Hledání hotpointů pomocí internetu

29.03.2014 08:14

Už je to nějaká doba co se v našich domácnostech zabydlel internet na trvalo. Užívají jej jak teenageři, tak i důchodci a v neposlední řadě i rybáři. Co nám může internet jako takový nabídnout je otázka na několik hodin. Od obchodů, přes články a fóra až k vyhledávání zapadlých revíru nebo zajímavých míst na toku.

 

K vyhledávání "hotpointů" tedy volně přeloženo horkých míst jsem se dostal celkem náhodou při hledání cesty k říčkám. Dnes díky moderním technologiím je možné skutečně velmi reálně rozeznat jednotlivé útvary pomocí internetových map. Ne všechny mají stejné rozlišení a ne všechny zobrazují daná místa v "reálním" čase. Reálným časem v tomto případě nemyslím, že se skutečně díváme na tok "online", ale spíš jde o to, že některé vyhledávače používají ve svých mapách zastaralé fotografie, které jsou méně kvalitní, ale i neaktuální. Pro takové si připravím několik srovnávacích výřezků, které pořídím na našich nejčastěji používaných fotomapách.

 

Co na takové mapě hledat:

Jak jsem se již zmínil výše, tak na kvalitní fotomapě najdeme nejen mosty a splavy, ale dokonce i místa kde jsou peřeje či dokonce tůňky. Jde samozřejmě o to správně takovou mapu přečíst a u vody rozeznat tyto vyhledané údaje.

 

Ne všechny mapy se dají použít

Tím bych rád upozornil na fakt, že ne všechny fotomapy je možné použít. Některé řeky díky okolnímu porostu nejsou skoro vidět. To znamená, že z takové mapy mnoho informací nepřečteme.

 

Zkuste 3D

Server Google přinesl možnost podívat se daná místa i v 3D provedení. Trojrozměrný obraz nám dovolí o něco lépe identifikovat jednotlivé struktury v toku. Free programek je možné stáhnout jak ze samotného google.com, či serverů poskytujících freeware.

 

Servery , kde je možné využít fotomapy

 

www.seznam.cz - novější mapy - https://www.mapy.cz  

 

www.seznam.cz - starší mapy - https://mapy.cz/#mm=TtTcPFh@x=135289964@y=135163596@z=5

 

www.atlas.cz - https://amapy.centrum.cz/?q=#x=3967321@y=5737522@cs=2@sidx=4@pg=1,5@pl=@app=2@sbar=c

 

Google map - https://maps.google.cz/maps?hl=cs&tab=wl

 

 

Seznam.cz - novější mapy

Seznam.cz - starší mapy

Atlas.cz - aktuální mapy

Google.com - aktuální mapy

 

Závěrem

Co říci na závěr. Internet v dobrých rukou je skvělím pomocníkem i při vyhledávání horkých míst a případě i cest, jak se k vodě dostat a najít tak nějaký přístupový bod. Pokud se pozorně podíváte na obrázky, kterými jsem článek proložil, tak zjistíme, že skutečně se na některých serverech vyskytuje rozdíl v předložený informaci. Dle mého soudu vyhrávájí server seznam.cz, který provozuje domenu mapy.cz a google. S tím, že google dovoluje ještě dvojité zvětšení mapy. Ostatní poskytovatelé jsou již na těchto obrázcích na svém maximu.

Přeji mnoho štěstí při hledání svého TOP místa.