Lorna nelorna

21.07.2014 21:16

Už dlouho nebyl čas na udělání lorny. Tedy velkého pekáče naplněného masem a zeleninou a poté dušeného na ohni. Když se podívám na internet, tak tento pojem je minimáně užívaný. A je stejně tak zajímavé, že lornu (případně i lodnu) má tady v podhůží kde kdo. Možná místní záležitost. Každopádně dobrá lorna je 10-20 lepších porcí. A tak lorna převýážmou část roku zeje ladem, ale je možné ji nahradit troubou a pekáčem a nebo i remoskou. 

Recept na obdobou baštu ať je ze skutečně lorny, pekáče či remosky je snadný. Osolené maso vepřové - kuřecí (případně grilovací koření), zelenina (cibule, brambory, cuketa, mrkev, květák, porek a dle další libosti), pivo. 

Idelání případn je na lorně na ohni osmahnout cibulku s masem zalít pivem a vodou (více, ale přiměřeně). Produsit maso a když je maso měkčí, tak přidáme zeleninu. Dusíme-pečeme. Když je maso a zelenina měkoučká, tak je ideální čas servírovat. Osobně doporučuji konzumovat zbytek i druhý den.