PLOTICE, TAKY RYBA ...

17.03.2015 14:47

745x100-rybari-gif-anim.gif
Drobné rybky nepatří mezi nejoblíbenější úlovky. Možná, když potřebujeme nástražní rybku na dravce. Ale je tomu skutečně tak, že by plotice nebyla vítaným úlovkem? Závodní rybář uvítá jakýkoliv úlovek, který mu ho v bodovém hodnocení posune nahoru, stejně tak rybář, který si chce odnést nějakou drobnou rybku domu, tak ploticí nepohrdne, ale co říci na to, že existují i specialisté pro které je plotice hlavní lovenou rybou.

Plotice sama o sobě je velmi vděčnou rybou a v nemalém rozsahu i rozšířenou. Jejich hejna mohou být velmi početná a tak pokud na takové hejno narazíte, tak bývá problém ulovit cokoliv jiného. Když vyrazím s feedrem k vodě, tak jsem rád pokud mohu lovit širokou paletu rybích druhů, ale jsou dny kdy ostatní ryby nemají chuť a plotice ráda zabere i ve studené vodě zatímco ostatní ryby nejeví zájem o nabízené nástrahy.


Plotice je nevybíravá rybka a kromě mých rybářských cílů je i zajímavým hostem v mém zahradním jezírku. Ačkoliv ryby v “domácích“ podmínkách trochu zleniví, tak stále u nic lze sledovat jejich chování a to je opravdu druh od druhu jiné.


Ulovit plotici není složitě, ale pokud se chcete zaměřit pouze na tento druh, tak je třeba do maximální míry eliminovat možnost, že se na zakrmeném místě začnou „pást“ kapři či cejni, které místo určené pro hejno plotic vyluxují během chvilky. To lze poměrně jednoduše vyřešit. Pojďme se podrobněji, ale přeci jen stručně podívat co je pro lov plotic potřeba.


Vybavení:
Vybavení na plotice je potřeba volit co nejjemnější. Ideální je prut typu winklepicker, ale hodí se i light feeder. Jako nejvyšší možný je medium feeder, ale přeci jen ten už je poměrně dost silný na lov plotic, ale stále se hodí. Naviják použijte takový, který již běžně používáte není třeba této kus vybavení složitě rozebírat. Vlasec je vhodný co nejtenčí. I když je pravda, že pokud plotice berou je v podstatě jedno jaký průměr použijete. Ale pro příjemný lov je horní hranice pro mě někde u 0,16mm.

Někdy i přes veškeré snahy se objeví úlovek cejna či kapra.

Nástraha:
Ačkoliv plotice je všežravá rybka, která si s chutí smlsne na zrnku kukuřice či se stejnou chutí i na žížale, tak si myslím, že nejvhodnější a také nejoblíbenější nástrahou na plotice je mastňák. Tedy mastný červ. Velikost a počet červů je přímo úměrný velikosti lovených ryb. Ne vždy se vyplatí předkládat velké červy, protože menší plotice si také rádi pochutnají na červíčkoj, tak jej vycucají. V praxi se to projevuje záchvěvy špičky prutu a zásekem do prázdna. Zpravidla je na háčku pouze kůžička, která zbyla po nástraze.

homepage-728x90.jpg
Návnada:
Při lovu plotic jako selektivní prvek patří hlavně návnada ve formě krmné směsi. Jak jsem se již zmínil výše, tak je třeba vytvořit takové krmení aby nebylo pro větší ryby atraktivní. To vesměs znamená vyhnout se hrubým částicím spíše spoléhat na zákal, které drobné části vytvoří. Stejně tak i vůně je pro plotice důležitá. Osobně při tvorbě vlastní krmné směsi preferuji jemné piškotové či vánočkové strouhánky, které je možné i na sucho opražit. Jemně přesátá hlína funguje na zakalení také výborně. Směs na stojatou vodu je třeba udělat pouze tak tuhou aby vydržela nahození s krmítkem a případně i dopad na dno, kde je účelné aby ihned ve vodě začala pracovat a rozpouštět se. Po několika zakrmení si můžete být jisti, že vaše činnost splní účel. Měl jsem možnost pozorovat v křišťálové vodě hejno plotic, které plulo celkem rozptýleně, ale jakmile některý z jeho členů narazil na cokoliv co bylo poživatelné, tak připlul i zbytek hejna.

Velké prehrady ukrývají obří hejna plotic

Závěrem bych rád zmínil i to, že plotice je taky ryba a pokud na dané vodě není přemnožena plní svou funkci čističe, ale i ryby jako kořisti. Nejednou jsem byl svědkem doslova barbarského chování kdy rybář na ulovenou rybu záměrně šlapal případně zaživa hodil do trávy. Domnívám se, že takový by měli odevzdat svůj rybářský lístek. Myslím, že každá ulovená ryba udělá radost a je jedno jestli ji pustíme zpět do vody nebo si ji vezmeme domu na zpestření jídelníčku, ale v žádném případně není možné tolerovat výše uvedené barbarství.