Lov kaprů na malých vodách

30.03.2014 11:20

Dnešní trend kaprařiny je chytat trofejní kapry. Pak mě napadá tedy otázka co je pro nás trofejní kapr. Je to takový co má 10,20,30 a nebo 40kg? Každý si asi odpoví sám. Pro sebe bych volil spíše to, že trofejní kapr je ten největší na dané vodě. Samozřejmě slovo největší je trochu zavádějící, ale pokud víme, že na revíru, kde se loví kapři okolo 10-15kg standartně, tak je nelze považovat za trofej. Ale na opak jsou vody takové, kde se desetikilový kapr objevi stěží a to ještě se jedná o rybu, která měla více štěstí než by se mohlo na první pohled zdát.

O čem by měl být tento článek. Velkých přehrad u nás není tolik, obdobně to platí i o řekách. Ne každá voda je schopná vyprodukovat kapry nad deset kilogramů, o vyšších hranicích ani nemluvě. Z toho důvodu většina rybářů sklouzne k rutině a začně chytat menší ryby, ale ve větším množství. Metod jak toho dosáhnout je hodně (feeder či plavaná). Co se týká kapraření alespoň v tom smyslu co ho chápu já, tak tento postoj nezastávám. Dovolím si tvrdit, že na každé vodě se vyskytuje nějaký větší kapr. To že bude metr sotva olizovat hranici šedesáti centimetrů nevadí. Pokud se na dané vodě loví kapři na hranici míry a vy ulovíte takového goliáše, tak je vaše rybářská výprava vydařená.

Malých revírů do tří hektarů je u nás hodně. Většinu takových vod kapráři považují za vychytanou nebo spíše jako takovou jako přechodnou zásobárnu ryb pro domorodce. Ale i tak lze nalézt vyjímky a najít takřka panenský rybníček nebo vodu, na kterou není velký rybářský tlak.

 

Jaký revír je malý

Pro úspěšný lov na malých revírech je nejdůležitější vyselektovat ryby na ty, které lovit chceme a na ty které lovit nechceme. K tomu se hodí skvěle metoda dlouhodobého předkrmování. Ale i tuto činnost lze rozložit do více fází. Jako naprosto minimální dobu předkrmování vidím 5 dní před samotným lovem a to jen pouze boilies. V ideálním případě taková příprava krmného místa by měla vypadat následovně.

  1. Zakrmení partiklem a methodmixem (partikl lze použít jakýkoliv kukuřice, řepka, pšenice vždy náležitě upraveny). Methodmix v tomto případě funguje jednak jako pojidlo a také jako vizuální prostředek pro prezentaci návnady.
  2. Zakrmování partiklem s přídavkem celého i krájeného boilies. To je důležité zejména pro vody, kde se na boilies nechytá (i takové se ještě najdou).
  3. Zakrmování celým boiliesem

V případě, že již jste někdy měli zkušenost na konkrétní vodě s lovem na boilies, tak lze vynechat zakrmování partiklem a methodmixem a věnovat pouze zakrmování boilies. V tom případě bych viděl jako ideální dobu minimálního zakrmování na oněch pět dní před samotným lovem. Dlouhodobá krmná kampaň pomocí partiklu je již dlouhodobějšího rázu. Nelze říci, že 14 dní je strop a týden, že je málo. V tomto případě záleží i na velikosti krmné dávky, množství ryb v revíru a v neposlední řadě i na teplotě vody a ročním období.

Jak velká vy měla být krmná dávka je asi otázka, na kterou se nejeden z vás zeptá. Sám jsem spíše minimalista a tak nejsem příznivcem velkého zkrmování mnoha kilogramů boilies. Ostatně poslední výsledky spíše naznačují, že pro lov velkých kaprů je vhodné přesné a minimalistické zakrmování.

 

Vlastní lov

Co se týká vlastního rybaření, tak zde není mnoho rozdílů s lovem na středně velkých vodách. Ale i tak se zde objevují jisté aspekty, které pro úspěšný lov musíme dodržet.

