Zimní feedrování

22.01.2015 13:06

Jak jsem již psal v předchozích článcích, tak feeder je naprosto univerzální technika lovu ryb. A to platí jak univerzálnost na typu vody, druhu ryby, ale i počasí a tak není výjimkou si jít „zafídrovat“ v zimě pokud počasí dovolí. Letošní počátek roku je poměrně mírný a na mnoha místech jsou rozmrzlé jak stojaté, tak i tekoucí vody. Není nad to sebrat chuť a popadnout nádobíčko a vyrazit k vodě.

U vody nás s největší pravděpodobností překvapí ten klid. Žádní vodáci, žádní cyklisté, po turistech také ani slechu … ideální období jak si jít odpočinout k vodě po hektickém týdni v práci. Letos oproti jiným rokům se můžeme rozhodnout jestli navštívíme nějaký rybník nebo řeku. Osobně volím řeku a to z toho důvodu, že ryby bývají aktivnější a tak je větší pravděpodobnost úlovku.

V tomto článku nebudu opakovat to, co si na webu můžete najít v jiných tématech, ale spíše bych se zaměřil na rozdíl jaký je při lovu v zimně a v teplejších částech roku. V prvé řadě je třeba se vžít do ryby, která ve studené vodě není příliš aktivní. A díky tomu je třeba přizpůsobit techniku lovu, ale i množství návnad a velikost nástrah.


Tak tady to určitě nepujde ...

Mnoho zkušených matadorů zběhlých ve feederu nedají dopustit na masné červy. Masný červ není špatnou nástrahou pro žádné období, ale je třeba si přiznat, že ani červ ve studené vodě nebude příliš skotačit a tak je v podstatě jedno jestli použijete červy živé či usmrcené. V tomto ohledu je na místě použít i na/uložené kukly, které je možné mít v zásobě po delší dobu (o tom již jiný článek). Osobně rád oproti červům sázím na drobné rostlinné nástrahy typu naklíčené pšenice, fermentované kukuřice či neodolatelnému dobře ochucenému těstu. Rybu je potřeba zaujmout a ideálně vhodnou nástrahou, která je spíše poddimenzovaná než v teplých obdobích roku. Pokud jdu v zimě k vodě tak neočekávám záběry od větších ryb, ale spíše od drobotiny jako je plotice, menší cejni a nenasytní tloušti. A to vše spíše menších velikostí.
Ovšem v tomto období není vhodné si hrát na závody, ale je příjemné chytit cokoliv co má šupinu. A od toho se odvíjí i vhodná strategie. Nepočítám s tím, že u vody vydržím půl dne. Jde o záležitost na pár hodin. V podstatě je to o volbě místa, vhodné strategie a pokud se nedaří, tak není ideální období na experimenty jako v létě.


To je ono, jde se na to

O volbě drobnějších nástrah jsem se již zmínil a teď je na místě se obecně zmínit i o návnadách. Vzhledem k okolnímu klidu si myslím a zatím se dařilo, že není účelem ryby překrmovat, ale spíše na sebe jen upozornit, že se něco děje. Toto upozornění by mělo přijít co nejblíže stanoviště, kde očekáváme úlovek. Neočekávám, že ryby budou po proudu hledat něco dobrého na chuť. To samé platí i o stojaté vodě, ale tam je již spíše náhoda najít rybí stanoviště. Případně letargicky proplouvající hejno. Tudíž je to spíše o citu k vodě a základních informacích kde ryby hledat.
Pokud jde o samotnou návnadu, tak v tomto případě se pokouším ať již z vlastních surovin či koupené komerčních směsí namíchat co nejatraktivnější směs, která ryby musí zaujmout. To si myslím já ryby ne vždy se mnou souhlasí. Volím jen drobně namleté suroviny, žádné pelety, žádný partikl. Jen moučky a strouhánky. A to pokud možno i se záměrou hlíny. Jde opravu jen a pouze o to upozornit ryby že mají prostřeno. Není úmyslem je nakrmit. Díky zpomalenému metabolismu by nám poděkovali a vrátila se naše potencionální kořist zpět na své zimní stanoviště. A to rozhodně by nemělo být naším úmyslem.


Je fajn když se zadaří

Náčiní použité pro zimní lov je třeba odlehčit. Já rád používám pokud podmínky tomu dovolí light feeder po celý rok a to i v zimním obdobím. Mnohdy jsem limitován, ale zatím mě s feedrem nenapadlo nahazovat až za obzor obrovská krmítka. Vhodnější je použít winklepicker, který je na takový lov ideální. Ale ne všichni co se věnují feedru „bokem“ mají doma veškeré alternativní pruty. A tak i silnější špičky záběr zasignalizují, leč je třeba dávat větší pozor. Je na místě i zeslabit návazce na naprostou únosnost. Jak jsem se již zmiňoval výše tak neočekávám rekordní úlovky a tak si dovolím používat návazce 0,10 -0,12mm. I kmenový vlasec by měl být zeslaben kvůli průtažnosti v návazci. Takto jemný návazec má nosnost opravdu nevelkou, ale je velkým pomocníkem.
Když se již zmiňuji o zeslabování vlasců a udice, tak osobně jsem za to, že používám místo krmítka pouze zátěž a nástrahu po malých porcích házím přímo na místo kde mám nástrahu. Pravda ne vždy jde tuto radu praktikovat mnohdy záleží na síle proudu, ale na stojaté vodě není vždy reálné se přesně trefit. A o přesnosti je lov v zimě především. Pokud něco není možné je na místě vymyslet to tak aby „TO“ šlo. A o tom je rybaření obecně a u feederu to platí na sto procent také.

Zkuste vyrazit k vodě i v zimně a určitě vás překvapí klid a když vše dobře půjde, tak i úlovky.

Redakce feederweb eu