U vody jako v Alkronu

29.03.2014 08:40

Pro ty z nás rybářů, kteří tráví u vody déle času byť  i jen rybaření o víkendu nastává otázka co si dobrého uvařit. Mnohdy asi nejsem tak dobrý rybář abych se mohl živit ze svých úlovku a tak je na místě si něco dobrého uvařit. Poměrně dlouhou jsem volil variantu hotových jídel, která se pouze ohřejí a poté již konzumují. Mám teď namysli guláše z plechovky či instantní polévky. Po delší době konzumace takových pochoutek jsem se někdy i trochu těšil až dojedu domu a dám si normální jídlo. A tak jsem postupně začal uvažovat o tom jakým způsobem si v polních podmínkách uvařit tak aby výsledek uspokojil mé náročné chuťové buňky. Další zřejmou podmínkou je samozřejmě výběr surovin. Asi není vhodné si vézt sebou potraviny na delší dobu, které mají krátkou dobu trvanlivosti. Při představě, že jsem někde v hlouby divočiny u řeky, kde jsem jediným obyvatelem já a další tisíce hlodavců, tak mě opouští veškeré čerstvé maso, pečivo či zelenina.

 

Vzhledem k délce klasického rybaření max. 7-14 dnů, tak pro tuto variantu jsem připravil pro své potřeby několik receptů, které lze s chutí konzumovat. Jednotlivé suroviny na vaření ve stavu suchém (těstoviny, rýže) či konzervované (hovězí, vepřová, tuňáková konzerva) a případně ostatní koření vzduchotěsně uzavřené v příslušných nádobách.

 

NA ČEM VAŘIT:

Jen v krátkosti si probereme možnosti na kterých lze vařit. Pominuli vytváření volného ohniště, tak nám zbývají pouze komerčně či po domácku vyráběné vařiče. Vesměs všechny varianty jsou vhodné. Některé více jiné méně. Vše je o výkonu a případně i o transportu paliva. Podívejme se ve stručnosti na základní typy:

Benzínový vařič: Vhodný spíše do hor. S určitostí jde o velmi výkonný vařič, který v moderních úpravách spaluje nejen benzín, ale i naftu, petrolej a další hořlaviny. Nevýhodou je jeho časté zanášení spalinami.

Plynový vařič: Asi jedna z nejlepších a nejvýkonnějších variant. Plyn je možné zapálit i při velmi nízkých teplotách. Místo samotného vařiče je možné na kartuši nainstalovat i ohřívání. Drobnou nevýhodou je distribuce paliva. Tedy v malých turistických kartuších kde jedna nestačí na týden či dva vaření a nebo je možnost vařič nainstalovat na standartní PB 2kg „bombu“, kde množství paliva vystačuje na velmi dlouhou dobu, ale problémem je hmotnosti kartuše.

Další variantou vařiče je vařič na tekutý líh. Tento vařič s oblibou používám. Jde sice o z výše uvedených dvou typů o vařič s nejnižším výkonem, leč vařič sám o sobě je velmi jednoduchý. Můžete si ho postavit či koupit. Prodává se pod komerčním názvem Trangia. Kde výrobcem je Švédká firma (https://www.trangia.se), která tyto vařiče distribuuje pro královskou armádu Švédské republiky. Ač tento vařič není tak výkonný, tak palivem je líh, který se spaluje velmi z volna a na litr lihu je možné vařit třeba i čtrnáct dnů. Další výhodou kopí setu je, že součástí již bývají dva hrnce (materiál dle setu) a pánvička. Poté co se celý vařič složí má hmotnost okolo 1kg a velikost misky od ešusu. Další podstatnou výhodou je i závětří, které chrání plamen před větrem.

A jako poslední z mnou vybraných typů vařičů je vařič dřívkač i přes prazvláštní název jde o velice zajímavý vařič. Jak je již obsaženo v jeho názvu, tak palivem je dřevo či lépe řečeno dřívka, kterých je všude dost. Jde o kombinaci vařiče a otevřeného ohně. Samotný vařič je bezpečný a dle slov výrobce bylo jeho užívání povoleno i v oblastech kde je zakázáno rozdělávání ohňů. Princip vařiče je prostý a garantuje jeho spolehlivost. Do ohniště se vkládají přiměřená dřívka kde zespod je vháněn vzduch pomocí elektrického dmýchadla. Samotné vzevření vařiče je zde (https://www.spacaky.cz/varic.htm). Zajímavostí je, že jde o český nápad i výrobek.  

 

V ČEM VAŘIT:

Osobně si vystačím se základním vybavení svého vařiče. Tedy dva hrnce/rendlíky a pánvička. Níže uvedené recepty jsou takzvaně dvousložkové a tak v jednom rendlíku se připravuje příloha v druhém samotný pokrm. Finální promíchání již na samotném talíři.

Pokud bych se měl zmínit celkově o vybavení řekněme pro dva rybáře, tak se nejedná o mnoho věcí. Na vaření kromě surovin potřebujeme nějaký vařič, 2 menší hrnce, pánvičku, talíře a příbor. Talíře a příbor doporučuji stejné jako používáte doma. Je možné samozřejmě servírovat pokrm do plastového talíře a s plastovým příborem. Pravda odpadne případné mytí, ale já osobně plastové nádobí a příbor moc neuznávám. 

