VAŘENÍ: Domácí bigos

06.01.2016 15:25
Chmurné a chladné počasí si nese sebou i recepty o kterých říkám, že to jsou ohříváčky. V tomto případě se jde o variaci na polský bigos. Ačkoliv suroviny jsou takřka autentické, tak správný polský bigos se vaří až 3 dny. Což jsem nevařil, Také je třeba 3 druhy masa ... ty jsem také nedával. Místo lesních hub jsem použil žampióny. Ovšem fakt je ten, že všem chutnal a myslím, že by prošel i u polských sousedů. 
 
Suroviny: Uzené maso, špek, dva druhy klobás, bílé zelí, bílé kysané zelím, cibule, brambory, houby, vepřový vývar, sádlo, červená paprika, chilli paprička, bobkový list, jalovec, nové koření a černý pepř celý. Na dochucení maggy, sůl, pepř a šťáva z kysaného zelí.
 
Postup: Na špeku a sádle osmahneme cibulku, přidáme červenou papriku a chilli, lehce osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme pokrájené kysané zelí, pokrájené bílé zelí, brambory, klobásky, uzené maso, bobkáč, pepř celý, jalovec a nové koření. Vaříme pomalu a dlouze dokud není vše mekké. Před podáváním dochutíme šťávou od zelí, maggi, solí a pepřem. Ideálně podáváme druhý den.