Ideálním obdobím pro takové rybaření je jaro ihned po rozmrznutí nebo podzim. Letní období je časem kdy u vody není mnoho klidu a malé revíry jsou-li v dostupnosti lidských obydlí, tak jsou zpravidla navštěvovány širokým spektrem rybářů a tak jedinou možností dosáhnout nějakého výsledku je rybařit v pozdních nočních či brzkých ranních hodinách. Ve dne kromě ostatních rybářů nám hraje v náš neprospěch i teplota vody. Na malých revírech se voda prohřívá mnohem rychleji a více než na velkých revírech a tak kapři při slunečných a teplých dnech přes den nejeví zájem o požírání našich nástrah či návnad.

Dalším specifikem lovu na malých revírech je dodržování maximálního klidu. Ne vždy budeme lovit kapry na protilehlém nedostupném břehu, ale mnoho dobrých míst se nachází i v našem nejbližším okolí.

Proto je třeba přihlédnout i k vlastnímu nahazování či zakrmování. Rozhodující v tomto ohledu je hloubka místa, na kterém budeme lovit. Montáže a návnady pleskající o hladinu v metrové hloubce v pravidelném intervalu zajisté zaženou i toho nejnebojácnějšího kapra a z toho důvodu je ideální připravit si celé místo ihned po příchodu a dále již jen očekávat záběr.

Co lze považovat za úspěch?

V tomto ohledu nelze očekávat obří kapry, kteří titulní stránku rybářského magazínu. V tomto ohledu považuji za úspěch jakoukoliv rybu, která je nadprůměrná k jinak běžně loveným rybám. Pokud revír, kde rybáři mají problém ulovit mírovou rybu a vám se podaří ulovit pětikilového pupkáče lze to považovat za výrazný úspěch. Ačkoliv mnoho kaprářů by nad takovým kaprem pravděpodobně ohrnula nos, tak pro toho, komu se povede podobným způsobem přelstít největší rybu revíru, tak i takový „prcek“ dostává uplně jinou hodnotu a lze jej hodnotit úplně jiným metrem.

Co lze považovat za neúspěch?

Určitě nedosažení vytyčeného cíle. Může to být dané nevhodnou strategií, ale stejně tak i špatnými informacemi. Může i stát, že na dané vodě nemusí být ryba, kterou hledáme. Připojím tak krátkou úsměvnou příhodu z trochu jiho soudku. Jednou jsem navštívil revír kam jsem chodil rád vláčet poměrně velké štiky. Tento malý rybníček byl na nějaký čas vypuštěn a ryby převezeny do náhradního domova. Když se voda doplnila a ryby byly dovezeny zpět vyrazil jsem na své oblíbené štiky. Ovšem co se nestalo, po hodinách vláčení bez kontaktu s rybou jsem odešel domů a začal přehodnocovat, co jsem v dané chvíli mohl udělat lépe ,či kde jsem udělal chybu. Trvalo několik dní než jsem se dozvěděl, že na tento revír, který byl královstvím štik ,se vrátil pouze kapr a štiky byly již při výlovu prodány. V tu chvíli jsem měl smíšené pocity jednak cukání v koutku, že vláčím na vodě kde není jediný dravec a na na druhou stranu zklamání, že jsem nemohl ulovit nadprůměrnou rybu. Přičemž jedinou chybou byla mylná infromace či spíše osobní předpoklad, který vyústil v totální neúspěch. Vyplývá z toho jedno ponaučení, které platí pro jakoukoliv techniku rybaření či kteroukoliv cílovou rybu. Mít s předstihem dostatek informací o tom jestli ve  vodě plave to co si přejete ulovit.

Závěr

Je otázkou ,jestli vás toto téma jako čistokrévné kapráře zaujme. Přeci jen máme vody, kde můžeme chytat velké ryby. Proč tedy investovat svůj čas, ale i nemalé finanční prostředky do lovu relativně malých ryb? Takový lov mě zaujal alespoň ze zvědavosti a na druhé straně i z toho důvodu, že často slyšíte větu „ v té vodě nic není“. Mnohdy se jedná o velký omyl. A je jen na rybáři aby dokázal opak.