FEEDER NA PŘEHRADĚ

04.11.2014 11:59

Většina z nás když přijde k přehradě a podívá se na tu dálavu, tak hned mu musí proběhnout hlavou jak tady budu chytat. Pravda je, že ryby se drží v úživnějších částech přehrady a to je zpravidla u břehu. Neplatí vždy že v dálce jsou louky zelenější a ryby větší. Kolikrát nám třeba i opravdu velké ryby doslova jezdí pod nohama a rybáři loví v dálce. S lovem na přehradách jsem dostal školu na své nejbližší přehradě a to na ÚN Rozkoš. Je velmi rozlehlá, poměrně mělká a zásadní vliv na chování ryb má vítr. Nerad bych to co zde napíši paušalizoval, ale v mnoha případech platí zde uvedené informace i na větších rybníkách. V zásadě bych rozdělil úspěšnost na velké vodě na tyto body: směr a síla větru, zakrmení lovného místa, vlastní krmení, nástrahy, konečná montáž a rozpoznání záběru.



Směr a síla větru: Na velké vodě je více než důležité sledovat směr větru. Protože kam fouká vítr, tak jdou i ryby. A to všech velikostí včetně dravců. Důvodem je fakt, že vítr vytváří vlny, které sebou berou i částečky potravy. Je neuvěřitelné peklo sedět u vody, která se ani nehne. V případě, že se vám stane třeba v létě, že je hladina jako olej. Běžte se raději věnovat koupání než rybaření a vyčkejte si na změnu. Zpravidla se nepohne ani špička.

Zakrmení lovného místa: je poměrně důležitým faktorem na velké vodě. Je celkem jedno jestli krmení do vody dostanete krmítkem, prakem či krmnou lopatkou. Vše závisí na možnostech, které nám pro samotné zakrmení vyhovují. Ale je na místě dobré říci, že je dobré do krmné směsi přidat i hrubší částice jako jsou pelety , upravené luštěniny, řepku či cokoliv co ryby udrží na místě. Ryby z přehrady jsou spíše nomádi. Plavou spolu v hejnech a zdrží se tam kde najdou něco dobrého. Pokud takové hejno najede do rozkrmeného místa, tak rázem člověk nestíhá zdolávat ryby a nahazovat. Pokud jde o to co nejdéle či nejlépe si zachytat, tak je důležité neustále doplňovat krmení. Opatrně aby se ryby nepolekaly, ale je to záruka, že ryby na krmném místě zůstanou.



Vlastní krmení: Pod pojmem vlastní krmení se skrývá domácí výroba krmné směsi. Ne vždy chci chytat na komerční směs a tak si připravím vlastní (o tom jiný článek). Důležité je aby směs obsahovala hrubší částice. Na přehradách bývá rozmanité složení rybí obsádky a tak to co vyhovuje plotičkám bude nezajímavé pro kapra a naopak. Rád krmení stavím tak aby bylo kypré, voňavé a ve vodě udělalo zákal, ale zároveň aby po vyplavení krmení v blízkosti háčku něco málo zůstalo.

Nástrahy: Nástrahy na přehradách bych řekl nejsou největším problémem úspěšnosti. Co jsem měl možnost vyzkoušet, tak pokud ryby berou, tak berou takřka na vše. Zkoušel jsem kombinovat pečivo, kukuřici i masné červy a neměl jsem pocit, že by rybám něco dělalo problém. Pokud dostanete ryby na zakrmené místo, tak se rozežerou a sežerou vše co jde.

Konečná montáž: O montážích bych se rád také rozepsal v jiném článku, ale na přehradách mě osobně vyhovovala ta nejednoduší montáž ze všech. A to pevný páternoster. Lze jej upravovat podle podmínek. Když ryby berou lze návazec vedoucí k háčku zkrátit a naopak. Je to montáž, která jde udělat přímo na kmenovém vlasci a je ho hotová v mžiku.

Rozpoznání záběru: Rozpoznání záběru zpravidla není problém. Pohyb špičky značí záběr. Ovšem i to se stává, že je silný vítr a vlny rozhoupaní špičku nahoru a dolu. Pravda je, že je to složitější, ale dobře vytrénované oči poznají záběry bezpečně, ovšem vyžaduje to více úsilí.

Co dodat na závěr. Rybaření na přehradách je úžasné a na „mé Rozkoši“ jsem rád. Věřím tomu, že to je ideální voda pro sportovního rybáře. Pravděpodobně velké rekordy již na feeder nenachytáme, ale co je pravda, tak si úžasně zachytáme. Vždy jezdím spokojený a rád se na svou přehradu vracím.