VAŘÍME U VODY V KOTLÍKU

02.10.2015 08:57

Každým rokem jsem uvažoval o nákupu kotlíku a vaření v přírodě. A je v podstatě jedno jestli si nějakou dobrotu uvaříme na zahradě, u vody nebo někde na čundru v lese. Bude se lišit prostředí, pravděpodobně i použité suroviny, ale delikatesa to bude vždy. Obávám se, že pokud dneska se zmíním o tom, že vařím v kotlíku, tak každého napadne hned kotlíkový guláš nebo případně gurmána maďarské halaszle. Faktem zůstává, že pokud by takové vaření bylo o několika málo jídlech, tak by se jednalo o celkem přebytečný kus kovu. O tom, že tomu tak není se Vás pokusím přesvědčit v několika receptech, které se v článku uvedu. Pokud budete mít zájem o další recepty, tak doporučuju můj blog www.carpmaster.webnode.cz kde se věnuji popularizaci retro vaření. A to nejen v kotlíku, ale na ohni obecně (grilovaní, pečení na rožní, dušení v lorně a další trampské způsoby přípravy pokrmů).

 

O VAŘENÍ V KOTLÍKU

Ačkoliv se to může zdát nečekané, tak jsem viděl i moderní kotlíky na plyn či elektřinu, ale to spíše v tomto ohledu považuji za výkřik civilizace. V těchto řádcích se budeme bavit o klasickém kotlíku kde palivem pro vaření je výhradně dřevo.  Jak kotlík vypadá asi nemá cenu rozepisovat a tak rovnou přeskočím na materiál. Dnes je možné se setkat jak s kotlíky hliníkovými, vyrobenými z nerezu, smaltovanými ale i měděnými. Podle materiálu se odvíjí i cena a samozřejmě i údržba. Ceny se pohybují od několika málo stokorun po několik tisícovek. Ale v průměru jde koupit kvalitní kotlík v cenách 500-1000kč což považuji za dobrou cenu. S dobrým zacházením Vám vydrží velmi dlouho a tak není třeba se obávat vyšší investice. Pokud máme vyřešený materiál, tak je na místě zvolit si velikost. Nejmenší kotlíky se vyrábějí s objemem 0,8 litru … což je spíše dekorace do restaurace na podávání kotlíkových gulášů. Velikost je vyloženě dle vašich představ. Pokud víte, že bude chtít vařit pro dva lidi nemá cenu kupovat 20 litrový. Naopak malá kotlík pro hodně lidí také není nic moc. Každý by si měl nabrat kolik zvládne sníst …  . Osobně jsem uvažoval o 8 litrovém, ale nakonec jsem dal přednost variantě 10 litrů a v žádném případně nelituji. Ono Ve velkém uvařit méně jde naopak ne.  

Každý z nás si pamatuje, že kotlík býval zavěšen na kovové trojnožce, která bezpečně drží kotlík nad ohněm. Pokud vím, že budu vařit někde kam bude třeba dojít pěšky, tak považuji případnou trojnožku za zbytečný náklad navíc. Zpravidla si na místě vždy vystačím s cihlami, kameny nebo silnější větví, která supluje trojnožku dostatečně. I tím se chci dostat k tomu, že doporučuji kotlík s plochým dnem. Jeho výhoda je, že lze snadněji stabilně posadit jak třeba do ohně tak i na stůl. Ovšem to je samozřejmě věcí názoru.

 

RECEPTY

Klasický kotlíkový guláš

Není nad nesmrtelný kotlíkový guláš. Ačkoliv tradiční maďarský gulyás je odlišný od české varianty, tak sám za sebe jednoznačně volím oblíbenou českou variantu.

Suroviny: Hovězí maso 400g, sádlo 2 lžíce, slanina 40g, cibule 1ks, sůl, paprika sladká 1 lžička, pepř, brambory 400g, rajčata 2 ks, zelená paprika 1ks.

Postup:  Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Sádlo a nakrájenou slaninu rozškvaříme v kotlíku, přidáme očištěnou, nakrájenou cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme mletou papriku, maso, sůl, pepř a dusíme ve vlastní šťávě. Když šťáva vysmahne, podlijeme maso horkou vodou a pomalu dusíme.  Když je maso téměř měkké, přidáme očištěné a na kostky nakrájené brambory, očištěnou, nakrájenou papriku, rajčata a vše smícháme s masem. Podle potřeby ještě podlijeme vodou a uvaříme doměkka. Podáváme s chlebem.

Úsporný trampský buřtguláš s okurkovou vložkou

Buřtguláš je naprostá klasika od táborových ohňů. S tím, že jsem se naučil přidávat i kyselou okurku včetně trochy láku. Vyžene buřtguláš tak do naprosté špičky a nebude se moci od kotlíku odtrhnout.

Suroviny:  2 brambory, 2 vuřty, 2 lžíce polohrubá mouka, sůl, libeček, 1 velká cibule, pepř, sádlo nebo olej, majoránka, bobkový list, 3 lžíce mleté sladké papriky, 3 kyselé okurky i s trochou láku.

