VAŘENÍ V KOTLÍKU: Kotlíkový bigoš

05.05.2015 08:44

Tradiční Moravskoslezská či polská pochoutka na způsob zelňačky. Vždy když mluvím s někým z Polska, tak o bigoši mluví s posvátnou úctou. Není se co divit. V Polsku není zvykem chodit na jídlo do restaurace a tak většina rodin si váří doma. Stejně tak je to i s bigošem. Ovšem s tím, že prý poctvivý domácí polský bigoš se  vaří až 3 dny. Což v kotlíku určitě nebudeme, ale i tak díky pomalému vaření bude bigoš delikátní.

Suroviny: 1,6 kg hovězí maso, 2 kg vepřové maso (plec), 0,5 kg domácí špek, 0,5 kg uzená vepřová plec, 0,4 kg domácí klobásky, 1 kg cibule, 0,25 kg sádlo vepřové, 1,5 kg hlávkové zelí, 2 kg kysané zelí, 3 dl červené víno, 100 g sušené švestky, 100 g sušené houby, pár kuliček jalovce, kmín, celé nové koření, mletý pepř a sůl.

Postup: Na sádle opečeme na kostky nakrájený domácí špek, přidáme cibuli, kterou zpěníme. Vložíme hovězí a vepřové maso, které s kořením dusíme. V případě potřeby podléváme červeným vínem. Asi po hodině přidáme sušené houby (předem namočené i s vodou), najemno nakrajené hlávkové zelí a kysané zelí a opět dusíme. Až začne maso měknout přidáme nadrobno nakrájené sušené švestky a na kolečka nakrájené klobásky. Promícháme a po změknutí masa můžeme podávat. Nejlépe s chlebem. Vynikající je ohřívaný druhý nebo třetí den.