní, kde je jako základní materiál použit uhlík o vysoké modulaci. Jediné, co zůstalo od doby, co poprvé tento typ prut spatřil světlo světa, je vysoký počet malých oček, které kladně působí na jeho akci. Akce prutu je také to, co nám dovoluje lovit velké ryby na velmi slabé vlasce.

Float Carp rods

Tento prut je lehčí bratříček klasických kaprových prutů, který je možné používat při těžké plavané (akce cca 1,5 – 2 lbs). Ovšem s jemnou plavanou v našem pojetí tento prut nemá nic společného. Není možné použít vlasce o nízkém průměru. Jeho služby využijeme až v situaci, kdy lovíme na místech s vysokým výskytem vázek a širokou obsádkou trofejních kaprů. Pak stojí za zvážení jeho využití.

SPLÁVEK, NAŠE TAJNÁ ZBRAŇ

Ano splávek je nejdůležitější součást naší udice. Není se ani co divit, když jemná indikace je zaručena právě splávkem. O to, jak jemná bude rozhodneme my, a to tím, že zvolíme ten správný splávek pro určitou vodu.

Pevný splávek

Je to vynikající volba pro tekoucí vody a lov na krátkou vzdálenost na klidných stojatých vodách. Jeho službu oceníte zvláště velmi citlivou signalizací, kterou nám nemůže poskytnout jiný typ splávku. Ovšem jeho výtečná signalizace je vykoupena nestabilitou při zhoršených podmínkách a nemožností takový splávek odhodit na větší vzdálenosti. Tyto nevýhody ovšem vyřešíme dalším typem splávku. A tím je …

Průběžný splávek

Tento typ splávku je přímo zrozen pro lov kaprů na plavanou. Ne, že by na průběžný splávek nebylo možné jiné ryby, ale pro mě je to splávek no. 1 na kapry. Jeho výhody jako jsou vynikající letové vlastnosti, stabilita i při větších vlnách a poryvech větru, báječná signalizace stoupavých záběrů je vykoupena lehce zhoršenou signalizací záběrů v řádech milimetrů. Průběžných splávků jakož typů je nepřeberné množství, proto se zde na tomto místě zmíním jen o dvou základních typech (ač jich v podstatě rozeznáváme 12 typů).

Stick

Tento základní typ splávku je zároveň i nejjednodušším typem průběžného splávku. Jeho předností je především citlivá signalizace záběru. V neposlední řadě je to i jeho jednoduchost, která nás ušetří od mnoha poškození i nepřiměřeného zacházení. Dříve se jako anténka tohoto splávku používal paví brk, který je v současnoti nahrazován umělou hmotou, která nám zajišťuje určitou úroveň kvality. U nejlepších modelů můžeme měnit koncovou anténku, která ale není pro tento typ splávku nijak podstatná, protože lovíme na velmi krátké vzdálenosti, a proto vesměs nemáme obavu o správné „přečtení“ záběru.

stick

Stick

Waggler

Tento typ je v mnoha ohledech pokrokový a rybáři poskytuje přesně to, co se od tohoto splávku očekává. Odhozy tohoto splávku na vzdálenosti 30 m nejsou ničím výjimečné. Proto jsou tyto dalekonosné splávky nabízeny v mnoha případech s křidélky, které zajišťují stabilní let (princip šipky). Dalším standardním doplňkem jsou vyměnitelné anténky, které již hrají značnou roli ve čtení záběrů na větší vzdálenost. Anténky až na výjimky jsou vyrobeny z plastu a tělíčko z balzy nebo také z plastu. Některé splávky umožňují změnu předvážení splávku pomocí mosazných podložek, které reagují na kompletaci více splávků v jednom.

wagler

Waggler

U průběžných „anglických“ splávků je pro začínajícího rybáře mnohdy problém zvolit správnou gramáž a nehledě na to, že je to o něco komplikovanější než u pevných splávků. U průběžných splávků známe dvě hodnoty. První je hodnota předvážení a druhá hodnota je kolik musíme ještě zátěže pro splávek dodat. To znamená, že když máme splávek o gramáži 8+2, tak splávek má již osm gramů integrovaných do tělíčka a dva gramy je nutné dodat. I tak se můžeme setkat s nepředvázenými splávky z obou skupin, kde musíme dodat celou zátěž.