VAŘENÍ: Prach obyčejná zelňačka

04.10.2015 20:11

Miluji zelňačku bez ohledu jako bohatě je ustrojená. Od skromné šumavské zelnice až po skvělé maďarské zelňačky bohaté na uzené, klobásky a kvalitní papriku. Leč i obyčejná zelňačka je skvělá na zahřátí těla i ducha. A jde vyrobit z obyčejných surovin. Třeba i z vepřových žeber. Po návštěvě řeznictví jsem si všimnul, že mají běžně nedostatková placatá žebra. Hnedle jsem dostal chuť na pečená žebra … tak se i stalo, ale nakonec jsem z této pochoutky moc radosti neměl, protože řeznický mistr zakrojil více ke kosti a tak žebírka byla jen olizovačka. Ovšem co se zbytek kostí? No což uvařit a udělat polévku. A proč ne zrovna zelňačku …

Suroviny: vepřová žebra, zelí, cibule, brambory, sádlo, červená paprika, chilli papričky, nové koření, bobkový list, jalovec, sůl a pepř.

Postup: Den předem si uvaříme kosti a z nich obereme maso. Ponecháme si i vývar. Druhý den již na sádle osmahneme cibulku, přidáme papriku, chilli, koření a zalijeme vývarem. Přidáme rovněž pokrájené zelí a na kostičky brambory. Vaříme do změknutí obojího a nakonec přidáme vařené obrané maso. Polévka je v této fázi opravdu „lžíce ve mně stojí“. Maso necháme prohřát a již jen ochutnáváme a doladíme výslednou chuť. A aby nebyla zase až tak moc ošizená, tak do každé porce přidáme lžíci zakysané smetany.