LÍN, SMUTNÝ KRÁL

24.04.2015 08:19

Lín patří mezi naše nejoblíbenější kaprovité ryby. Jeho obliba je nejen pro tajemný způsob života, ale také díky tomu, že spokojeně obývá kdejakou louži. Ve schopnosti přežití je přeborník a jediná jiná ryba s podobně tuhým kořínkem je karas stříbřitý. Zpravidla oba tyto druhy naleznete v těch nejmenších návesních rybníčcích, zapomenutých tůňkách v lese. Lín byl a stále je oblíbenou nástrahou na sumce, ale stejně tak bývá vyhledáván gurmány pro své kvalitní chutné maso.

JAK LOVIT
Lín nepatří přímo mezi těžce ulovitelné ryby. Jedná se o rybu dna a tak je třeba jí předkládat nástrahy přímo na dno. Co ovšem u lína je složité odhadnout záběr. Lín až přes svá masitá ústa nástrahu pojme velmi jemně a tak je kolikrát rybář sekne do prázdna. I to je úděl specialistů, kteří se na lína specializují. A to že nejde o žádné drobotiny. Jako vhodné metody lovu se jednoznačně osvědčila plavaná s match prutem či případně i lehký feeder. Osobně doporučují spíše plavanou, která při dobře sestavené montáži indikuje průběžný splávek veškeré kontakty s nástrahou. A to je přesně to co právě potřebujeme … jasnou a přesnou indikaci záběru.



NA CO LOVIT
Ač lín je skromný a zaujme ho jakákoliv nástraha, tak osobně jsem nejlepší výsledky jsem měl na červíky. Jak žížalky, tak mastní červy. Oboje lín moc rád. Ovšem stejně tak je možné nastražit kukuřici či chlebové těsto. Velcí líni jsou loveni i na mini boilies. Vzhledem k tomu, že nelze v našich podmínkách selektovat lovené ryby, tak samozřejmě nástrahy pro lína budou atakovány i jinými druhy ryb. Pokud skutečně se chcete zaměřit pouze na lov línů, tak je vhodné vybírat místa, kde jiné ryby se vyskytovat nebudou třeba i pro nedostatek kyslíku. Pravděpodobně se bude na takovém místě vyskytovat pospolu s karasem stříbřitým nebo původním karasem obecným.


VYBAVENÍ
Vybavení není ani nutné nějak zmiňovat. Ve své podstatě postačí jakýkoliv prut na plavanou nebo položenou. Pro jemné zdolávání a trochu požitku doporučuji použít match prut (určený na plavanou 5-15g) nebo light feeder případně winkle picker. Tyto jemné typu prutů vám dovolí poznat jak lín bojuje. Což na klasickém kaprovém prutu určitě nepoznáte.


RECEPTY
Pokud se rozhodnete ponechat si lína na konzumaci, tak i rámci článku uvádím několik zajímavých recepty, které určitě zachutnají. Vybíral jsem takové aby byli jednoduché a pokud možno aby koření „nezabilo“ chuť ryby.

LÍN NA KMÍNĚ
Suroviny: Jeden lín cca 200g, citrón, kmín, máslo 120g, hladká mouka a sůl. Postup: Líny krátce spaříme horkou vodou a oškrábeme, vykucháme, osolíme, okmínujem a lehce obalíme v mouce. Pečeme je na másle zprudka na pánvi po obou stranách. Zdobíme citronem, podáváme s bramborem

homepage-728x90.jpg
LÍN NA SLANINĚ
Suroviny: čtyři líni, anglická slanina 4 plátky, citrón, máslo, petrželka a sůl. Postup: Troubu rozpálíme na 180°C. Vykuchané a očištěné líny zevně i uvnitř pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Do břišní dutiny vložíme několik snítek petrželky. Každou rybu obalíme plátkem slaniny a rozložíme je do zapékací mísy vymazané máslem. Kousky zbylého másla rozdělíme na povrch ryb a v troubě je 30 minut pečeme do křupava. Líny podáváme na nahřátých talířích se zeleninovým salátem.

LÍN NA HŘÍBKÁCH
Suroviny: čtyři líni, anglická slanina, hříbky případně i lišky, kmín, máslo, mouka a sůl. Postup: Líny očistit, opláchnout a osušit. Vykrájet filety, omýt a osušit, pak osolit, lehce zaprášit moukou a okmínovat. Na pánvi rozehřát máslo a filety po obou stranách osmažit. Potom je vyjmout a uchovat na teple. Na výpeku opéct na tenké nudličky nakrájenou anglickou slaninu, přidat překrájené houby a krátce orestovat. Nakonec přidat máslo a krátce prohřát. Líny dát na talíře a přelít šťávou s houbami. Podávat s bramborovým salátem.

Závěrem bych rád zmínil, že dnes již lín není tak běžnou rybou co byla. Pamatuji si, že jsem chodil na jeden rybníček cíleně lovit líny k padlému stromu. Bylo jich tam nevyčerpatelně, ale vždy bylo příjemné mladé línky vrátit vodě. A stejně tak bych to udělal i dnes a pokud mám chuť na rybu, tak doporučuji podpořit naše profesionální rybáře a nakoupit u nich. Myslím, že je na čase nakupovat ryby od našich producentů než dávat přednost mraženým rybám dovážených z ciziny.
¨

Lín je oblíbeným úlovkame jak na feeder, tak i na plavanou.