FEEDER ALA KAPRAŘINA č. 1

24.11.2014 14:41

Kaprařina je velmi populární odvětví rybaření, které vyžaduje zpravidla čas a dost finančních prostředků. Ač bych to sice nerad bral toto tvrzení stoprocentně, tak pravidelný lov velkých kaprů vyžaduje velké množství volného času, ale i peníze na pořízení vybavení, ale nejen jeho, ale i samotných nástrah a návnad. Jak může feeder v tomto porovnání konkurovat? Moc ne, ale přeci jen jde využít kaprařskou strategii při lovu feederem. Ať se jedná o nástrahy a návnady, ale i lovná místa budou shodná. Nebudeme však potřebovat desítky kilogramů vybavení, boilies a dalších věcí co se pojí s kaprařinou. Vesměs si vystačíme s tím co máme. Nemyslím, že by bylo něco nezbytné doplňovat. Díky citlivosti a lehkosti feedru máme výhody mobility a samozřejmě maximální citlivosti. To budou naše hlavní zbraně.


Lovná místa
Ano místo kde nejsou ryby nejde je ani chytit. To platí v každé technice rybaření, ale jak tedy najít to správné místo? Pokud jde o řeku, tak je ideální se poohlédnou po překážkách ve vodě, prohlubních, ale stejně tak i mostní pilíře, jezy atd. Všude tam kde se tříští hlavní proud a ryby tam mají možnost nerušeně odpočívat a čekat, že se zde zachytí nějaká potrava. Díky citlivosti feederu můžeme relativně chytat i v blízkosti potopených stromů a keřů, ale musíme vždy pamatovat na to, že standartní feedrový prut na úrovni medium velkou rybu od takové překážky neodvrátí.

Nástrahy
V případě, že chceme eliminovat maximálně drobné ryby, tak je třeba sáhnout po silnějším kalibru než je kukuřička či červy. Při tomto typu lovu rád používám pelety než boilies. Důvod je prostý, protože nepředpokládám, že budu u vody déle než několik málo hodin zdá se mě peleta atraktivnější nežli boilies. Lépe vypouštějí aromata a chutě, přičemž se postupně rozpouští. Zase oproti vyloženě měkkým nástrahám zase vydrží být nastražená déle. Ostatně jak u pelet, tak u boilies voláme menší velikosti. Vzhledem k tomu, že neočekávám, že budu lovit opravdu velké kapry, ale řekněme ryby 5-10kg, tak není vždy nutné dávat velkou nástrahu. Ono z vlastní zkušenosti vím, že jednou když jsem si koulel vlastní boilies, tak ze zbytku těsta jsem udělal opravdu mega kouli a to dobrých 5cm a zanedlouho si na ní pochutnával kapřík okolo 70cm a 5-6 kil. Takže ne vždy velká nástraha přinese velkou rybu. I atraktivní a menší nástraha přinese dobré výsledky. Pelety i případně boilies je nutné připevnit vlasovou metodou.

Návnady
Jsou tím, čím přilákáme rybu k nástraze. A opět zde platí obdobná pravidla jako u nástrah. Je třeba eliminovat drobné ryby a tak vynechávám suroviny jako je naklíčená pšenice, vločky, kukuřice, řepka a podobné malé návnady. Naopak s chutí používám pelety, které o něco déle vydrží ve vodě než se k nim dostanou větší ryby. Zajímavou možností je upěchování pelet ho tuhého method mixu. Případně nepoužívat ani methodmixové krmítko a k dopravení návnad použít prak či kobru. Případně i nějakou jinou sofistikovanější metodu zakrmení. A samozřejmě místo krmítka postačí lehké závaží, které nenadělá ve vodě takový hluk.

Montáž
Při lovu větších kaprů na feeder rád oproti jiným situacím používám spíše průběžnou montáž s tím, že v případě použití vlasového připevnění nástrahy se z takovéto sestavy stává efektivní samozásek a špička feederu se divoce prohne. Což má zase tu výhodu, že musíme sledovat nepatrné pohyby udice. Průběžná montáž je tak vysoce efektivní a zcela průkazná. Pokud používám skutečně pouze zátěž, tak volím takovou gramáž, že pohodlně dohodím na zakrmené místo a zátěž je při spodním limitu feederu.

Pokračování příště: Vybavení k lovu kaprů na feeder