Postup:  Olej nalijeme do kastrolu, na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené buřty a na kostky nakrájené brambory. Osolíme, vše osmahneme a přidáme mletou papriku, libeček, mletý pepř, majoránku a bobkový list. Buřt guláš zalijeme horkou vodou či vývarem, povaříme a zahustíme jíškou. Dochutíme nadrobno pokrájenými okurkami a lákem.  Provařený buřt guláš podáváme s čerstvým pečivem.

 

Mexické fazole v kotlíku

Každý správný chlap jí fazole nebo to alespoň tak si to představují režiséři a scénáristé filmových westernů. Každopádně fazole jsou super jídlo, kterým nikoho neurazíte.

Suroviny: Uzený bůček 250g, fazole 4 plechovky, 5 párků, 2 cibule, 4 papriky,  kečup přiměřeně, sůl, pepř, chilli.

Postup:  Bůček nakrájíme na kostičky a necháme v kotlíku vyškvařit, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a papriku, pak přidáme nakrájenou na půl kolečka uzeninu. Červené fazole z konzervy scedíme, bílé můžeme nechat i s omáčkou a přidáme do kotlíku. Vše zalijeme kečupem (přiměřeně) a okořeníme. Podáváme s chlebem a pivem.

 

Bramboračka z hub co dal les

Neznám jinou tradiční polévku od táboráku, která má mnoho variant a je velmi oblíbená. Jde dělat jak z čerstvých lesních hub případně i ze sušených, které mají více aroma a v nouzi nejvyšší přijde vhod žampion či hlíva ústřičná.

Suroviny: 1 celer, 1 petržel, hrst sušených hub, 2 cibule, rostlinný olej,  1 lžička sladké papriky, pepř, jarní cibulka, 4 mrkve, 5 brambor, litr vody, 2 lžíce hladké mouky, kmín, sůl a majoránka.

Postup: Ráno namočíme houby do vody. Zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké plátky nebo malé kostičky. Brambory budeme krájet až během varu polévky.  Rozděláme ohýnek a zavěsíme nad něj kotlík. Až se rozpálí, dáme do něj olej a po chvíli přisypeme cibuli a kořenovou zeleninu. Občas promícháme a necháme změknout. Až uvidíme, že se zelenina začíná trošku zbarvovat, přisypeme slité houby a posekanou nať z celeru. Chvíli osmahneme, pak přisypeme mouku. Necháme obalit zeleninu, aby se mouka pořádně nasákla olejem a nezůstala suchá a po minutce zalijeme litrem vody. Pak přidáme lžičku kmínu a papriky, půl lžičky pepře a trochu soli, promícháme a necháme pod pokličkou vařit. Nakrájíme si brambory a až budeme připraveni, dáme je do polévky (my zároveň přidali i špekáček). Po deseti minutách přisypeme lžíci majoránky a posekanou nať z cibule, pár minutek provaříme a servírujeme.

 

Tradiční halaszle

Psát článek o vaření v kotlíku a ještě k tomu v rybářském časopise a nezmínit naprostou klasiku a to rybí polévku Halaszle. Problém nastává, že uvařit autentickou verzi je trochu problém. Vždyť existuje tiské halaszle, baja halaszle, balatonské halaszle, dunajské halaszle … a další místní recepty. Je toho opravdu hodně, ale takové základní přinášíme teď v následujícím receptu.

Suroviny: 1,5kg různých ryb (kapr, sumec, okoun, amur … ), sůl, 1 lusk papriky, 1 rajče, 2 cibule, 1 lžíce, 1-2 pálivé papriky.   

Postup:  Pak je nakrájíme na kousky a ochutíme solí. Nasekáme paprikové lusky a rajče na malé kousky a nakrájíme cibuli. Rybí hlavu, vyjmuté velké kosti a ploutve dáme do kotlíku/velkého hrnce s podušenou a prolisovanou cibulí a zalijeme dostatečným množstvím vody tak, aby bylo vše ponořeno.  Přivedeme k varu, přidáme červenou mletou papriku a vaříme pod pokličkou jednu hodinu (vše téměř rozvaříme).  Odcedíme vývar do kotlíku (hrnce) a přidáme větší kousky masa ryb, které jsme prozatím měli stranou. Přidáme jikry, mlíčí a nakrájené rajče a lusky papriky. Vaříme nad poměrně větším ohněm asi 20 minut, přitom obsahem nemícháme, jen občas s kotlíkem mírně zahýbáme ze strany na stranu. Uvařenou polévku je před podáváním ozdobíme plátky zelených lusků papriky   Čerstvou nebo sušenou pálivou papriku podáváme zvlášť, aby si každý dochutil polévku podle svého gusta.

ZÁVĚREM

Výše uvedených několik receptů pouze poukazuje na to jak jednoduché a snadné je vaření v přírodě. Ale stejně tak na zahradě při příležitosti oslavy. Není nutné baštit pouze kila opečené uzeniny, ale pěkně poctivě a pomalu si uvařit baštu, že i ryby ve vodě budou slintat blahem. Jak jsem se již výše zmínil, pokud Vás zajímá vaření na ohni a chtěli byste udělat při svých oslavách změnu.