FEEDER NA MALÝCH ŘEKÁCH

17.12.2014 22:05



Je to asi časem. Když jsem lovíval pstruhy na Metuji byla to i v létě silná a krásná řeka. Dnes je to již říčka … ale to spíše na vzpomenutí krásných časů okolo „mých“ řek. Ostatně i nadále tyto řeky a zajisté i jiné další nabízejí krásná místa na rybaření. Hluboké tůně, protiproudy či vracáky. Ne každé z míst je v hodné pro feeder, ale tůně či vodní překážky bývají jistotou úlovku. Velkého či malého je pro mě celkem lhostejné. Rád bych přidal do článku několik bodů jak úspěšně lovit na malých řekách. 

Výběr místa
Místo pro rybaření považuji za alfu a omegu veškerého snažení. Na rozdíl od velkých vod kde rád chytám není nutné ryby na zakrmené místo příliš lákat. Předpokladem je, že místo kde chceme lovit pravděpodobně ryby ukrývá. Tudíž tam jsou (buď je vidíme, minule tam ryby byly, nebo je to jen osobní předtucha úspěchu). Jak jsem se již zmiňoval výše, tak ideální jsou hlubší tůně či překážky ve vodě kde je nějaká pravděpodobnost, že se tam objeví přirozená potrava. Zajímavá místa se najdou nad i pod jezem. I za mostním pilířem se dají ulovit krásné ryby a tak se dají najít dobrá místa po proudu řeky docela často. Horší je to na zregulované řece, kde ze břehu se špatně poznává dobré místo. Takovým místům je lepší se vyhnout … ale třeba někdo má jiné zkušenosti (budu rád za příspěvek v komentářích). 

Vhodné krmení 
Krmení na řeku je odlišné než na stojatou vodu. Směs musí být tužší a těžší. I při síle proudu je nutné aby nějaký čas přečkala na říčním dně a pomalým rozpouštěním lákala k nástraze ryby. Ideálním pomocníkem pro vytvoření těžké a hutné směsi je hlína … jako surovina do krmení (v tomto duchu doporučuji podívat se na předchozí článek na feederwebu o míchání domácích krmítkových směsí. 

745x100-rybari-gif-anim.gif

Pohyb
Jako jeden ze zásadních bodů zmiňuji pohyb terénem a ostražitost. Oproti rušným částem řeky zpravidla lovím v „panenské“ přírodě kde si ryby v poklidu žijí svůj život. Pomalý pohyb, střízlivé oblečení a zachování absolutního ticha při lovu je nezbytnosti. Mnoho takových divokých tůní ukrývá velké a staré cejny jako lopaty, kteří v žádném případně nemají náladu na hlučného rybáře. Mnohdy stačí pouze stín postavy a ryby jsou pryč a trvá velmi dlouho, než se vrátí. 

Vybavení
Pro lov na takových vodách si bohatě vystačím s feedrem typu medium, ale raději variantou light. Ač někdy ryby překvapí, tak spíše se jejich velikost pohybuje v rámci zavedených průměrů. Vzhledem k tomu, že lovím na pomezí pstruhových a mimopstruhové vody, tak oproti běžným rybám cejnového pásma jsou častým úlovkem pstruzi (duhový). Jak jsem psal ryby i jejich velikost mohou překvapit a tak právě na Metuji je nebo lépe řečeno bylo možné ulovit i Hlavatky podunajské (příbuzní legendárního tajmena). Takže i malá řeka může překvapit. Obecně si vystačíte s běžným prutem, navijákem i vlascem. 



Závěr
Miluji lov na vodách, kde za celý den s těží potkáte živou duši a to tom lov na malých řekách je. V žádném případě nejde o to naplnit vezírky vrchovatě. Takový potenciál malé řeky nemají a ani bych snad nechtěl aby měli. Je krásné s jakou skladbou rybí obsádky se setkáte. Nebude se jednat jen a pouze o kapry, cejny a plotice. Obsádka je divoká a ryb se zde vyskytuje mnoho a to i do druhového zastoupení. Pokud máte podobnou vodu téměř za humny běžte ji vyzkoušet tam kam nikdo nechodí. Při troše štěstí objevíte nové tůně či přírodní překážky a splníte si tak své dětské sny … lovit ryby v divočině.