Sójový guláš

17.06.2014 09:33

Kdo by to řekl, ale včera jsem večer dorazil domu a zjistil, že nemám připravené maso na nějaké vaření a tak jsem musel zaimprovizovat a využít dostupných surovin. Oko zůstalo zírat na pytlík sójových kostek. Ačkoliv mám rád zeleninová jídla a někdy i jídla ze sóji, tak to není vždy ono. Hodně záleží jak se sója upraví aby z ní byl vypuzen takový čmuch. Ve většině případů to řeší v receptech uvařením sóji v masoxu, ale nejlepší způsob co jsem zkoušel je uvaření v masoxu, vyždímat a naložit do cibule, česneku a sójové omáčky. Čím déle sója zůstane takto naložena tím lepe. Ale zpět ke guláši, který opět překvapí. Jsem rád, že využít takových koření a prostředků, že opravdu nevadí, že místo masa použijete rostlinou bílkovinu, která oproti masu má výhodu v možnosti dlouhodobého skladování bez lednice.

Suroviny: sójové kostky (uvařené a naložené viz výše), cibule, olej, sladká paprika mletá, chilli papričky, sušené houby, voda, bujon, brambory, česnek, koření na čínu,  sůl a pepř (mouka a voda na zahuštění).

Postup: V hrnci osmahneme na oleji cibulku a přidáme sójové kostky (již bez nálevu a koření). Lehce opečeme a přidáme velkou porci mleté papriky a zarestujeme. Přidáme vodu a bujón. A dále brambory na kostičky se sušenýma houbami. Necháme vařit a když brambory změknou, tak můžeme guláš dochutit kořením na čínu, sójovkou, maggi, chilli omáčkou nebo tím co máte v jakémkoliv guláši rádi. Připravíme si hrnek a mouku a zahustíme guláš podle potřeby. Ještě necháme mouku provařit a přidáme prolisovaný česnek. Guláš krásně zhoustne a opticky vypadá jako hovězí. Každopádně jako nouzové a rychlé jídlo je to super. Jako příloha jde použít houskový knedlík, rýže, těstoviny i chleba. Cokoliv podle chuti.