 

Z ČEHO VAŘIT (suroviny)

Ačkoliv ukázkové recepty nás ještě čekají, tak bych se rád obecně zmínil o surovinách. Ač o tich byla zmínka v úvodu, tak vřele doporučuji suroviny v suchém či konzervovaném stavu. Ostatně nikdy si nevybíráme počasí, které příjde a tak není výjimkou týdenní deště kde vlhkost při přístřešku rapidně stoupá. Ač konzervované potraviny nepatří mezi špičku, tak tu špičku se z nich pokusíme udělat naší úpravou. Dle výrobců jsou samozřejmě konzervované potraviny nezávadné, ale díky bohu, že je nemusíme jíst po celý rok.

Rád bych se také zmínil o kvalitě konzerv. Bohužel dnes konzervy, které se prodávají v našich řetězcích, tak chutnají mnohdy velmi prapodivně. Proto doporučuju při koupi sledovat cenu (kvalita bývá dražší) a na etiketě i podíl masové složky. Vzhledem k místu kde bydlím mám možnost dojíždět do Polska a tam nakupovat masové konzervy. I přes příznivou cenu bývá kvalita konzerv neporovnatelná s výrobky prodávaných u nás. Kdo má tu možnost doporučuji vyzkoušet.

 

UKÁZKOVÉ RECEPTY:

 

GULÁŠ LUCIFER

Suroviny: 1 konzerva hovězího masa ve vlastní šťávě, 2 cibule, 1 konzerva bílých fazolí v tomatové omáčce, rajský protlak, chilli papričky (dle uvážení), kmín, majoránka, mletá sladká a pálivá paprika, sůl.

 

Postup: Z konzervy odstraníme tuk na kterém osmahneme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso z konzervy, fazole a rajčatový protlak. Okořeníme kmínem, sladkou,  pálivou paprikou a osolíme. Směs zalejeme přiměřeně vodou a krátce podusíme.

Podáváme s chlebem

 

TĚSTOVINY S VEPŘOVOU OMÁČKOU

Suroviny: Vepřová konzerva, špagety, pikantní kečup, cibulka, majoránka, sůl, pepř, chilli omáčka.

Postup: Vaříme těstoviny dle návodu na obalu do stavu „al dente“. Hrnec s uvařenýma špagetami uchováme v teple. Z konzervy  odstraníme tuk a na něm osmahneme cibulku a přidáme maso. Necháme smažit. Poté přilejeme kečup a chilli omáčku (dle uvážení). Omáčku dochutíme solí a pepřem. Kdo má chuť nechť si špagety posype sýrem.

 

FANTASTICKÉ FAZOLE

Suroviny: konzerva bílých fazolí ve slaném nálevu, 3 lžíce oleje, cibule, 2 stroužky česneku, ½ lžičky kari koření, ½ lžičky koření na čínu, sojová omáčka, chilli omáčka, sůl, kečup.

Postup: Na pánvi ohřejeme olej, přidáme drobně pokrájenou cibulku a necháme zezlátnout. Přimícháme obsah konzervy a 5-10 minut necháme odpařit vodu. Fazole s cibulí by měli mít kašovitou konzistenci. Přidáme koření, dostatečně kečupu, sojové omáčky a chilli omáčky (dle uvážení).

 

Podáváme s chlebem či bílým pečivem

 

VEPŘOVÉ RIZOTO

Suroviny: 1 sáček rýže, 2 lžičky mleté sladké papriky, konzervovaná zelenina (popř. žampiony či co máme po ruce), cibule, sýr na posypání,  konzerva vepřového masa, podrávka a sůl.

 

Postup: Ve vroucí vodě uvaříme sáček s rýží, zeleninu či žampiony v téže vodě spaříme. V pánvi rozpálíme tuk z konzervy a přidáme cibuli a maso. Zeleninu (žampiony) přidáme k masu, posypeme podrávkou a mletou paprikou. Jakmile se vydusí přebytečná šťáva přidáme uvařenou rýži a promícháme. Při podávání možno posypat strouhaným sýrem

 

Podáváme s nakládanou řepou či znojemsko okurkou.

ŠPAGETY S TUŇÁKEM A ZELENINOU

Suroviny: 2 konzervy tuňáka v oleji, ¼ kila těstoviny, cibule, 2 malé konzervy zeleniny bonduel mexiko a sůl.

Postup: Na oleji z konzervy osmahneme cibulku a přidáme maso z tuňáka a zeleninu. Restujeme aby cibule změkla. V druhém hrnci si uvaříme těstoviny a smícháme s tuňákovou směsí a případně ještě dochutíme solí.  

 

CO DODAT NA ZÁVĚR

Je otázka co by mělo být závěrem tohoto článku. Jestli si budeme u vody vyvářet jako v „Alkronu“. Více ryb nám to určitě nepřinese, ale na druhou stranu není nad to trávit čas u vody v pohodě a s plným břichem než se rozčilovat nad instantní polévkou. A samozřejmě je potřeba zmínit i chlapskou ješitnost, že my se taky o sobe umíme velmi dobře postarat. Výše uvedené recepty jsou pouze ukázkou co si dobrého navařit, samozřejmě se fantazii meze nekladou.

 

Přeji Vám do nové sezónu vše nejlepší a vysněné úlovky.