VAŘENÍ: Pečená žebra

02.10.2015 08:39

Není nad to si udělat v pátek pěkný podvečer a k večeři si upéci třeba žebra. Podařilo se sehnat opět pěkná placatá žebra, která jsou základem celé bašty. Poté nezbývá nic než jen si vzít lahváče a zajít si ke kamnům dát dvacet. Nic jiného si tato nedietní a nezdravá bomba nezaslouží.

Suroviny: vepřová žebra (masitá), cibule, česnek, grilovací koření, pivo a trochu oleje.

Postup: je tak jednoduchý, že to je jídlo pro chlapy. V ideálním případě je dobré žebra před pečením povařit, ale když není čas a je hlad, tak holt pečeme rovnou, ale než žebírka uložíme k odpočinku do trouby, tak je důkladně potřeme směsí oleje, piva a grilovacího koření. Tuto směs si necháme po ruce a mažeme co to jde. Žebra na plechu obložíme hojně cibulí. No a nezbývá nic jiného než uložit do předehřáté trouby. Teď by měla přijít zmínka o teplotě při které pečeme. Osobně to řeším podle času. Pokud mám dost času (a je to tak lepší), tak peču při teplotě 120 – 150C pěkně dlouho. Pomalé pečení je základem skvělé chuti. Pro urychlení můžete samozřejmě péci při vyšší teplotě a žebírka kontrolovat, ale pozor aby jste je nevysušili. Není nic horšího než suchá žebra. To je v podstatě zkažená práce, která se nehodí ani pro psa.

Co se týče přílohy, tak jednoznačně čerstvý chléb a naše hořčice, žádná francouzská, ale pěkně plnotučná nebo kremžská. Pěkně kyselá okurka, naložené cibulky a nebo nedejbóže naložený beraní roh …